9.7 C
София
събота, май 4, 2024
НачалоЕвропаПожарът Везенков (видео)

Пожарът Везенков (видео)

Той е положителният пример, който трябва да бъде следван

Спортът възпитава, казват. Възпитава ценности като упоритост, вяра, твърдост, любов към всяко усилие, към убедеността в името на една кауза. Всъщност, да си спортист не е професия, да си спортист е призвание. Избраните да го носят в себе си, могат да се похвалят, че са припознали тази отговорност и умеят да я защитават с всяка частица от тялото и душата си. 

Сред тези, които гордо могат да се похвалят с това, че са посланици на истинския дух на спорта в България е и представител на играта, която обичаме всички и която ни събира между четирите стени на залите. Това е Александър Везенков.  

Той носи шампионски гени, но е и доказан шампион по сърце и дух. Лидер. Такъв, който умее да застане най-отпред, пред всички, и да поеме първи най-трудната задача. Влиза смело в битките, без страх. В името на целта. Истински символ на отдадеността към играта, която ни е подарена преди 162 г. от нейния създател Джеймс Нейсмит.  

Александър Везенков е от онези спортисти, които могат да накарат дори и най-големите песимисти да повярват в чудеса. Всъщност, постигнатото от него в последната година по европейските терени е чудо, което самите ние не разбираме като мащаб. Огромна гордост е името на българин да се споменава до личности, оставили своя отпечатък в историята на играта като Aлфонсо Форд, Игор Ракочевич, Кийт Лангфърд, Алексей Швед, Нандо Де Коло, Тони Паркър, Тео Папалукас, Хуан Карлос Наваро, Димитрис Диамантидис, Андрей Кириленко, Василис Спанулис и др. Самите те са образите, върху които е формирано лицето на европейския баскетбол и на Евролигата в последните две десетилетия. Завинаги до тях ще остане и този на крилото на Олимпиакос.  

С лекота Александър Везенков преодоляваше всяка една от звездите в баскетболна Европа през последните месеци, за да стигне до първия си финал в най-силната клубна надпревара на Стария континент. Там, в Каунас, той остана на броени секунди от още една славна глава в кариерата си, но на големите по принцип е им отредено да успяват по трудния и трънлив начин. Може би тези няколко секунди в Каунас, в неделя вечер, ще му бъдат върнати в миг, в който го очаква нещо още по-велико. Не се съмняваме, че е така, защото Александър Везенков го заслужа, заради трудолюбието си, заради характера си и заради отдадеността си, изумили дори и неговите съперници. А няма по-голямо признание от това на този, който се е борил 40 минути срещу теб с всички сили. Точно това демонстрира преградката на центъра на Реал Мадрид Еди Таварес, станал и MVP на Финалната четворка, с която той отдаде уважението си към българския национал, докато последният стоеше на паркета в “Жалгирио Арена” със сълзи на очи. Човешко е. Дори и най-големите имат право на такива моменти.  

Александър Везенков си тръгна от Литва и като Реализатор №1 на Финалната четворка, след като само преди година по същото време в Белград стана Най-добър борец. Този път обаче зад гърба си има още призовете за Най-добър реализатор и Най-полезен играч на сезона в лигата. Нещо, с което досега можеше да се похвали единствено Нандо Де Коло.  

Всичко това 27-годишният българин ще отнесе със себе си като опит към следващия етап от кариерата си. А какъв е той и дали се нарича НБА, решението ще зависи само от него. Едно е сигурно, отвъд океана го очакват с отворени обятия, защото Европа той вече покори, може би не с трофей, но с отношение, хъс и амбиция.

Ние, тук в България, обаче трябва да си дадем ясно сметка, че Александър Везенков е положителният пример, който трябва да бъде следван от младите, дори и в държава, в която положителното въобще не е на мода в последно време. Всъщност, Везенков ни върна към времената, в които всеки, без значение дали се вълнува от спорт или не, разпознава и обича своите спортисти. Чака с нетърпение да ги види по телевизията или на терена в залата. Убедено можем да заявим, че в последните месеци, Везенков отново запали искрата на всички, обичащи спорта у нас, не само на децата. Всъщност, той не запали искра, а възпламени пожар. Така, че той е победител в най-голямата битка – тази за любовта на хората. 

ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКО, КОЕТО СИ И ПОСТИГНА ДО МОМЕНТА, САША!  

Снимки: Redbasket/Instagram/Euroleaguebasketball.net/Olympiacos/Фейсбук

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани