9.9 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориСтойо Чолаков пред BBALL.BG: Заслугата е изцяло на храбрите момчета

Стойо Чолаков пред BBALL.BG: Заслугата е изцяло на храбрите момчета

Баскетболната общност трябва да бъде много по-обединена, за да имаме такива успехи, сподели селекционерът на националния ни отбор за кадети

Националният ни отбор за кадети спечели сребърните медали на европейското първенство, Дивизия Б, което се проведе в Румъния. “Лъвчетата” завършиха турнира в Питещ с 6 победи и 1 загуба и догодина ще играят в Дивизия А. 

По този повод BBALL.BG се свърза с наставника на тима ни Стойо Чолаков, който сподели какви са емоциите след шампионата и какво значи този успех за родния баскетбол. Ето и какво каза той:  

– Часове след края на турнира какви са емоциите след спечеления медал?  

– Ако трябва да бъда честен още съм в период на осъзнаване на успеха. Може би когато поотмине психическата умора ще мога да се нарадвам на този момент. 

– България ще се завърне в Дивизия А, където за последно бе през 2011 г. С какво успяхте да достигнете до това класиране? 

Ролята на треньорския щаб е да изкара максимума от възможностите на своите състезатели. Мисля, че именно това подобри шансовете ни за класиране, защото момчетата успяха да се вложат на 100% в турнира. Пред тях и пред нас, треньорите, имаше само една цел, която си повтаряхме през всички лагери и накрая я постигнахме. Но, разбира се, заслугата е изцяло на храбрите момчета! 

– Тимът завърши шампионата само с една загуба. Каква е твоята лична оценка за играта и представянето му?  

Всяка друга оценка освен перфектна би била погрешна. За съжаление действителността в България е доста различна от това, което ни се иска да се случва и това прави успехът на момчетата още по-значим. Голяма част от родните специалисти осъждат националните треньори след да кажем посредствено представяне. Никой обаче от тях не се запита защо и как се работи с тези състезатели по клубовете, защото един треньор има само един месец за подготовка с тези момчета, какво остава в другите 11 месеца? Най-лесното е да прехвърляме взаимно вината си, вместо да търсим решение на проблемите. В този ред на мисли смятам, че е редно да отдадем заслуженото на треньорите на тези момчета, които са свършили наистина много добра работа. Хубавите неща трябва да се казват. 

– Какво не ви достигна, за да се преборите за златото? 

– Като цяло отборът на Хърватия се отличаваше от всички други отбори, както на физическо, така и на тактическо ниво. Това е отбор, който може би щеше да бъде в средата на таблицата в Дивизия А. Мисля, че повече физически не успяхме да им се противопоставим, досега във всички други мачове си спечелихме борбата. 

– Какво каза на момчетата след финала? 

– Казах им, че гордея с тях и че могат да виждат в мое лице приятел, защото са мъжки характери. 

– Ивайло Скрински намери място в Идеалната петица на турнира. Какво значи за един треньор да стане част от подобен момент за един играч?   

– Ивайло е едно наистина амбициозно и целеустремено момче, което знае какво иска. Фактът, че той успя да бъде лидер на отбора, но без да прекалява го прави дори още по-добър състезател. Радва ме това, че той осъзна важността от това отборът да върви напред, а заедно с него идват и индивидуалните изяви, а не въпреки него. Това ме прави много горд.  

– Имаше ли някаква допълнителна мотивация в отбора, след като младежкия и юношеския тим останаха на крачка от по-добро класиране на европейските? 

– Ние гледахме и обсъждахме всички мачове на големите. Анализирахме дори на моменти с момчетата играта и как можем ние да се постараем повече в тренировъчния процес. Всеки път казвахме почти едно и също нещо – че не отстъпваме много от другите отбори. 

– Виждаш ли в потенциала на този отбор бъдещето на мъжкия състав? 

– Да, след мача казах на момчетата, че този набор 1993/1994, който за последно класира България в Дивизия А, сега е основата на мъжкия национален отбор. Нищо не пречи на тези момчета да стигнат дори по-далеч, разполагат с всички предпоставки.  

– Какво послание изпраща този успех на българския баскетбол?  

– Българският баскетбол е жив и тази малка баскетболна общност трябва да бъде много по-обединена, за да имаме такива успехи. Не са важни медалите от републиканските първенства, а състезателите, които ще излязат от тях. Имаме много добри момчета, заедно с набор 2008, който ще ни представлява в Дивизия А, трябва да им обърнем повече внимание. За първи път си позволявам, но и съдиите също трябва да уеднаквят критериите си, защото има много места, на които толерират водещите състезатели и когато излезем навън, децата се чудят защо не им дават фаулове. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани