11.2 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоБългарияТодор Тодоров: Резултатите на мъжкия отбор са пирамидата

Тодор Тодоров: Резултатите на мъжкия отбор са пирамидата

Най-важно е децата от школата да са пълноценна част от тренировъчния процес на първия тим и след време да видим някои от тях с основна роля в него, каза още един от треньорите в Спартак

„Естествено, че е малко по-различно чувството, когато си в ролята на помощник-треньор на старта на дадена подготовка. Както и през миналия сезон, така и за предстоящия единствените неща, които са ми в главата ми, са развитието на клуба като начин на работа и подобряването с всяка изминала година. Знам, че това е доста трудно да се случи, но смятам, че това е пътят, по който вървим. Това е целта на треньорите и ръководството, всеки следващ сезон да сме по-добри не само баскетболно„, заяви помощник-треньорът на Спартак Тодор Тодоров на първата тренировка на тима преди старта на сезона. 

Само времето ще покаже какви ще бъдат резултатите от тази селекция. Ядрото през предходния сезон също не беше лошо. Естествено, всеки отбор се старае да намери най-добрата рецепта относно състава. Нормално е да има промени, особено когато говорим за ядрото на един тим. Важното е резултатите от селекцията да са такива, че хората от клуба и феновете да са доволни в края на сезона. По една или друга причина през миналия не постигнахме резултатите, които трябваше и искахме още на старта, но направихме една крачка напред от гледна точка на начина на работа. Това е по-важно, допълни бившият център. 

„Работата с националните отбори е едно от нещата, през които всеки един треньор трябва да премине. Това важи най-вече за опита и начина на развитие. Винаги съм искал това нещо да ми се случи. Селекцията и работата с националния отбор за 16-годишните момчета стартираха в началото на календарната година, тъй като имаше доста лагери. Целта беше кадетите да се подготвят по начина, по който искахме. За всеки един треньор е добре, когато целта е изпълнена малко или много. Тя беше да се изкачим в Дивизия А, не успяхме да станем шампиони. Радвам се, че бях част от подготовката на този тим и от резултатите, които постигнахме„, добави Тодор Тодоров, който бе в щаба на 16-годишните национали това лято. 

„За мен е по-важно, когато отборът постигне някакъв успех. В този състав има доста играчи, които са доста силни като индивидуалности. Това, че един от тях (Ивайло Скрински) намери място в Идеалната петица на европейското първенство в Питещ, не означава, че той е много по-добър и по-различен от всички останали. Доста от тях имат качествата да бъдат на неговото място, предизвикателството беше всеки един от баскетболистите да играе по-отборно и да подчини егото си на целта.

Участието ми в програмата за млади треньори на ФИБА бе едно от нещата, които се оказаха трудни като избор. При положение, че цяла година бях част от този национален отбор въпросният курс е такъв, че обучението ми стартира с европейското първенство до 16 години в Дивизия А, което съвпада и с Дивизия Б. Имах затруднения с това да бъда част от подготовката, но успях да го постигна и да помогна за представянето на отбора. Също така, образованието на един треньор е много важно, както и нещата, които получаваш като опит от подобно обучение. Не е срамно да се каже, че всеки един наставник трябва да премине през такова нещо, за да си свери часовника и да види другите как работят. Срещнах се с доста треньори от различни страни, това беше много полезно за мен“, каза още той.

Резултатите на мъжкия отбор са пирамидата и всички обръщат внимание на тях, но развитието на самия клуб също е от огромно значение. Колкото повече местни като мен, Антонио Станков и момчета от школата попадат в клуба под една или друга форма, толкова по-добре. Това е най-радващото. Бяхме стигнали до това, че имаше доста интерес подрастващите да тренират в школата на Спартак, но на моменти ни липсваха треньори, за да обърнат внимание на абсолютно всички неща, свързани с школата. Радвам се, че Антонио е част от клуба. До известна степен всички сме причината той да се присъедини. Както той ще е полезен за нас, така и ние за него, защото все пак в Спартак има доста опитни треньори, от които може да получава съвети, да си сверява часовника и да върви напред“, смята бившият играч на Спартак. 

„Четири момчета от школата ще бъдат част от тренировъчния процес на първия отбор. Има още млади играчи, които може би ще последват примера им в хода на сезона. Преценихме, че именно те ще бъдат част от подготовката на мъжкия отбор. Най-важно е децата от школата да са пълноценна част от тренировъчния процес на първия тим и след време да видим някои от тях с основна роля в него“, завърши Тодор Тодоров. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани