14.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоБългарияЕнигма Фойерверк, Балкан -2 и Ахил допълниха Топ 16 за Купата на...

Енигма Фойерверк, Балкан -2 и Ахил допълниха Топ 16 за Купата на ББЛ

Трите отбора спечелиха срещите си в Пазарджик, които се играха по-рано днес

Балкан -2, Ахил и Енигма Фойерверк са последните отбори, които допълниха Топ 16 в турнира за Купата на ББЛ през този сезон. Жребият отреди трите тима да започнат участието си в надпреварата от първия предварителен кръг, който се проведе днес в Пазарджик, а след победи в него, те си осигуриха място на осминафиналите през февруари в Хасково.

Балкан -2 започна с драматичен успех защитата на трофея си от миналия сезон след обрат срещу Вихър Айтос със 76:75 в първия мач за деня, с което си осигури среща с Миньор 2015 в следващата фаза.

Баскетболистите на Дечо Коешинов започнаха по-добре мача и след 10 минути игра водеха с 25:17. Разликата в тяхна полза достигна 14 точки в началото на втория период. Те имаха предимство в подкошието, но допускаха много грешки. Ботевградският тим се възползва и на почивката обърна за 41:38. След паузата двата отбора на няколко пъти си разменяха водачеството, като разликата така и не надвиши 3 точки и последната четвърт започна при минимален аванс за Балкан -2 – 58:57. Отборът на Мирослав Ралчев поддържаше крехка преднина в заключителния период, но Вихър не се отказа и 18 секунди преди сирената се доближи само на точка след два успешни наказателни удара на Йордан Киров. Много бързо Иво Корестилов бе фаулиран, но той изпусна на два пъти, след което Стоян Милчев получи възможност да стреля за победата, но не успя да отбележи.

Рожденикът Александър Гавалюгов бе най-резултатен за победителите с 20 точки, 8 борби и 7 асистенции. Илиян Пищиков се отчете с 19 и 7 борби, а 18 точки (4 тройки) вкара Михаил Гавазов. За Вихър Константин Коев записа 26 точки и 9 борби, 25 точки и 10 борби добави Стоян Милчев, а дабъл-дабъл от 17 точки и 16 борби оформи Стоян Петков.

Един от трите отбора от ББЛ Б група – Ахил, поднесе първата изненада в турнира. Тимът отстрани състезаващия се в ББЛ А група Академик Пловдив -2 с 91:71, като на осминафиналите ще играе с Олимпия Ямбол.

Двубоят започна оспорвано, като след поредица от смени на водачеството след 10 минути игра столичният тим водеше с 22:19. Темпото се запази и през втория период, като за цялото първо полувреме нито един от двата отбора не успя да се откъсне с повече от 6 точки и на почивката символичните гости отново бяха напред, този път при 43:38. След паузата Ахил взе инициативата и след много силна трета част се откъсна с 67:48. До края тимът поддържаше двуцифрен аванс и спечели убедително.

Георги Кучков завърши с 29 точки и 9 асистенции за успеха. Даниел Тодоров се отчете с 24 и 13 борби, Павел Тодоров остави срещу името си 18 точки. Томислав Минков бе над всички за Академик с 20 точки. Двойни показатели регистрираха Кръстомир Михов (17 точки и 10 борби) и Махмут Давидов (15 точки и 10 борби), а с 13 точки приключи Йоанис Кикрилис.

Топ 16 в турнира бе допълнен от Енигма Фойерверк, който в столичното дерби победи Политехника с 82:70 и в следващия етап ще се изправи срещу Хебър.

Играта започна кош за кош, но постепенно баскетболистите на Кирил Райков взеха леко предимство и в края на първата част водеха с 22:16. Макар и резултатността да спадна още през втория период, те поддържаха аванс и на почивката той вече бе двуцифрен – 38:28. След паузата двата тима играха на приливи и отливи. Енигма се откъсна с 18 точки, но преди решителната четвърт Политехника намали за 52:54. В оставащото време обаче символичните гости отново вдигнаха оборотите и не само, че не допуснаха обрат, а и спечелиха с разлика.

Христо Николов записа 24 точки, 6 борби и 7 асистенции за Енигма. Никола Давидов се отчете с 18 точки и 8 борби. Любен Пасков се разписа с 14 точки и 8 борби, а Даниел Лозанов добави 11. За Политехника Иван Николов вкара 16 точки, Ивайло Константинов го последва с 14, Радослав Колев реализира 13 точки, а Лъчезар Везирски се отчете с 11.

Осминафиналите ще се проведат на 11 и 12 февруари в Хасково.

Ето и кои са двойките:

Миньор 2015 – Балкан -2

Йънг Бойс – Пловдив Мамбас

Хебър – Енигма Фойерверк

Спартак Сандански – Чавдар Троян

Олимпия Ямбол – Ахил

Видабаскет – Микс

Спортист Своге – Чардафон

Правец – Хасково

ПрезGoogle
ИзточникББЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани