16.8 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоОще от светаТОКИО 2020САЩ прибраха златото от Олимпиадата за 16-ти път (видео)

САЩ прибраха златото от Олимпиадата за 16-ти път (видео)

Американците спечелиха във финала срещу Франция и донесоха първа титла от Игрите на Грег Попович

КАКВО СЕ СЛУЧИ: САЩ триумфираха за четвърти пореден път на Олимпийски игри. В Токио селекцията на Грег Попович надви Франция с 87:82 във финала на турнира при мъжете. Това е 16-та титла от най-големия спортен форум в историята на американския баскетбол.

И ОЩЕ: САЩ си отмъстиха на съперника за загубата на старта със 76:83. Златото е първо на Олимпиада за Грег Попович като селекционер, след като той наследи на поста Майк Кшижевски. 72-годишният специалист има още едно първо място като наставник на тима, но от ФИБА АмериКъп в Сан Хуан през 2003 г. и бронз като помощник от Игрите в Атина през 2004 г.

НАЙ-ДОБРИ: Кевин Дюрант нямаше спиране за САЩ и навъртя 29 точки, оставайки на 1 точка от олимпийския рекорд. Крилото на Бруклин се изравни с Кармело Антъни по спечелени златни медали на Олимпийски игри с американския национален отбор и вече има три след тези от Лондон през 2012 г. и Рио де Жанейро през 2016 г.

От неговите колеги Джейсън Тейтъм приключи с 19 точки и 7 борби. Деймиън Лилард и Жрю Холидей се отчетоха с по 11.

Руди Гобер и Еван Фурние бяха най-добри за Франция с по 16 точки. Гершон Ябуселе добави 13. Нандо Де Коло реализира 12 точки плюс 5 борби и 7 асистенции. Тимоте Луваву-Кабаро остана с 11.

КЛЮЧЪТ: Пред първото полувреме американците стигнаха до аванс от 13 точки, водени от Кевин Дюрант, реализирал 21 точки, и Джейсън Тейтъм. Французите обаче не се отказаха и чрез Руди Гобер и Еван Фурние намалиха до 39:44 след 20 минути игра.

След паузата Гершон Ябуселе даде тон на тима си, който се доближи на 2 точки. Кевин Дюрант продължи да води колегите си напред, а освен това стрелбата им от дистанция потръгна, след като Джейсън Тейтъм и Зак Лавин вкараха за 71:57. Франция реагира чрез две тройки на Тимоте Луваву-Кабаро и Никола Батум и фиксира 63:71 след 30 минути.

През последната четвърт Никола Батум и Франк Нтиликина сведоха пасива на еврошампиона от 2013 г. до 70:73. Американците отвърнаха чрез Деймиън Лилард, Жрю Холидей и Джейсън Тейтъм за 82:72. Французите се вдигнаха на щурм в края и чрез Нандо Де Коло и Еван Фурние се оказаха на 82:85 зад противника. Кевин Дюрант бе точен на два пъти от фаул линията за 87:82 и това бе всичко.

КАКВО ПРЕДСТОИ: По-късно днес от 14.00 ч. Словения ще спори за бронза с Австралия. За първи път в историята този двубой ще бъде след този за златото.

СТАТИСТИКА ОТ ФРАНЦИЯ – САЩ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

8 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани