10.5 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоЕвропаХорхе Гарбахоса за новия комплекс в Самоков: Това е перфектно място за...

Хорхе Гарбахоса за новия комплекс в Самоков: Това е перфектно място за организиране на турнир на ФИБА

Президентът на ФИБА Европа посети страната ни

Президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса пристигна в България. Визитата му бе по покана на Българската федерация по баскетбол и по-специално на президента й Георги Глушков, като това е и първото му официално посещение, след като зае поста по-рано тази година.

Хорхе Гарбахоса посети новия мултифункционален комплекс в Самоков в компанията още на изпълнителния директор Филип Виденов, Мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол и член на техническата комисия на ФИБА Елеонора Рангелова, члена на УС Иван Ценов, президента на Рилски спортист Петър Георгиев и изпълнителният директор на клуба от Самоков Борислав Чилингиров. На събитието присъстваха още представители на Министерството на младежта и спорта, сред които заместник-министърът проф. Даниела Дашева, както и новият кмет на Самоков Ангел Джоргов. След това Гарбахоса имаше среща и с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Президентът на ФИБА Европа остана с много добри впечатления от видяното, като изрази надежда, че скоро в новия комплекс ще могат да се организират турнири на ФИБА.

„Обещах на Георги Глушков, че първото ми посещение след избирането ми за президент на ФИБА Европа ще е в България и затова съм тук. Това е невероятен спортен комплекс. Страхотно е колко обичате и се грижите за баскетбола и колко години хората тук инвестират в спорта. Съвсем скоро ще имате няколко нови зали на много малко разстояние една от друга. Това е перфектно място за организиране на турнир на ФИБА. Надявам се скоро това да се осъществи“, заяви Гарбахоса.

Той получи и специална покана от инж. Петър Георгиев отново да посети комплекса:

„Надявам се, че Хорхе ще бъде много пъти гост тук и отсега използвам възможността да го поканя на откриването през април или май. Надявам се, че и семинарите, които прави ФИБА Европа, също ще могат да се провеждат тук. Благодарен съм, че имам възможността първо на него да покажа този комплекс. Всички сме мечтали за такова нещо, дано има кой да тренира и да го оценява.

Хорхе Гарбахоса разкри, че на драго сърце би се върнал отново в Самоков.

Ще бъде невероятно удоволствие да се върна и да бъда пак тук за откриването. Тогава ще остана цял уикенд и ще дойда със семейството ми.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков изрази надежда новият комплекс в Самоков да стане готов възможно най-скоро.

Повече от една година се надявам това да стане реалност колкото се може, по-бързо. Пандемията ни забави малко, но виждам, че всичко сега е по план и лятото ще имаме база. Искам да благодаря на г-н Георгиев и да му изкажа моята признателност, че толкова години е в баскетбола. Това ще бъде не само за Самоков, а за всички нас. Сигурни сме, че ще го използваме на 360 градуса, защото е много важно да имаме такова съоръжение, което можем да покажем пред света. Много съм благодарен за подкрепата на Министерството за нашия спорт и се надявам новоизбраният кмет на Самоков също да продължи това. Искам също да благодаря на президента на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса. Наистина съм горд, че показахме такова нещо“, заяви Глушков.

Заместник-министърът на младежта и спорта Даниела Дашева също остана очарована от видяното:Силно съм впечатлена и се радвам, че Самоков ще може да разполага с такъв сериозен комплекс за спорт и здраве. Втора зала в града означава, че тук могат да се провеждат спортни събития от по-сериозен мащаб. Самоков се превърна в много сериозен град на баскетбола. Хубаво е, когато има хора, които са отдадени на спорта и инвестират в спортно строителство, защото знаем колко е трудно. Важно е да намерим възможност, освен за елита, децата също да спортуват свободно тук и смятам, че това ще е факт.

Новоизбраният кмет на Самоков Ангел Джоргов пък също обеща подкрепата си. „Инвестицията е много голяма и мащабна, дори за град като София, а за нашия е нещо изключително сериозно. Поздравявам ги. Общината и в мое лице, и на екипа ми ще бъде партньор на всеки, който влага такива усилия за развитие на региона“, заяви градоначалникът.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани