14.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Подобрявайки всяка година нивото, ще стигнем до такова, на което...

Георги Глушков: Подобрявайки всяка година нивото, ще стигнем до такова, на което ще искаме да останем

Страшно искам да увеличим броя на състезателите и броя на срещите, за да го направим така, че да бъде още по-добре, признава президентът на БФБ

2023 г. е рекордна по участия на отбори в Държавните първенства у нас. Това разкри президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков пред официалния сайт на централата. Ето първата част от неговото интервю:

– Каква е равносметката Ви за отиващата си вече 2023 г.?

– Тази година имахме над 1600 деца, които са се занимавали официално с баскетбол, така че годината за нас се очертава рекордна по участия на отбори в нашите Държавни първенства, като имаме предвид и ББЛ А и Б група. Проведоха се много първенства и мачове. Страшно искам да увеличим броя на състезателите и броя на срещите, за да го направим така, че да бъде още по-добре. Международният календар също е много богат. Играхме европейски квалификации при мъжете и жените, подрастващите участваха на Европейските първенства до 16, 18 и 20 години. 14-годишните играха на Словения бол – малкото Европейско първенство, така че нещата са сериозни.

Имаме и голям успех тази година на 3х3 при момичетата U17, които завършиха четвърти в дебюта си на Европейското първенство след Франция, Германия и Испания. Опитахме се да се борим и с тях, само че са много силни, но пък ние показахме, че сме на ниво, така че това четвърто място е сериозен успех. Момчетата до 17 години също играха квалификации и останаха на много малко от това да се класират. Това ни дава надежда, че ако опитаме да развием този спорт, може да имаме успех.

Държавното първенство за мъже завърши нормално, ББЛ също. При жените вместо шест вече са осем отбора, като надеждата ни е да увеличаваме броя им още, естествено, и качеството. Има и смяна на поколенията, както и нов треньор в женския национален отбор.

– Какви са първите Ви впечатления от новия облик на женския национален отбор?

– Някои казват, че те не са се представили добре, но аз смятам, че имаме доста добри баскетболистки на гардовата линия и крилата. Имаме дупка в подкошието, където ни трябва една голяма състезателка. Поставил съм задача на треньора да търси такава за натурализиране, защото тя ще даде съвсем друг облик на играта и всички ще се убедят в това нещо.

– Мъжкият национален отбор се класира за основния етап на европейските квалификации, макар и по трудния начин, а сега е в група със световния шампион Германия. Какво мислите за представянето на тима ни?

– Хареса ми как играе отборът, особено с Португалия, където малко не ни достигна. Така или иначе обаче ние си постигнахме целта, участвахме и на олимпийска квалификация. Там играхме равностойно срещу Украйна, който е силен отбор, но имахме и контузии. Сега обаче си тръгваме по пътя за тези европейски квалификации отново с целта да се класираме.

– Каква е оценката Ви за представянето на Европейските първенства на националните отбори при подрастващите? Имаме и тим, който влезе в Дивизия А тази година – момчетата U16.

– Може би тази година можехме да се представим толкова успешно с поне още един отбор. Малшансът беше, че бяхме в група с финалиста и полуфиналиста, останахме на трето място и не успяхме да продължим при младежите. Ако бяхме в друга група, при всички случаи щяхме да сме в четворката и най-малкото – да се борим за влизане в Дивизия А.

Така, че смятам, че в общи линии се представихме добре, но имаме много да работим. Тук не става въпрос за работа по време на летните лагери, а за една обща настройка за работа в клубовете през цялата година. Там трябва да обърнем внимание на треньорите. Това ще ни бъде една постоянна задача в бъдеще. В следващия 4-годишен план, който ще представим за одобрение на Общото събрание през март, ще има много задачи, свързани именно с тази дейност за подобряване на нивото – на вътрешното първенство, на клубовете и акцентиране на международните изяви, за да подобрим класирането. Подобрявайки всяка година нивото, ще стигнем до такова, на което ще искаме да останем в Дивизия А и да играем равностойно с по-силните, а не само периодично да влизаме там.

– Какво още включва този 4-годишен план за развитие?

– Той ще бъде представен и качен на сайта. В момента го довършваме и работим цялата федерация заедно с ФИБА Европа по програмата ФИБА Плюс. Заети са много хора от всички сектори на федерацията, за да можем заедно да направим този план, да си поставим задачите и после заедно да ги изпълняваме.

Следва продължение…

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани