10.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългари в чужбинаЕмил Стоилов: Играя срещу отбори и играчи, които досега съм гледал само...

Емил Стоилов: Играя срещу отбори и играчи, които досега съм гледал само по телевизията

Евробаскет е мечта на всеки баскетболист, допълни центърът на Естудиантес

Емил Стоилов е сред най-талантливите български баскетболисти. Той записа първи точки със зрелищна забивка в ACB Лигата при победата на Естудиантес над Билбао с 95:89. Центърът говори пред „България днес“, като сподели как се развива кариерата му.

– Емил, какви са емоциите след първите точки в най-силното европейско клубно първенство?

– Усещането е страхотно! Много се радвам, че точно със забивка вкарах първия си кош в най-силната лига в Европа. По-важно е, че успяхме да спечелим мача. След срещата съотборниците ме поздравиха. Треньорът Хавиер Замора ми изпрати съобщение, но е лично и ще го запазя за себе си. За него най-важното е да се развия като личност и добър човек. Никога да не забравям откъде съм тръгнал и да стоя здраво стъпил на земята, каквото и да постигам. Неща, на които много държат и родителите ми. Чисто баскетболно иска винаги да давам 100% от себе си, да правя всичко на максимална скорост, да играя твърдо и да изпълнявам детайлите перфектно.

– Колко ценни са тези минути срещу най-добрите баскетболисти в Европа?

– Огромен опит и невероятно преживяване за мен. Играя срещу отбори и играчи, които досега съм гледал само по телевизията и на които се опитвам да подражавам. В повечето случаи влизам за по-малко от минута, но е в много важен момент от мача. Дали за да предотвратя това някой от центровете да направи фаул в края на частта или за важна защита, трябва да изпълня задачата перфектно. ACB лигата и подрастващите първенства нямат нищо общо. При мъжете всичко се изпълнява с точност. Дори най-малката грешка в защита довежда или до тройка, или до забивка. В нападение всеки пас трябва да е прецизен. В противен случай стрелецът не остава свободен заради агресивната защита и създаденото предимство вече го няма. Освен това, в ACB всички отбори са равностойни. Последният може да победи първия. Всеки мач е като финал.

– Какви са елементите, които най-много трябва да развиете във вашата игра?

– Да подобря стрелбата си от далечно разстояние, за да мога да играя по-свободно на позиция 4 и естествено физиката си, за да мога да се противопоставям равностойно на високите играчи при мъжете.

– Като малък започвате да тренирате баскетбол, но се отказвате. Каква беше причината да спрете и защо след това отново започнахте с тренировките?

– Като малък обичах много да спортувам, каквото и да е. Затова и опитвах всички достъпни спортове. Така стана и с баскетбола. Няма нещо конкретно, което да ме е отказало. Просто в този момент ми хареса тениса и реших да опитам. Впоследствие бащата на най-добрия ми приятел ме убеди, че трябва да се занимавам с баскетбол заради ръста. Записах се в „Овергаз“ при Ивета Барчовска на по-сериозно ниво и този път вече ме грабна окончателно.

– Имахте покана за лагер с националния отбор. Какво се случи, за да не се присъедините?

– Имах повиквателна за ноември и за февруари. За съжаление датите, на които ме искаха в София, съвпадаха с мачове на Естудиантес. От клуба предложиха да отида директно за квалификациите в Рига, но логично Росен Барчовски не беше съгласен на този вариант.

– Докъде може да стигне България на Евро 2021?

– Винаги съм готов да се включа, независимо дали са контролни срещи, квалификации или европейско първенство, стига треньорът да ме поиска в състава. Евробаскет е мечта на всеки баскетболист в България и ще бъде невероятно преживяване и опит за всички участници и фенове. Не мога да правя прогнози докъде можем да стигнем. Всичко си зависи от нас. Ако получа шанс да участвам, съм готов да дам всичко в името на отбора, за да постигнем възможно най-добри резултати.

– Какво е мнението ви за развитието на детско-юношеския баскетбол в България. Имате поглед от годините в ЦСКА и можете да направите сравнение с начина на работа в Испания. Къде изоставаме и какво според вас може да се направи по-добре, за да бъдат открити и развити повече таланти?

– Най-голямата разлика, която намирам, е отдадеността в Испания към баскетбола и всеки друг спорт. Както и важността, която се дава на физическата подготовка. Например в ЦСКА тренирах по час и половина – два баскетбол на ден. Докато тук подрастващите имат всеки ден тренировка по 3-4 часа, от които половината са физическа работа.

Смятам, че най-важното при развитието на подрастващи е това да им се дава шанс да се развият всестранно. Тоест, да не се слага едно дете на позиция център, само защото е най-високото в отбора. Клубовете трябва да използват стил на игра, който позволява на всеки да прави всичко, защото в модерния баскетбол се търсят играчи, които да могат еднакво добре да играят и под коша, и от периметъра. Точно това направи с мен Христо Ценов, докато бях в ЦСКА. Играехме такъв стил, който ми позволяваше освен да играя на нисък пост, да стрелям, да пробивам и т.н. Затова днес, въпреки че все пак играя център, имам много различни умения.

В толкова ранна възраст не е правилно да се ограничава развитието на даден играч, защото все още не се знае в какво ще е добър и на каква позиция ще може да играе. Друг аспект, върху който смятам, че трябва да се обръща повече внимание от по-рано, е играта на заслон с топка или „Pick and roll“. Това е настоящето и бъдещето на баскетбола. Затова мисля, че трябва да се работи от по-ранна възраст, за да се изградят по-лесно навици занапред.

И последно – зоновата защита. Единственото, което може да се случи при употребата й при подрастващи, е да ги „осакати“. Лоша тенденция в България е да се използва „зоната“ при деца на по 10-12 години, защото този тип защита позволява свободни стрелби от далечно разстояние, а играчите на тази възраст още не могат да стрелят. Така „победителите“ в бъдеще стават много слаби защитници. Миналата година треньор ни беше Александър Джикич. За цял сезон не сме използвали зонова защита нито веднъж. Дори някога да се случи, то е за специална ситуация и за съвсем малко време.

– Кой беше най-трудният момент, когато отидохте да живеете в Испания и как успяваше да преборите носталгията?

– Най-трудният момент беше точно носталгията към близки и приятели. Най-много ми помогна това, че бързо се сближихме с другите момчета. Всички бяхме в една и съща ситуация и се подкрепяхме взаимно. За всяка Коледа се прибирах. Родителите ми през няколко месеца идваха да ме виждат, така че бързо се справих и с това препятствие.

ПрезGoogle
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани