11.2 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългари в чужбинаИван Алипиев пред BBALL.BG: Да облечеш българския екип е най-голямата чест за...

Иван Алипиев пред BBALL.BG: Да облечеш българския екип е най-голямата чест за един спортист

Опитът от европейското е безценен за мен, споделя националът

Иван Алипиев бе част от националния отбор на България, който се завърна на европейско първенство след 11-годишна пауза. Крилото дебютира за представителния ни тим в срещите от груповата фаза в Тбилиси.

Пред BBALL.BG бившият възпитаник на Лойола Меримаунт говори за чувството да защитаваш цветовете на родния флаг на еврофинали, за опита и за новото предизвикателство в Австрия. Ето и какво сподели той:

– Какво е да играеш за България за първи път на европейско първенство?

– Да облечеш българския екип, на какъвто и да е форум, би трябвало и е най-голямата чест за един спортист в нашата страна, а и не само. Фактът, че участвах на такъв форум само може да ме мотивира да се трудя, за да може това да не е последният такъв, на който участвам в моята кариера.

– Има ли момент от този шампионат, който няма да забравиш?

– Незабравимите моменти са много, не знам дали има някой, който да се откроява толкова много от останалите. Излизайки всеки мач с мисълта, че ми предстои да играя срещу такива звезди като Шейн Ларкин, Джеди Осман, братята Ернангомес, Боян Дублйевич и др., ме караше да се чувствам горд от труда, който съм положил. Дано някой ден и аз стигна това ниво, за да има баскетболисти, които да се похвалят със същото, играейки срещу мен.

– Какво е усещането за един млад баскетболист да излезе срещу играчи от НБА и Евролигата?

– Както вече казах, това са моменти, които ти спират дъха като състезател. Цял живот се трудя и мечтая за такива моменти и както се оказва, няма невъзнаграден труд!

– Какво ни ви достигна, за да преминете във втората фаза на турнира?

– Главният ни проблем бе играта в защита. Там имахме сериозни проблеми, които на такъв сериозен форум няма как да бъдат пренебрегнати, защото играчите отсреща са способни да се възползват от всеки един наш недостатък, както се и случи. Също така ни трябваше и малко късмет, разбира се. Мисля, че имахме място в следващата фаза.

– Колко ценен е такъв опит за баскетболист като теб?

– Такъв опит е безценен. Точно преди да започна професионалната си кариера да имам такава невероятна възможност е безценно. Благодарен съм на целия треньорски щаб, както и на моите съотборници за тази прекрасна възможност.

– Нямаше много време за почивка след края на турнира. Вече дебютира за Аркадия. Как те приемат в новия ти отбор?

– Отборът ни е доста млад. Аз съм един от най-възрастните в него, колкото и странно да звучи това. Младите в отбора гледат на мен като пример, за което аз съм благодарен, защото имам възможността да им покажа какво е да си професионалист, след като съм бил в един отбор с играчи като Александър Везенков, Чавдар Костов, Павлин Иванов, Станимир Маринов и др. Надявам се те да попият поне малко от това, което аз научих от по-опитните от мен в националния отбор.

– Какви са твоите очаквания за следващия сезон?

– За мен сезонът, който предстои, е много важен, тъй като той ще даде началото на моята професионална кариера като баскетболист. Силно се надявам да се запазя жив и здрав. Трудът, който се налага да положа, ще се отплати в даден етап. В това съм сигурен.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани