12.7 C
София
сряда, май 1, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Везенков се представя отлично, ще се справи и със задачата...

Георги Глушков: Везенков се представя отлично, ще се справи и със задачата НБА

Моето пожелание е да бъдем всички здрави и да сме коректни един към друг, коректни в любовта си към баскетбола, обърна се към всички президентът на БФБ

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков говори пред официалния сайт на БФБ и направи равносметка на 2023 г, споделяйки мнението си по актуални теми. Той коментира развитието на 3х3 у нас, баскетбола на колички, проблемите с инфраструктурата и представянето на най-добрия български играч Александър Везенков.

– През 2023 г. България постигна голям успех с четвъртото място на Европейското по баскетбол 3х3 при 17-годишните момичета. Какво планирате занапред за развитието на този спорт у нас?

– В програмата ни ще бъде заложено да развием 3х3, защото доста отбори, особено в женската част, нямат пълни състави. Искаме да направим първенство, но има доста места, където няма по 10 момичета, които да направят даден отбор в определена възраст. Искаме да могат да играят 3х3, за да не замира баскетболът в определени градове. Това ни е цел, не сме я постигнали още, а много ми се иска да я направим следващата година. Това ще бъде също в 4-годишния план, където ще представим конкретните цели и задачи, като ще има и отговорници за това. Можем да го постигнем с общи усилия, защото трябва да има и хора, които да го правят.

– Все повече у нас се развива и баскетболът на колички, каква е оценката Ви за представянето на националите тази година?

– Националният отбор по баскетбол на колички игра на Европейско първенство. Момчетата видяха къде са, което е най-важното. Има някои промени и при тях, може би ще има нов треньор. Първенствата им са по различно време от другите – когато свършат тези пет на пет, тогава започват техните. Тази година няма да има Европейско първенство, защото техните са на две години, така че те ще се готвят за по-натам, търсейки да развият нови състезатели, които обаче, ако станат добри, отиват в чужбина.

– Важна е и темата за инфраструктурата. На места се построиха нови зали, макар и с по-малък капацитет, но още стои проблемът с тези в София. Какво може да се направи в тази посока?

– Единственото, на което се надяваме, е да завършат зала „Универсиада“ бързо, за да може там да се играят важните мачове в София. Има два отбора в столицата, така че смятам, че нещо трябва да се направи. Поставил съм въпроса и публично. Засега зала, която да се строи, не виждам. В „Универсиада“ тече усилен ремонт и смятам, че тя ще стане много красива и хубава зала, подходяща за ранга на нашето първенство. Предполагам, че ще може да се използва. Един ден, ако стигнем ниво, да пълним зала за 3000-4000 души, тогава ще бъде по-лесно да убедим някой, че ни трябва такава.

– Няма как да подминем и Александър Везенков, който изпрати много силна година. Колко трудно обаче ще му е да се наложи в НБА?

– Сашко се представя отлично. Постигна сериозни успехи тази година в неговата кариера и с отбора му. Сега има ново начало за него с нови предизвикателства и той ги знае. Знам колко е трудно, въпросът е той да бъде търпелив и да използва всеки момент, в който му се дава възможност да покаже най-доброто от себе си. Има нашата безрезервна подкрепа във всяко едно отношение. Ще си споделим неща, а и баща му е при него сега. Аз му желая здраве, имаше номинация на Икарите, на Спортист на годината. Радвам се, че хората оценяват успехите му. Трудно е, НБА се разви много и стана изключително силно първенство с много силни състезатели. Бих казал, че недооценяват най-добрите играчи, които идват от Евролигата, и малко ги измъчват, за да се доказват. Доказвали са се и други обаче, така че и той ще го направи. Няма да е лесно, но Сашко е търпелив и умен. Ще се справи и с тази задача. Важното е да е здрав и да знае, че всички сме зад него и се радваме за неговите успехи.

– Какво е пожеланието Ви за 2024 г. към всички баскетболни хора и феновете?

– Моето пожелание е да бъдем всички здрави и да сме коректни един към друг, коректни в любовта си към баскетбола. Ясно е, че и привържениците, и тези, които работят в клубовете, и ние, като федерация, обичаме баскетбола и работим за баскетбола. Нека тази обич ни дава сили да бъдем коректни един към друг и да работим, за да вдигнем нивото на баскетбола. Това е едно мое пожелание, защото обикновено българската нация сме разединени в нашето ежедневие, а смятам, че това е едно от условията да можем да вървим напред и естествено, здравето. Контузиите в спорта са тежки неща, така че пожелавам на всички играчи да са здрави и да бъдат гладни и жадни за успехи.

Първата част от интервюто можете да прочетете тук

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани