9.9 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Мечтата ми е да имаме поне един мач в Берлин

Росен Барчовски: Мечтата ми е да имаме поне един мач в Берлин

Тази година е много важна за българския баскетбол, споделя националният селекционер

Селекционерът на България Росен Барчовски бе гост в предаването „Арена спорт“ по БНТ. Наставникът на представителния ни тим говори за семейството си, за европейските първенства и за подготовката на отбора ни преди шампионата на Стария континент през септември. 

Ето и какво казва Росен Барчовски:  

Майка ми и баща ми като добри баскетболисти, с много успехи във вече далечното минало, нормално е и децата им – аз и сестра сме тръгнали по този път. Гордея се с това, че съм се доближил до тези успехи, защото те са недостижими. Това са медалисти и европейки шампиони, и клубни, и национални, но изпитвам някаква вътрешна гордост. Очевидно съм взел нещо от тях и съм се учил. Аз съм живял в такава среда и е нещо нормално„, споделя Росен Барчовски.

Още не е дошла предстартовата треска. Има време. Аз и момчетата сме спокойни още. Ще се появи, но като се появи самото първенство. Тази година е много важна за българския баскетбол. 11 години е цяла една кариера на един състезател. Европейските първенства започнаха да се провеждат в цикъл от 4 години. Преди бяха на две, пак беше трудно да се класираш. Сега, ако не се случи 1 или 2 пъти, едно цяло поколение може да замине. Не може да се докосне до такъв форум. Аз съм бил, като играч и като треньор, и изживяването е невероятно“, допълва специалистът.

Първото, което искам от отбора в този група, е да стоим равностойно. Не искам да имаме мачове, в които ни правят някаква много голяма разлика. Възможно е и това да случи, дори и на най-добрите. Първото, което искам да видя, е един отбор, който е равностоен на другите. Разбира се, мечтая си да излезем от групата. Това може да стане с поне две победи. Може и да не стигнат две, три и да отидем в Берлин. Много ми иска да изиграем един мач в Берлин. Това ми е мечта„, добави Росен Барчовски.

При мен страх няма, преживял съм го това нещо. Бил съм на европейски първенства, с такива противници. Видял съм, че първоначалните страхове са неоправдани, когато си подготвен добре. Опитвам се това нещо да го вдъхна като вяра на играчите и мисля, че ще успея„, казва още наставникът на България.

Няколко неща трябва да случат, за да бъде отборът в оптимална форма на 1 септември – да сме здрави, това е нещо, срещу което не може да се бори и най-голямата сила. Ние, за да стоим като равни, трябва да превъзхождаме отборите в подготовката си, затова им е тежко. Заради това имат по три тренировки – сутрин бягане на стадиона, и сила, и баскетбол. Тактически трябва да се подготвим много добре. Щабът ми работи много добре в това отношение. Тук нямам съмнение“, признава Росен Барчовски.

„Скоро броихме натурализираните играчи в тимовете. От 24 отбора в 12 има такива баскетболисти или във всеки втори състав. В нашата група всичките имаме. За широката публика американците са като бразилците във футбола. Много качествени състезатели са, понеже всички си го позволяват и ти не можеш да изоставаш, е мнението на селекционера.

Ние играем малко нестандартно, агресивно, на ръба на риска, със стрелба от тройката. Това е нещо, което не е много удобно на другите тимове. 99% може би ще гледаме Дий Бост за последно с националния отбор. Човекът даде много от себе си. Той имаше 5-годишен договор, те станаха близо 8. До два месеца ще разберете за заместник. Работим и по това“, казва треньорът.

С Везенков отборът е много по-различен. Това се видя на мача на Литва. Преди години бихме Франция в Ботевград, пак с неговото участие. Това, което хората не виждат, е неговото поведение по време на тренировка, на терена и извън терена, характерът му на лидер, на човек, който създава настроение. Това е изключително важно. За краткото време, което съм бил треньор, с такъв тип спортист се работи много лесно. Но не мога да кажа, че всички звезди са такива, с него специално е лесно, защото е от спортно семейство, израснал е такъв, възпитанието му е такова. Бил съм и с големи звезди, с които се работи много трудно. Той е от хората, с които се работи много лесно, а това е известно и в Олимпиакос, не само тук„, завършва Росен Барчовски.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани