19.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоБългари в чужбинаБелгия подчини Сърбия на европейското за жени, и Унгария на 1/2-финал (видео)

Белгия подчини Сърбия на европейското за жени, и Унгария на 1/2-финал (видео)

Първи трипъл-дабъл на шампионат на Стария континент при дамите

Белгия детронира шампиона Сърбия в четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени, което се провежда в Словения и Израел. В „Арена Стожице“ в Любляна белгийките постигнаха разгромен успех с 93:53 и за трети път в последните шест години ще играят в полуфиналите на шампионата на Стария континент.

Двубоят, който противопостави шампиона на бронзовия медалист от първенството във Франция и Испания преди две години, премина изцяло под доминацията на белгийския състав, който така взе реванш за загубата си на полуфиналите през 2021 г. със 73:74.

Баскетболистките на старши-треньора Рашид Мезиан взеха аванс от 14:0 още в първите минути на мача, спечелиха първата четвърт с 28:8 и в нито един момент не погледнаха назад. Сръбките бяха конкурентни единствено във втората четвърт на мача, която спечелиха с 23:21. През второто полувреме Белгия продължи да води играта, като започна третата четвърт със серия от 8-0, а четвъртата – с 14-0.

Класирането за полуфинал гарантира на Белгия и квота за Олимпийските игри в Париж догодина, а двубоят ще се запомни и с историческото постижение на тежкото крило Емма Месеман, която стана първата баскетболистка в историята на европейските първенства с трипъл-дабъл. Тя приключи двубоя с 15 точки, 13 борби и 10 асистенции.

Още 15 точки прибави Жули Алеман, като тя направи и 11 асистенции. С по 14 точки приключиха Киара Линскенс и Жули Ванлоо.

За Сърбия с 20 точки завърши Ивон Андерсън, а 9 реализира Саша Каджо.

Много по-оспорван и драматичен се оказа четвъртфиналът между Унгария и Чехия, който завърши с победа на унгарките с 62:61. Това донесе на тима първо класиране на полуфинал на европейско първенство от 1997 г. насам, както и класиране за Игрите в Париж догодина.

Унгарките водеха със 17 точки при 48:31 няколко минути преди края на третата четвърт, но Чехия направи сензационно завръщане в мача и със серия от 23-6 стигна до изравняване при 54:54. Кош на Катерина Цайтхамерова 11 секунди преди края позволи на чехкините дори да поведат с 61:60, но Унгария отговори с точна стрелба на Дебора Дубей три секунди преди финалната сирена. В последната си атака Чехия опита тройка чрез Рената Брежинова, но тя бе крайно неточна.

За Унгария със 17 точки завърши Сиеша Гори, а Дубей направи дабъл-дабъл от 10 точки и 11 борби. За Чехия Натали Стоупалова приключи с 20 точки, а Габриела Анделова добави 13.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани