9.7 C
София
събота, май 4, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Щом искаш да спечелиш мач като гост, значи трябва да...

Росен Барчовски: Щом искаш да спечелиш мач като гост, значи трябва да го направиш основно със защита

Този двубой трябва да го върнем, заяви селекционерът на България

Няколко са причините за загубата. Прекалено много грешки, направили сме 17, а на това ниво е недопустимо. На всичкото отгоре от тях сме получили 21 точки. Три пъти вкарване от аут, взимане от дрибъл или от пас, най-различни грешки. Нашият фокус бе да спрем стрелбата на португалците от тройката, защото те там са силни. Вкараха ни само 6 тройки за целия мач с 27% успеваемост. За сметка на това получихме 40 точки под коша от ситуациите при един на един в защита и от пик енд рол. Щом искаш да спечелиш мач като гост, значи трябва да го направиш основно със защита. Беше ясно, че ние не сме готови за някакво нападение, нямаме тренировки. Дейвид Кравиш е без нито едно занимание, така че не може да се очаква кой знае какво. Спадът в третата част дойде от индивидуални грешки в защита и в нападение, не искам да споменавам имена“, заяви селекционерът на България Росен Барчовски след загубата от Португалия със 78:88 в мач от група F на предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

България с първа грешна стъпка в предквалификациите за европейското (видео)

„Очевидно е, че португалците изглеждаха по-добре физически. В тези лагери не можеш да изграждаш физическа подготовка, това е изключено. Всички в България сме виновни, защото никой не играе такава пресираща защита. Ние симулираме преса и агресия, но никой не го прави. Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, била къса ротацията и по-опитните баскетболисти натискат наставниците това нещо да не се случва, но това се случва. Това трябва да стане на тренировки и изискване по време на мачовете. Това е огромна слабост още от подрастващите„, каза още наставникът на представителния ни тим, който допусна първо поражение в пресявките.

„Видяхте, че ни се разби цялата организация, макар и да не бе изградена кой знае колко за тези дни, но имахме някои нападения, които не можем да ги направим и започнахме да играем съвсем просто. Когато се уморихме през второто полувреме, спряхме да си създаваме стрелби. Чавдар Костов започна перфектно, но през второто полувреме не успяхме да го намерим и да му създадем нито една ситуация. Той е крило, на което трябва да му се създадат ситуации и да вкарва. Това е проблем. Трябва да прибавя и 10% съдийство накрая. Казвам го в края, защото това не е оправдание. Не знам колко лични нарушения не отсъдиха в наш ущърб и не знам какво не си измислиха. Още в третата минута отсъдиха второ лично нарушение на Кравиш при неговото влизане, защото там го целиха. Ако има нещо хубаво в този мач, е, че загубата с 10 точки не е толкова тежка. Има втора среща в България, трябва да създадем страхотна атмосфера, която да е много по-сериозна от тази. Този двубой трябва да го върнем“, добави Росен Барчовски.

„Разбира се, че Кипър може да ни създаде проблеми. Очаква ни много тежък ден, защото тръгваме през нощта. Така тръгнахме насам, така ще бъде и в обратната посока. Аз не мога да разбера защо винаги пътуваме посред нощите, но ще трябва да се възстановим и да се мотивираме. В Кипър няма да е лесно по никакъв начин. Имаше моменти, в които кипърците ни затрудниха в Самоков. Чака ни труден мач, но смятам, че ще се мобилизираме„, бе мнението на специалиста.

Кравиш взе доста неочаквани стрелби, той не знае какво играем. Несериозно е да чете схемите за игра без тренировка, ако ще да е най-интелигентният играч. Това е несериозно и ние не сме свикнали някой център да стреля толкова много. Така се губят стрелбите на Павлин Иванов и Чавдар Костов. Алекс Симеонов се завърна в игра, каза, че има възможност, но неговият глезен не е в добро състояние още от България. Относно Евгени Хаджирусев, той получи много силна болка в пръста, дано не е счупване. Това ще е най-неприятното. Ако трябва, Павлин Иванов ще се преквалифицира в плеймейкър. Това е положението“, завърши Росен Барчовски.

ПрезGoogle
ИзточникНова спорт
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани