16.8 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоЕвропаКЬОЛН 2021: Барса vs Анадолу Ефес в битка за най-престижния трофей в...

КЬОЛН 2021: Барса vs Анадолу Ефес в битка за най-престижния трофей в европейски клубен баскетбол

Последният решаващ дуел в Евролигата за 2020/2021 е днес от 21.30 ч.

Финалът в Евролигата през 2020/2021 ще противопостави Барселона и Анадолу Ефес. Битката за златото в турнира на богатите ще се проведе днес от 21.30 ч. българско време в „Ланксекс Арена“ в немския град Кьолн.

ИСТОРИЯТА:

Барселона се завръща във финалния дуел в турнира на богатите след 11-годишна пауза. Това ще бъде третият финал за каталунците през този век, като те прибират трофея в предишните два случая – през 2003 г. у дома и през 2010 г. в Париж. От своя страна, Ефес ще спори за върха в Евролигата за втори пореден път след този през 2019 г., търсейки първа корона. След двата полуфинални трилъра, решени с общо пет точки разлика, Барселона и Анадолу Ефес са готови да се раздадат като за последно през този сезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПО-РАНО ПРЕЗ ГОДИНАТА:

Селекцията на Ергин Атаман не прояви милост към съперника в редовния сезон, побеждавайки го на два пъти. В края на декември, в мач от 16 кръг Анадолу Ефес би Барса с 86:79 у дома, след като триото Крунослав Симон, Шейн Ларкин и Василие Мицич комбинира 56 точки, докато Никола Миротич отбеляза 18 за загубилите. През февруари турският гранд измъкна успеха с 88:86 като гост в среща от 24 кръг, а тогава Василие Мицич наниза 26 точки, следван от Шейн Ларкин с 19. Отново Никола Миротич бе най-добър за селекцията на Шарунас Ясикевичус с 24 точки.

ПЪТЯТ КЪМ ФИНАЛА:

MVP в Евролигата през този сезон Василие Мицич се оказа в светлините на прожекторите за Анадолу Ефес на полуфинала срещу ЦСКА Москва, в който тимът му издържа след 89:86. Сърбинът отбеляза 25 точки и направи 6 асистенции, но не завърши срещата, заради натрупани лични нарушения.

Кори Хигинс пък се превърна в герой за Барселона, след като в полуфинала срещу Армани Милано не остана много на паркета заради фаулове, но се завърна в последната четвърт. Американецът донесе успеха на своя тим с кош 0.8 секунди преди сирената, оформяйки крайното 84:82.

Със сигурност тези двамата ще имат водеща роля и във финала на надпреварата.

КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА: БАРСЕЛОНА

Барселона ще влезе в шампионския мач с най-добрата защита в лигата, която допуска средно по 72.3 точки на двубой през този сезон. За да ограничат Ефес, каталунците трябва да бъдат агресивни и да заложат на физическа игра по периметъра, за да се опитат да спрат Василие Мицич и Шейн Ларкин, като ги изкарат извън зоната им на комфорт. Що се отнася до нападението, испанците със сигурност ще се стремят да забавят темпото, но това до голяма степен ще зависи дали Ник Калатес ще играе или не (б.а. – гардът контузи глезен в полуфинала срещу Армани Милано и е под въпрос за последния двубой в турнира). Барса може да си позволи да използва ръстта и опита на Пау Гасол, Никола Миротич и Брандън Дейвис, за да нанесе своя удар в подкошието и да грабне титлата.

КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА: АНАДОЛУ ЕФЕС

Всеки фен на играта вече знае, че силата на турците е във външните играчи, започвайки от Шейн Ларкин и Василие Мицич и преминавайки през колегите им Крунослав Симон и Родриг Бобуа. На този квартет принадлежат 61 от общо 89-те точки в полуфинала, както и 11 от 12-те асистенции на Анадолу Ефес в петъчния двубой. Селекцията от Истанбул намери решения за отбраната на Барселона в мачовете им по-рано през сезона, но за да го направи отново, тези четиримата трябва да вкарват и подават на върха на възможностите си в решаващата битка.

ЖОКЕРИТЕ ОТ ПЕЙКАТА:

Понякога помощта от пейката може да се окаже особено важна в подобни дуели. В полуфинала срещу Армани Милано Барса получи прилив на адреналин след появата на паркета на Пау Гасол, който стана най-възрастният играч в историята на Финалната четворка в Евролигата. 40-годишният испанец се разписа с 10 точки, 3 борби, 1 асистенция и чадър за 11 минути в игра. Съотборникът му Кайл Курич също допренесе след 8 точки, 1 борба и 1 асистенция.

Шейн Ларкин се оказа този, който извади горещите кестени от огъня в края на драмата срещу ЦСКА Москва на полуфинала. Гардът вкара 4 от 11-те си точки в последните две минути, като две от тях дойдоха от линията за изпълнение на наказателни удари във финалните 7 секунди. Колегата му Адриен Моерман също се понрави с играта си, като за 12 минути имаше 6 точки и 1 борба.

Дали Анадолу Ефес ще постави във витрината си исторически първи трофей от Евролигата или Барселона ще се завърне на върха на Стария континент след 11-годишна пауза, предстои да разберем в малко преди полунощ.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани