Антонио Станков: Трябва да върнем подрастващите в школата, където им е мястото

Хората в Плевен трябва да имат това търпение, най-вече заради децата, добави едно от новите "попълнения" при треньорите в школата на Спартак

973

„Чувствам се добре, повече от месец съм в Спартак. Направихме един подготвителен лагер за физическа подготовка на морето с момчета, родени 2009 година. Първите ми впечатления от децата са доста добри. Има много високи деца, привлякохме и доста нови попълнения в школата. Когато получих предложението да бъда треньор при подрастващите, това, че съм юноша на този клуб надделя. Чувството обаче да съм треньор е по-различно, но и по-хубаво“, каза едно от новите „попълнения“ при треньорите в школата на Спартак Плевен Антонио Станков

Преговорите относно моето пристигане продължиха дълго време. Близо година си говорихме с Богдан Петков и с Тодор Тодоров. Аз имах предложения от други клубове в страната, но Спартак е моето място. Трябва да върнем подрастващите в школата, където им е мястото. Това е идеята. Харесва ми това, че от този сезон фокусът ще падне доста върху подрастващите. Ще се опитам да помогна колкото мога с моето привличане“, допълни бившият вече наставник в Чардафон. 

Прекарах седем сезона в школата на Чардафон Орловец. Когато отидох в Габрово, тренираха по-малко от 100 деца при момчетата и момичетата. Към този момент тренират над 400 деца в един град, известен с хандбала. За тези години, в които работихме аз и моите колеги, бих казал, че задминахме хандбала по успехи. Дадох каквото мога на този град, но е време да продължа напред. Тръгнах си трудно, ако трябва да съм честен. На родителите, децата и дори на самия кмет на града им беше също много трудно да се разделим, но аз все още помагам на младите колеги, които са там, така че моето сърце остава там„, добави Антонио Станков. 

За момента ще водя направленията между 15- и 19-годишни в първенствата. Това са доста отбори, но идеята е тези от по-горните възрасти да се класират за елитните групи при подрастващи, където не сме играли. Самите елитни групи са на доста по-високо ниво и се надявам всичко да е наред. Това е целта, повече от месец имаме по две тренировки на ден, включително и през уикендите. На децата им е доста трудно, но вече са в кондиция и свикват. Смятам, че ще покажат доста добри резултати, които ще зарадват цялата общественост на Плевен, убеден е той. 

„Започнах работа в клуба на 5 юли, а преди това направихме родителска среща на децата от 15 до 19 години. На нея говорих за правилата, които аз ще изисквам като треньор. Тези правила са им обяснени. Те бяха одобрени от колегата Тодоров и от клуба. Запознах родителите с моята работа и с това как ще се процедира. Тогава казах, че всяко едно дете, което отсъства през лятото, това задължително трябва да го знам. Всяко едно дете, което до момента е било на море или планина, имаше план за подготовка, която да изпълнява на въпросното място. Да, то отсъства от тренировъчния процес, но трябва да го изпълнява на мястото, на което се намира. Ако родителите искат децата им да играят и да имат успехи, трябва да се работи през лятото, защото това е най-важното нещо. Това са три месеца, в които трябва да се набляга на много работа, ако искаме да имаме успехи.

„Всички трябва да разберат, че първо е нужно много голямо търпение. Хората в Плевен трябва да имат това търпение, най-вече заради децата. Опитваме се да направим нещо, но то няма как да стане от днес за утре или за догодина. Мога да ви уверя, че има деца с потенциал, които искат да работят и са казали, че искат да станат баскетболисти. В момента те имат такава настройка, щом го мислят, ние ще направим всичко възможно да се случи това нещо“, уверен е Антонио Станков. 

„Поколението от времето, в което аз тренирах, е различно от това в момента. Който ме познава, знае, че извън залата съм много добър и усмихнат, но по време на тренировка съм един от най-строгите. Държа на правилата. Ако искат да успеем, децата трябва да разберат, че правилата трябва да се спазват. Когато не го правят, ще има наказания. Не съм от кротките треньори, не стоя на едно място, постоянно викам и показвам. За мен най-важните неща са малките детайли. Ако подрастващите разберат тези детайли от ранна възраст, после ще е по-лесно в мъжката част„, вярва бившият играч на Спартак. 

Когато аз тренирах в Спартак, имаше първенство на дублиращи отбори преди мачовете на тимовете в НБЛ. Ние играехме преди срещите на мъжете, след което се прибирахме с тях. Беше уникално чувството да пътуваш с тях, за жалост това нещо се премахна и се задържа само две години. В момента го консултираме това нещо, но трябва да има търпение. Ще се опитаме децата да имат повече мачове, говоря за три официални срещи минимум в рамките на месец. Искам да спомена, че до началото на първенството при подрастващите всяка една възраст да е изиграла между шест и десет контроли, което искам да се случи като треньор. Трябва да играем колкото се може повече мачове.

„Намесата на родителите в работата на наставниците я има навсякъде, а не само в България. Много е важно доколко треньорът ще го позволи. При мен също са се опитвали да се месят родители, но още от самото начало казвам как стоят нещата. Те трябва да разберат, че не може да има вмешателство от тази гледна точка. Това са хората, които трябва да подкрепят отбора, детето си и треньорите, независимо от резултата. В България има доста млади треньори, някои от тях дори прекалено много бързат и нямат това търпение. Вече близо 9 години съм наставник. Аз съм на 30 години, но мисля, че в баскетбола навлизат много нови неща. Виждате, че и в Европа вече не се играе толкова постепенно, а играта е по-проста. Това се опитваме и ние да вкараме при децата, обясни Антонио Станков. 

Предишна статияТодор Тодоров: Резултатите на мъжкия отбор са пирамидата
Следваща статияИван Алипиев се присъедини към клубния си тим Латина
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."