20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияОтдават почит към паметта на Атанас Голомеев на БУБА Къп

Отдават почит към паметта на Атанас Голомеев на БУБА Къп

Специален гост на откриването на турнира ще бъде Тодор Стойков

Почит към паметта за легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев ще отдадат всички участници в 15-тия международен турнир за момчета до 12-годишна възраст „БУБА Къп Емануил Божков“. Организаторите са приготвили видео, с което да припомнят успехите и заслугите на големия баскетболист, приет през 2019 г. в Залата на славата на ФИБА, а официалната церемония по откриването на турнира ще започне с минута мълчание.

България загуби Атанас Голомеев, известен с прякора Змея, на 12 август. Той записа в историята на играта у нас не едно и две постижения, с които се гордеем. Бившият център на Левски участва на пет европейски първенства, в които България е в Топ 8 на Стария континент в периода от 1969 до 1977 г. На шампионатите в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. реализира общо 316 точки, което го превръща в топстрелец в Европа. Освен това попада в Идеалния тим на четири европейски първенства – през 1971, 1973, 1975 и 1977 г. През 1991 г. ФИБА го обяви сред 50-те най-добри баскетболисти в историята. Името Атанас Голомеев е там наред с тези на Владе Дивац, Дражен Петрович, Радивой Корач, Дино Раджа, Александър Белов, Сергей Белов, Арвидас Сабонис, Александър Волков, Никос Галис и др.

Гост на откриването на 15-тото поредно издание на „БУБА Къп Емануил Божков“ ще е друга легенда на българския баскетбол – бившият капитан на националния отбор Тодор Стойков. Освен, че бе пример за малките баскетболисти в България дълги години, той има и сезон с екипа на Валенсия.

В първия мач от турнира домакините от БУБА Баскетбол разгромиха испанските си връстници със 105:34.

Днес програмата на мачовете предвижда: 

14:00 ч. – ФОКА Крагуевац – БУБА Баскетбол

17:00 ч. – Валенсия – Арис

19:00 ч. – Виена Юнайтед – ФОКА Крагуевац

ПрезGoogle
ИзточникBubabasket.eu
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани