5.3 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоЕвропаАлександър Груев: Редно е да предам наученото на играчите след мен

Александър Груев: Редно е да предам наученото на играчите след мен

Чувствам се на точното място, признава помощник-треньорът на Академик Пловдив

През април един от най-добрите български гардове Александър Груев обяви, че прекратява своята професионална кариера. След 18 сезона по родните терени и в чужбина, той се присъедини към треньорския щаб на Академик Пловдив.

Вече няколко месеца Александър Груев помага на новия наставник на тима Йордан Янков. Ето и какво сподели бившият гард пред официалния сайт на Delasport Балканска лига:

– Как взехте решението да продължите кариерата си като треньор?

– Мисля, че това беше най-логичното продължение на професионалното ми развитие. Почти през целия си живот съм бил в залата. Смятам, че е редно да предам наученото през годините на играчите след мен. Благодарен съм, че ми се даде този шанс.

– Как се чувствате на новата позиция и кое беше най-трудното, през което преминахте на новата позиция?

– Чувствам се на точното място. Има много детайли в треньорството, макар че отстрани може да изглежда лесно. Едно от най-трудните неща в този преход бе, че като играч мислиш предимно за себе си и как да подобриш собствената си игра, докато като треньор трябва да мислиш как да извлечеш максимума от 12 различни личности и характери.

– В Академик с Йордан Янков сте дебютанти. С какви трудности се сблъсквате и доволни ли сте от начина, по който започнахте?

– Тази година трудностите са почти еднакви навсякъде. Пандемията измести спортно-техническите проблеми, дори леките наранявания. Но това е нещо, което не можем да контролираме. Опитваме се да бъдем максимално фокусирани всеки ден, по време на всяка тренировка. Определено мисля, че можем да бъдем доволни от показаното до момента, предвид обстоятелствата, разбира се, особено от отдадеността и желанието на играчите.

– Имахте дълга и интересна кариера като спортист. Какво искате да постигнете като треньор?

– На първо място, искам да бъда от полза на играчите, за да им помогна да станат по-добри. Желанието ми е да запазя ентусиазма и мотивацията, които имах като играч, както и да научавам нещо ново всеки ден.

– Какви са амбициите на Академик в Delasport Балканска лига и какво мислите за турнира през този сезон?

– След като израелските отбори се присъединиха към турнира, той стана много по-силен и по-привлекателен. За нашия тим е много полезно да имаме повече мачове срещу отбори от различни държави. Това помага за развитието на състезателите и на треньорите. Нашата цел е да играем добре и да дадем най-доброто от себе си във всяка среща. Ако го направим, ще стигнем до финалната фаза.

По-късно днес от 20.30 ч. Академик Пловдив ще гостува на ТФТ Скопие в мач от 9 кръг в турнира. Срещата можете да проследите тук

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани