23.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
НачалоБългарияЧестит юбилей на Иван Евстатиев

Честит юбилей на Иван Евстатиев

Днес един от доайените в историята на БФБ навършва 90 години

Днес (22 февруари) 90 години навършва един от доайените в историята на Българската федерация по баскетбол Иван Евстатиев. За 90 години живот, посветен на спорта и в частност – на баскетбола Евстатиев е едно от славните имена, дал много за играта през годините.

Още през 1950 г., постъпвайки в Държавния техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски“ в Пловдив той предопределя съдбата си. Получените степени за треньор от ВИФ „Георги Димитров“ го правят пълноправен треньор, но след само няколко години на треньорската пейка, се оказва, че истинското му призвание е другаде – във Българската федерация по баскетбол.

В далечната 1958 г. той започва работа в централата като Съюзен треньор, отговарящ за направление подрастващи. Като такъв Евстатиев отговаря за работата на всички треньори в България, които се занимават с деца, юноши и девойки. Една длъжност, която и днес, след толкова години, БФБ се опитва да възроди, за да създаде последователност и единна система за работа клубовете в цялата страна и съответно – в националните отбори.

Снимка: БФБ

Кариерата му продължава във възходяща линия през 1979 г., когато е назначен за Генерален Секретар на БФБаскетбол. На тази длъжност, преобразувана по-късно в Отговорен секретар, остава до 2008 г. Тогава получава предложение от тогавашния министър на спорта Весела Лечева да заеме мястото на директор в Дирекция „Спорт за високи постижения”. Като ръководител на тази дирекция се включва в българската делегация на Олимпийските игри в Пекин и става свидетел на спечелването на 4 медала от българските представители.

След 2010 г. се занимава активно с различни дейности на обществени начала. Остава близо до баскетбола, като Председател на етичната комисия на БФБаскетбол и член на Дисциплинарно-административния съвет на НБЛ. Освен това, е Председател на надзорния съвет на фондация „Български спорт“, която неведнъж отличава за постиженията им българските баскетболисти.

Биографичните факти обаче не могат да опишат емоциите и хилядите спомени и истории, които свързват с Иван Евстатиев хората, ангажирани с баскетбола и сега, и преди години. И днес той остава константа в знанието за баскетболната история на България, доайен с енциклопедични знания и спомени.

Самият той признава, че играта му е донесла през годините „много радости и напрежение“. В тези над 30 години в БФБаскетбол за него „Водещото беше баскетболът. Той беше моят живот, моята радост и моето щастие. Всичко, което правих, беше за баскетбола и това, което той ми даде като признание и уважение.“ А най-ценните спомени за него са всички онези, в които България се е класирала на големи шампионати и тимовете ни са постигали сериозни успехи.

Екипът на BBALL.BG честити празника на Иван Евстатиев и му желае най-вече здраве и всичко най-добро! 

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани