16.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоБългарияАлександър Чакмаков пред BBALL.BG: Ще направим всичко възможно да се борим за...

Александър Чакмаков пред BBALL.BG: Ще направим всичко възможно да се борим за по-предни места

Много неща има за работа, не сме готови за Европа, заяви членът на Управителния съвет на ЦСКА

През новия сезон ЦСКА ще се завърне в мъжкия ни елит след повече от десетилетие. “Червените” ще бъдат водени от една от легендите на клуба Росен Барчовски, а в състава си ще имат познати имена като Венцислав Петков, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Брандън Йънг, Дамян Минков и Мартин Сотиров.  

Пред BBALL.BG членът на Управителния съвет на ЦСКА Александър Чакмаков говори за завръщането на тима в НБЛ, за усилията на ръководството да стигне до този етап и за амбициите му. Ето и какво сподели той:  

– Г-н Чакмаков, ЦСКА отсъстваше от мъжкия елит 13 години. Какво означава за вас това завръщане сред най-добрите? 

– Очакване и битка за връщане на клуба, защото на върха на пирамидата е мъжкият отбор. Ние с г-н Гергов тръгнахме с 1 дете и без треньор. После с един треньор в лицето на Христо Ценов, след това бавно, училища, групи, възстановяване на залата на “Българска армия” два пъти и страшно много търпение. Това е труд и търпение, и подтискане на амбиции, защото за нещата в ЦСКА никой не те пита, какво си наследил и как. Без значение дали е обществен, защото нашият е такъв, но дори и да си частен, публиката иска своето. Това е най-трудното – очакванията на публиката.  

– В последното десетилетие клубът го имаше благодарение на вашите усилия и на тези на г-н Гергов. Как се справяхте с издръжката му? 

– Много хора помагаха и с лични средства. Най-различни хора ни помагаха, и съмишленици, и с дарителска кампания за новата зала. Благодарен съм на всеки един, който ни е помагал.  

– Преди да погледнем към новия сезон, каква е вашата оценка за последната година и свършената работа в ЦСКА? 

– Аз лично съм много доволен, защото за първи път виждам постигане на успехи, въпреки че всички казват, че най-важното е да се развиват играчи и да ги има. Безспорно искам да видя какво ще се случи с това талантливо поколение и колко от тях ще се превърнат в топ играчи в България, а защо не и в Европа. И преди сме имали добри баскетболисти, като поколението на Кръстан Кръстанов с треньор Йордан Колев. Те бяха много талантливи. Така, че съм доволен. Аз по принцип не съм максималист. Знам, че е много трудно и основата е да се развиват състезатели.  

Доволен съм от сезона, както и това, че завършихме залата, което беше голяма битка 6-7 години. Който не е дошъл и не е видял откъде сме започнали, не може да си представи. Много предизвикателства, много документална работа, разрешителни, Община и т.н. И самото изграждане не е лесно и не е евтино. Там сложихме акцента. Като цяло съм доволен, виждам един етап, който е завършен на добро ниво. 

В залата ще играем всичките си мачове през новия сезон, може би без дербитата с Левски и на по-късен етап, ако се класираме за финали, Финална четворка и т.н., ще искам да играем в “Универсиада”, защото публиката го заслужава. Залата ни е малка, за 450 души, хубава е. За нормални мачове и тренировки е прекрасна, но за дербита с Левски или Балкан ще търсим минимум да играем в “Универсиада”.  

– За завръщането на мъжкия тим в шампионата заложихте на Росен Барчовски като треньор. Защо се спряхте на него? 

– За мен той първо е свързан с ЦСКА генетично. И баща му, и той, има много титли. Той е в клуба от дете, минал е през различни формации, в мъжкия отбор, играл е с две поколения. Освен това, за мен е един от най-добрите треньори и съм доволен, че прие нашата покана. Росен е много взискателен, както ще иска да постига успехи, така ще развива и по-младите играчи. Той има талант за това, много е трудолюбив и упорит, и затова сме щастливи, че прие.  

Селекцията и изборът на щаба е изцяло на Росен. Не сме се бъркали, нито аз, нито Роберт Гергов. Относно Георги Давидов, преди години той беше капитан на отбора. Тогава мисля, че играхме един финал за Купата срещу силния отбор на Лукойл Академик, който спечелихме. Георги Давидов е обичан от публиката и аз много го харесвам като човек. Смятам, че натрупа и доста опит като треньор, така че съм доволен. Даниел Клечков не го познавам, надявам се да даде своя принос. Щом Росен Барчовски го е избрал, значи има качествата за ЦСКА.  

– Поглеждайки към селекцията, виждаме познати на баскетболната общност имена в състава за новия сезон. По план ли върви тя?   

– Селекцията е абсолютно завършена. За началото на сезона ще имаме 10 българи и 2-ма американци. Имаме трима национали – Венцислав Петков, Алекс Симеонов и Андрей Иванов, както и от младежкия национален отбор двама юноши от ЦСКА, което е признание за школата – Виктор Гергов и Димитър Генов, както и Дамян Минков, който е основен състезател на този набор в момента. Има и други българи, така че ще бъде много интересна селекция. Разбира се, нека да видим и другите отбори как ще се развиват и вероятно в средата на сезона ще вземем още 1 или 2-ма чужденци. Да не бързаме много. Това е първа година. Не трябва да бъдем натоварени с прекалени очаквания. Ще направим всичко възможно да се борим за по-предни места и най-високи отличия. Ако видим, че отборът има голям потенциал, ще го подсилим с още чужденци.  

– Можем ли да очакваме завръщането на ЦСКА в Европа догодина? 

– Да го кажа така, не е моментът да коментирам това. Личното ми мнение е, че за Европа е рано. Тепърва трябва да направим цялостен организационен цикъл, който включва лекарски екип, медицинско обслужване и възстановяване, през всякакъв вид администрация. Има огромна разлика между мъжки отбор с такива очаквания и старша възраст, и школа. Познавайки моите изисквания и тези на Росен Барчовски, всичко трябва да е на високо ниво. Така, че нека вървим стъпка по стъпка. Засега съм доволен. Нека видим как ще се развиват нещата. Важно е да се работи с публика, важно е да се приобщят бивши играчи на клуба под всякаква форма. Такъв план имаме, който включва и реклама. Много неща има за работа, не сме готови за Европа. 

– Какви са вашите амбиции за развитието на клуба в близко бъдеще? 

– Аз имам големи амбиции, но не искам да звучат прекалено оптимистично. Знаете какви са нещата в България. Засега имаме 3-годишен хоризонт, осигурен финансово, разбрали сме с основния спонсор. На всеки един етап ще обсъждаме следващи стъпки и ще търсим допълнително спонсори за финансиране. Виждате в европейските клубни турнири за какви играчи става въпрос, като тук изключвам Евролигата, защото това е много висока летва. На ФИБА турнирите не са никак леки. Само да участваме, без да имаме отбор е хвърляне на пари и е безсмислено.  

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани