18.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоНБАЛеброн дебне за рекорда на Карим: Кои са другите най-добри реализатори в...

Леброн дебне за рекорда на Карим: Кои са другите най-добри реализатори в НБА?

Преди Леброн Джеймс и Карим Абдул-Джабар само шестима баскетболисти са носили званието Стрелец №1

Една от звездите на Лейкърс Леброн Джеймс е на 117 точки от рекорда на легендата Карим Абдул-Джабар, който е лидер по отбелязани точки в НБА за всички времена с общо 38 387. Постижението е ненадминато от 1984 г. насам.

Превъзходството и спортното дълголетие на 4-кратният шампион в НБА го поставят в позиция да пренапише историята на най-силното първенство в света, недокосната от три десетилетия. Мнозина по времето на Карим Абдул-Джабар вярват, че този рекорд някога няма да бъде подобрен, но към днешна дата Краля е на път да стори това.

Преди Леброн и Карим само шестима баскетболисти са носили званието Реализатор №1 в НБА. Ето кои са те:

Джо Фулкс 

Наричан „Джъмпинг Джо“, Джоузеф Фулкс е роден в малкия град Бирмингам, щата Кентъки. Кариерата му преминава само в един отбор – Филаделфия – от 1946 г. до 1954 г. Играе на позиция 4. Става шампион в тогавашната Баскетболна асоциация на Америка през 1947 г. Бившият възпитаник на Мъри Стейт е първият най-добър реализатор отвъд океана. На сметката си има общо 8003 точки или средно по 16.4 в общо 489 мача.

Джордж Микан 

Известен като „Мистър Баскетбол“, Джордж Микан е от семейство на хърватин и литовка. Като дете чупи единия си крак толкова лошо, че се налага да бъде на легло година и половина. Освен това, носи очила заради късогледство. Мечтата му е да стане свещеник, но това се променя в гимназията, в която се запознава с треньора Рей Майер, който по онова време е новопостъпил в университета „ДиПоул“. С негова помощ Микан стига до Националната баскетболна лига и Баскетболната асоциация на Америка, в които изкарва осем сезона с Чикаго Гиърс и Минеаполис Лейкърс, достигайки до 7 титли. Центърът има общо 10 156 точки (б.а. – според официалната статистика на Баскетболната асоциация на Америка и НБА) или средно по 23.1 точки в общо 439 двубоя.

Ед Макоули 

Направил първите си стъпки в играта в родния си Сейнт Луис, Ед Макоули е част от историята на Бостън и Атланта в периода от 1950 до 1959 г. „Ийзи Ед“, както го наричат, триумфира с „ястребите“ през 1958 г. През 1960 г. става най-младият, приет в Залата на славата (б.а. – на 32 години). В лигата отвъд океана има общо 11 234 точки или по 17.5 в общо 641 срещи. Той е един от двамата играчи на Селтикс, чиито номера са извадени от употреба без да са ставали шампиони с тима в НБА. Другият е Реджи Люис.

Долф Шейс

Шампион в НБА през 1955 г. с Филаделфия. Във визитката си има 12 участия в Мача на звездите отвъд океана. Обявен е за един от 50-те най-велики играчи в историята на лигата. Приет е в Залата на славата на НБА през 1973 г. Израства в Бронкс, Ню Йорк, в семейство на румънско-еврейски имигранти. Макар и висок 201 см., Шейс е разпознаваем със своя смъртоносен изстрел с висока дъга, който е наричан „Спутник“ от колегите му. В началото на кариерата си той чупи дясната си ръка, като изиграва почти цял сезон в гипс. Това обаче не го спира и Шейс се превръща в първия в историята, преминал границата от 15 000 точки в НБА. В края на своя спортен път крилото има общо 18 438 (б.а. – от БАА и НБА) или средно по 18.5 точки в 996 мача.

Боб Петит 

Робърт Петит отдава цялата си кариера в НБА на Атланта (б.а. – от 1954 г. до 1965 г.), като с Хоукс има злато от 1958 г. Двукратен носител на приза MVP и участник в 12 издания на Мача на звездите. По време на престоя си в лигата бившият възпитаник на Луизиана Стейт Юнивърсити няма сезон с под 20 точки средно на мач. Първият, прескочил бариерата от 20 000 точки в НБА и член на Залата на славата от 1970 г. Според анализаторите, той е един от най-великите играчи на позиция 4 за всички времена. На най-силното първенство в света оставя общо 20 880 точки или по 26.4 в общо 792 двубоя.

Уилт Чембърлейн 

Определян като абсолютен звяр за времето си, Уилт Чембърлейн все още държи рекорда по най-много отбелязани точки в един мач – 100 – от 2 март 1962 г. за победата на Филаделфия над Ню Йорк със 169:147., както и този по отбелязани точки средно на двубой за един сезон – по 50.4 през 1961/1962. Грабва 55 борби в един среща през 1960 г. като част от Голдън Стейт. Центърът, който е наричан „Голямата мечка“, има във визитката си 2 трофея в НБА, 13 участия в Мача на звездите и 4 награди за Най-полезен играч. За него обаче най-добре говорят 7-те му сезона като Реализатор №1 в лигата, като в шест от тях има средно по над 35 точки. Общо за 15-те си години в НБА бившият възпитаник на университета Канзас реализира 31 419 или по 30.1 точки в общо 1045 срещи.

Карим Абдул-Джабар

Играл 20 сезона в НБА като част от Милуоки и Лос Анджелис Лейкърс, Карим Абдул-Джабар за мнозина е най-добрият играч на всички времена и един от малкото, които са поставяни в дискусиите с Майкъл Джордан. Неговите 38 378 точки останаха само мечта за стрелци от класа като Въздушния, Коби Брайънт (б.а. – който си отиде от този свят преди три години), Дирк Новицки и Карл Малоун. Те му носят още 6 шампионски титли, 6 приза за MVP в НБА, 19 селекции за Мача на звездите. Приносът на бившия център е определян за ключов в ерата на шоутайма в баскетбола на Лейкърс. Карим Абдул-Джабар, който е бил още актьор, треньор, автор на бестселъри и майстор на бойни изкуства, слага край на своята кариера със средно по 24.6 точки в общо 1560 двубоя.

Снимки: Mundodeportivo.com

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани