9.9 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Имам опита да се намери средата

Росен Барчовски: Имам опита да се намери средата

Психологията в срещата с Румъния не е на наша страна, заяви селекционерът на България

Селекционерът на България Росен Барчовски сподели, че очаква труден мач в Румъния. Нашите ще гостуват в северната ни съседка на 23 февруари в среща от група F на предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Три дни по-късно (б.а. – на 26-ти) “лъвовете” ще играят срещу Португалия в “Арена Ботевград” от 18.00 ч. 

Наставникът говори още за програмата в НБЛ, за новия натурализиран играч Коди Милър-Макинтайър и за очакванията си за срещите през следващата седмица. По този повод той даде пресконференция в Пресклуб България. Ето какво каза той:  

Това е болна тема. Предисторията е такава, че когато се правеше програмата, в 22-ия кръг беше заложен телевизионен мач между Спартак Плевен и Балкан, който е сочен за дерби, което е очаквано. Трябваше да бъде на 18 февруари по желание на телевизията, която излъчва мачовете. Още преди месец и повече казах, че не може да има такъв мач на 18-ти, защото двата отбора ще имат трима или четирима национали. Тогава се смени срещата с Ямбол и Черноморец. По това време нямаше извикани играчи в предишните квалификационни цикли и от двата отбора. Преди 10 дни взех решение да включа двамата от Черноморец – Симеон Лепичев и Георги Боянов. Уведомих Сандра Велчева и тя отложи Ямбол – Черноморец в разговор с телевизията, като трябваше да се играе на 16-ти заедно с всички останали мачове. Нямах нищо напротив да играят и на 17-ти. От страна на ямболии нямаше никакъв проблем, докато бургазлии трябваше да отговорят за 16-ти или 17-ти. Онзи ден от Черноморец пратиха писмо, в което категорично заявяват, че отказват да сменят датата. По правило, един от двата отбора, ако не е съгласен, не може да се променя програмата. Мотивът им е, че са с къс състав, имат контузии и всеки ден за възстановяване е важен„, заяви Росен Барчовски по време на срещата с медиите. 

„Обясних, че тези двама играчи са важни и ако се правят някакви компромиси, това е с някои баскетболистите от чужбина, за които първенствата не могат да се променят. В България не би трябвало да е проблем, от Черноморец бяха изключително категорични, даже в писмото бяха записали, че заинтересованите страни са свободни да се свържат със старши-треньора им Васил Евтимов, с който говорих преди една седмица да го поздравя за добрата игра и за развитието на двете момчета. Заинтересованата страна в случая съм аз, може би трябваше да се обадя и да се моля, но това няма как да се случи. Така мачът между Ямбол и Черноморец си остава на 18-ти, а двете момчета ще пристигнат последни и от другия ден ще започнат подготовка наравно с всички. Отговорността няма да е моя за целия риск от контузии, защото всички останали играят на 16-ти. Повече няма какво да коментирам, въпросът е генерален. Съществува проблем изобщо във ФИБА. Това го казвам много пъти. Има страни, които не се съобразяват с тези прозорци“, добави наставникът на България. 

“Психологията в срещата с Румъния не е на наша страна, защото те са добър отбор, почти от нашата черга. Независимо, че ние стоим по-добре в класирането. При нас мачът е задължителен, при тях не е и са домакини. Така, че ще е много трудно”, каза още Росен Барчовски. 

„Съставът на Румъния е абсолютно същият от предишните прозорци. Всички са викани, за румънците мачът с нас е без значение, но треньорът им Драган Петричевич е мой приятел и е много амбициозен. До този момент не са направили нищо запомнящо се в квалификациите. Имат нова зала в Питещ. Опитват се да направят събитие, дано не е на наш гръб”, допълни треньорът на представителния ни тим. 

Аз знам какво ще кажа на играчите, когато ги събера на лагер. То няма да е нещо ново, ясно е, че ще бъде свързано с важността на двата мача и задължителните победи, защото отиване на допълнителна квалификация през лятото е тото. Осем отбора се борят за едно място. Да, повечето тимове са по-слаби от нас и вероятно ще се класираме, но не е приятно, защото отборът трябва да се събира юли месец за лагер, когато играчите трябва да почиват. Трябва да се намери балансът, защото не може да се вкарва кой знае какво напрежение. Спортът ни е много психологически. Мисля, че имам опита да се намери средата. В състава има доста опитни играчи, държах да бъдат тук. Не е мястото в точно тези два мача да подмладяваме отбора“, смята Росен Барчовски. 

За Дий Бост знаете какъв е случаят. Ако беше останал в Галатасарай, щеше да играе. Исках той да бъде поради това, че познава цялата обстановка и мен. Това обаче няма как да се случи при това преминаване му в АСВЕЛ. Още докато правех избор за Коди Милър-Макинтайър, разговарях с Дий Бост по време на лагерите. Те са приятели и от него чух добри думи, което беше много важно. Той е играч с високо баскетболно IQ, отборен и би трябвало да се приспособи за тези 3-4 дни. Естествено, че ще е трудно. Ако имаше повече време за работа, щеше да бъде по-лесно. Ще действаме на сляпо. И аз не мога да ви кажа какви са ми очакванията. Мачът ще си покаже“, уточни селекционерът. 

Взех решение да сме в Ботевград, защото това ми се струва най-доброто място и най-добрата обстановка за един такъв двубой. Ще направим компромис, ще бъдем на място, където не са чак толкова добри условията. Не мисля, че за 5-6 дни проблемът е голям. Ние българите функционираме по-добре извън зоната си на комфорт. Каквото има такова. Португалците сме ги сложили на много хубаво място, ние ще бъдем малко по-скромни„, каза още Росен Барчовски. 

Има една много мъничка вероятност мачът в Румъния, ако го загубим, да има шанс пак с Португалия, ако последните загубят в Кипър. Никой не го очаква, освен мен. Аз видях кипърците как се борят. Не са толкова класен отбор, обаче те са домакини на една от групите на европейското. На път са да натурализират американски център. Надявам се да дойде и да играе. Не го мисля този вариант, но ако стане, добре дошло„, отбеляза той. 

Португалците съзнават колко е важен двубоят им срещу нас. Плюс това те не са някакво страхотно име в баскетбола, че да подценяват който и да било. Изключено”, завърши Росен Барчовски. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани