20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоЕвропаОт №1 в Европа към НБА – по утъпкан или неравен път...

От №1 в Европа към НБА – по утъпкан или неравен път тръгва Везенков? (видео)

Поема по стъпките на трима и ще дебютира редом с друг MVP на Евролигата

Александър Везенков по всяка вероятност е най-коментираната фигура в българския спорт в последните месеци. И ще продължи по същия начин и в идните. Просто няма как.

Страната ни ще има представител в НБА за първи път от почти 40 години насам. Досега единствено настоящият президент на федерацията Георги Глушков може да се похвали с досег до най-добрите – играе за Финикс през сезон 1985/1986, а до това лято само се надявахме и мечтаехме отново да има българин в Асоциацията.

И това вече е факт. Везенков, спортист №1 на страната ни за 2022 година и „Най-полезен играч“ на последния сезон в Евролигата, подписа тригодишен договор с набиращия скорост отбор на Сакраменто. Саша, както е известен в баскетболния свят 28-годишният национал, вече изигра и първите си минути за клуба от столицата на Калифорния, макар и в предсезонни контроли. Официалният дебют тепърва предстои в края на месеца.

28-годишният стрелец с убийствена лява ръка пое към „обетованата земя“ на баскетбола с репутацията на играч №1 в Европа. Все пак бе избран за MVP на най-силния баскетболен турнир на клубно ниво, носещ име, различно от Национална баскетболна асоциация.

Новият №7 на Сакраменто остави следната статистика в последния си сезон с Олимпиакос в Евролигата17.6 точки, 6.8 борби, 1.9 асистенции и 1.0 отнети топки в точно 40 двубоя. Силното представяне в офанзивен план му донесе и наградата за топреализатор на турнира, носеща името на Алфонсо Форд, също бивш играч на Олимпиакос и двукратен реализатор №1 на надпреварата, за съжаление отишъл си от този свят на 32 години.

Отличието за „Най-полезен играч“ на Евролигата се връчва в настоящия му формат от сезон 2004/2005 – за мачовете до Финалната четворка всяка година. Везенков стана осемнадесетият носител и ще бъде петият такъв, който отива в НБА, след като е станал най-добър на Стария континент.

Почти всички останали, печелили наградата, също са играли в НБА, но преди да стигнат до индивидуалния приз. Изключение правят единствено Теодорос Папалукас, Димитрис Диамантидис, Рамунас Шишкаускас и Серхио Йул, които така и не стигат отвъд Океана.

А сега Везенков тръгва по стъпките на Милош Теодосич, Неманя Биелица и Лука Дончич, потеглили към Лигата след като са спечелили наградата за MVP. Заедно с него дебют в НБА ще направи и Василие Мицич (№1 на сезон 2020/2021 и подписал с Оклахома Сити Тъндър преди няколко месеца).

Първи от гореспоменатите трима към САЩ поема Неманя Биелица – „Най-полезен играч“ на сезон 2014/2015, когато в 29 мача за Фенербахче има по 12.1 точки, 8.5 борби, 1.9 асистенции и 1.3 отнети топки и това води до трансфер в редиците на Минесота.

Сръбското крило изкарва три сезона в Тимбърулвс, два сезона и половина в новия отбор на Везенков, Сакраменто, а след това преминава за кратко през Маями, преди да стане шампион с Голдън Стейт през 2022 година. Най-силното му представяне е именно в Кингс – през 2019/2020, когато 208-сантиметровият вече бивш баскетболист се отличава с 11.4 точки, 6.4 борби и 2.8 асистенции при 41.9% успеваемост в стрелбата от тройката. Биелица се отказа от професионалния спорт преди броени дни, а равносметката му отвъд шампионската титла с Уориърс са общо 449 мача със средни показатели 7.6 точки, 4.6 борби и 1.8 асистенции. Той смени Европа със САЩ на 27-годишна възраст – една година по-млад от Везенков към настоящия момент.

Две години след него, през 2017-а, в американско приключение се впуска и един от най-добрите плеймейкъри в света изобщо, Милош Теодосич. Също сърбин, вездесъщият пойнт гард е станал MVP на Евролгиата през 2010 година като играч на Олимпиакос, а седем лета след това Лос Анджелис Клипърс го привлича в редиците си.

Тео вече е на 30 по онова време и така и не успява да се адаптира напълно към начин на живот и строгия режим, на който са подложени баскетболистите в НБА. В първия си сезон е на ниво със средно 9.5 точки и 4.6 асистенции в 45 двубоя, но през втория изиграва само 15 мача и се връща в Европа след точно 60 срещи в Лигата и средно 8.0 точки и 4.0 асистенции в тях, дължащи се на стабилното му представяне в новобранската му кампания.

Един от съотборниците му, Сам Декър, дори открито излиза и заявява, че Теодосич е имал прекалено голяма любов към чийзбургерите, като даже ги похапвал за закуска и това му изиграло лоша шега.

През 2017/2018 „Най-полезен играч“ на Евролигата е детето-чудо на Реал (Мадрид) и едно от лицата на Асоциацията в момента – Лука Дончич. Словенската сензация печели титлата в турнира, по пътя към трофея е страхотен – 16.0 точки, 4.8 борби, 4.3 асистенции и 1.1 отнети топки в 33 мача за „белите“, като впечатляващото е, че едва във втората половина на сезона навършва 18 години, а през лятото логично е избран в Драфта.

Атланта го взима под №3 и го праща в Далас, а оттогава досега всички знаем какво прави Лука по игрищата в САЩ и Канада. Безспорно невероятен талант, такъв, който не се ражда особено често. Вече е четирикратен участник в Мача на звездите, през дебютния си сезон е „Новобранец на годината“, а през последната година бе във вихъра си със средно 32.4 точки, 8.6 борби, 8.0 асистенции и 1.4 откраднати топки като индивидуални показатели.

Към момента равносметката му за пет сезона от гледна точка на статистика изглежда така – 27.6 точки, 8.6 борби и 8.0 асистенции, а Маверикс играха в плейофите в три от върпосните пет години, като в негово лице виждат достоен наследник на Дирк Новицки. Германецът прекара цялата си кариера в Тексас и дори изкара един сезон редом до Лука непосредствено преди отказването си.

Три коренно различни примера, с кариери в НБА развили се по съвсем различен начин.

А сега идва ред вратата на най-добрите да се отвори за Александър Везенков, когото цяла България ще гледа с очакване и нетърпение през новия сезон.

Василие Мицич и Саша ще бъдат съответно MVP №4 и №5 на Евролигата, които поемат по пътя към още по-голямата мечта след силни години в Европа.

А кои са останалите отличници на Стария континтент, които са имали досег с НБА преди да бъдат избрани за най-добри в Европа?

Американецът Антъни Паркър, първият носител на приза (сезон 2004/2005 и 2005/2006, и двата случая с Макаби), има три сезона в Асоциацията в края на 90-те с Филаделфия и Орландо, а след това се връща там пре 2006-а и остава до края на кариерата си през 2012-а.

Испанската легенда Хуан Карлос Наваро печели наградата през 2008/2009, след като се е върнал в Барселона след единствения си сезон с екипа на Мемфис Гризлис.

Андрей Кириленко вече е доказана фигура в НБА с десетилетие в Юта зад гърба си, когато се завръща в Европа за сезон заради локаута в Щатите. Печели отличието с екипа на ЦСКА (Москва), а после изкарва още два сезона в САЩ.

Сезон 2012/2013 г. Номер едно в Европа е Василис Спанулис, по онова време шокирал Гърция с трансфера си от Панатинайкос в Олимпиакос, където игра в остатъка от кариерата си. Преди това е прекарал една година в Хюстън (2006/2007).

Сезон 2013/2014 г. Серхио Родригес се е върнал в Испания след четири години в САЩ, обличайки екипа на Реал (Мадрид) през 2010-а, а в четвъртия си сезон с „белите“ става MVP, след което пак изкарва година в НБА и пак се връща в Европа. В момента отново играе за испанския колос и е трикратен шампион на Евролигата.

Нандо Де Коло от ЦСКА (Москва) е най-добър през сезон 2014/2015. Французинът подписва с руснаците след кратък престой в Сан Антонио и Торонто, като с московчани печели и две титли в турнира след това.

Чешката кула Ян Весели е MVP на сезон 2018/2019, когато играе за Фенербахче. 213-сантиметровият играч е подписал с „фенерите“ след три сезона във Вашингтон и кратък престой в Денвър.

И Никола Миротич, когото Везенков наследи на върха на баскетболна Европа.

Роденият в Подгорица испански национал е MVP през сезон 2021/2022, в който защитава цветовете на Барселона, а преди това изиграва шест сезона с екипите на Чикаго, Ню Орлиънс и Милуоки.

Aвтор: Александър Сотиров/Corner.dir.bg

Снимки: USA Today/Sacbee.com/Mavs PR/Twitter/ФИБА/Sacramento Kings

ПрезGoogle
ИзточникCorner.dir.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани