21.8 C
София
петък, март 29, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Искам да си пожелаем догодина нещата да тръгнат в друга...

Георги Глушков: Искам да си пожелаем догодина нещата да тръгнат в друга посока

Амбициите са да дадем най-доброто и да искаме най-доброто от подрастващите, казва още президентът на БФБ

Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков се надява следващата година да бъде по-добра за всички. Самият той сподели това пред официалния сайт на централата.

Малко преди празниците Георги Глушков говори още за НБЛ, за А група, за националните отбори и за подрастващите. Ето какво каза бившият национал:

– През 2020 г. се осъществи се една ваша отколешна идея – познатата в миналите години като Аматьорска лига и А група мъже да работят заедно. Вече доста мачове се изиграха, каква е междинната оценка за това партньорство?

– В повечето държави не казват „аматьорска“, а „непрофесионална“ лига. В Италия също се водят непрофесионални лиги и има доста такива. Професионалната лига има съвсем различен статут. Тук нещата не са стигнали до това ниво. Не всички отбори в НБЛ се ръководят от финансови параметри, т.е. да печелят и харчат определен брой пари, да имат спонсори, собствени приходи от билети и други дейности. Това е професионалната лига, докато другите са тези, които намират средства, играят, няма я тази възвращаемост на инвестираните капитали.

На мен ми се искаше да направим нещо сериозно. Има много баскетболисти, на които им се играе. Така че създадохме условия с Българското баскетболно общество за регионален и национален принцип на състезания. Те вече се изявяват и според спортните резултати могат да влизат, да вървят нагоре.

Аз смятам, че резултатът е добър. Има още неща да се доизграждат. Не всичко върви по мед и масло. Ентусиазмът е голям. Има интерес и от телевизия – B1B, която иска да предава мачовете и ги предава. Предстои и подписването на договор. Има маржин за развитие.

– Проработи ли идеята тази лига да даде шанс на юношите, които не намират място в мъжките отбори на НБЛ?

– Това е моята отколешна идея, че тези на 17-18 години трябва да минат през нещо такова. Не може от юношеското първенство да скокнат в националното. Трябва им време, да минат и през това. Има много сериозни отбори и те трябва първо там да минат и да покажат. В групата има и опитни състезатели. За младите би трябвало да бъде стимул, защото има сериозни отбори и те трябва да покажат какво могат. Не може само треньорът, на база на негово мнение и въжделение, заедно с родителско тяло и състезател, да дават самооценка, трябва да се покажат качествата някъде. И тук беше главното противоречие – обещаващи състезатели със скок от юношеска лига в НБЛ, а там критериите са съвсем различни. И започнаха да виждат и да казват, че не ги искат, че не им дават шанс. Трябва да покажеш, че можеш, за да продължиш. Трябва да можеш и да го показваш всеки ден. Затова тази лига е важна за всички. Още повече, че даде възможност на много региони да си представят отборите от техните школи за подрастващи, които имат възможност. И аз се надявам още да се разрасне, да обхване още градове, които в миналото бяха във втория ешелон на българския баскетбол. Трябва още да се разрасне, това е въпрос на капацитет, защото сме създали условия, които са изпълними за всички.

– Отново имаше отлив при жените, какво може да се направи в тази насока?

– При жените не знам как да го направим. Надявахме се, създадохме определени условия, цени и такива неща да бъдат съвсем достъпни за всички. Иска ми се да станат поне 12 отборите, имаме нужда. Но имаме само два професионални тима.

– И от двата споменати отбора се кълняха, че няма да взимат чужденки, че няма да ги ползват в българското първенство, но не се получи …

– Това е противоречието, когато има икономически взаимоотношения в даден клуб. И затова ми се иска да има повече такива. Защото отборите, които имат икономически взаимоотношения, влизат в друга орбита, харчат се едни пари. Не можем да вземем нещо, което не ползваме. Така че, от една страна, не е много добро, но пък е добро, защото искам да има конкуренция.

– През есента на 2020 г. имаше труден старт на сезона за НБЛ с новите COVID-19 протоколи. Но пък има нов телевизионен партньор. Стъпка напред ли е преминаването към Max Sport? Има ли план за по-широко партньорство с А1?

– Има сигурност. Събирахме се доста пъти, взеха отношение всички. Всички са наясно, че трябва да се продължи, въпреки че в определен период има контузени, има заболели. И на тази база, в условията на тази пандемия има гледаемост, има интерес. Аз се радвам, че успяхме да стигнем до споразумение с А1 за отразяването на мачовете, като след Нова година ще бъдат по два на седмица, един мач от върха и един мач регионални дербита, които също предизвикват интерес и до сега не бяха обхванати в предишните издания на първенствата, не бяха предавани телевизионно. А това ще бъде интересно за хората.

– Вече всички мачове от НБЛ се излъчват. Каква е следващата крачка?

– Важно е телевизионното излъчване. Искаме да направим продукт, сниман с пет камери, което е малко по-различно. Дано продуктът да бъде такъв и да сме помъдрели, да знаем какво говорим за баскетбола. Всеки се старае да направи най-доброто и не ми се иска след мачове при определен резултат, който не е удобен на даден треньор, той да започва с листа с виновните и той да липсва в този лист. Това ми е най-тъжно от всичко, след загуба да слушам, че всички са виновни и да не виждам треньора на загубилия отбор в листа на виновните.

Професионалните отбори имат нагласа за пей пър вю – система за заплащане при гледане на мачове, защото при тях играят за приходи и разходи. 10 години бяхме в неплатена телевизия и ни показваха колко малко хора гледат, как нямаме рейтинг. Ще пробваме, това ни е пътят. Това им е бил пътят и на другите държави, те са много далече стигнали, така че и през това трябва да минем, за да видим продуктът до къде ще стигне. Защото другите държави стигнаха до пей пър вю, особено за втора дивизия. Миналата година ми направиха предложение за подобен продукт, тази година пак, вече имаме две предложения. И ако трябва нещо да се прави, то трябва да се проучи заедно с професионалните отбори, защото те имат нужда от пей пър вю. Което значи, че поддръжникът на определен отбор си плаща абонамента.

Спортът на по-високо ниво винаги минава на такива канали. Идеята е човек да може да си купи абонамента карта, с която може да отиде да гледа мача в залата или да го гледа от вкъщи. В същото време тази карта ще му разреши, когато отборът му играе като гост, пак да може да го види. Това е идеята.

Имахме вече разговори с лигата по този въпрос и трябва да се прецени колко е рентабилно. Дали имаме капацитета НБЛ да генерира такъв приход, за да може да се поддържа такъв продукт. И какъв финансов ефект ще имат клубовете от това нещо, така да компактират фенската си маса. Ще бъде интересно. Аз смятам, че е дошло време да поработим по този проект. Не знам дали ще стане, зависи от това какви доводи ще извадят клубовете. Има такива, които имат икономически интереси и искат това да се случва по определен начин, особено за мачовете, които играят като гости и които не са телевизионни.

– Женският национален отбор задържа нивото си и повтори представянето си от миналата година в квалификациите за европейското първенство през 2021 г. – загуба и победа. Доволен ли сте?

– Аз ги гледах и ми харесаха, но не като резултат, той е явен. Но ми харесаха като отбор и как играха, подобриха играта си, беше ми интересно да ги гледам. Предишни години изглеждаха като да се мъчат. Сега играха сърцато и се виждаше, че изпитват удоволствие да играят заедно. Играха срещу гръцкия отбор, преди няколко години паднахме с 40 точки от тях. Има напредък, липсва ни висок център и в женския, и в мъжкия отбор. Както в нападение, така и в защита има крещяща нужда, но такъв е моментът.

– Неприятен край на годината за мъжкия национален отбор. След хубавата игра и геройската победа срещу Латвия, изпращаме годината с горчив вкус от двете загуби в Сараево…

– След дълга пауза, не сме свикнали с тези условия. Малко не ни достигна. Контролирахме мача през цялото време. Едно грешно решаване на една малка ситуация в последните 30 секунди даде шанс на противниковия отбор да вземе мача. Докъде е докаран баскетболът, едно решение на игрището обърна мача. От това съм огорчен, защото тези грешки, които много рядко се случват, се случиха. Изпуснахме отбор, който беше във възможностите ни да победим. И на предния рунд така изпуснахме. Не само на мен, на много хора им стана горчиво и дано да си вземем поука от цялата тази история.

– Да се върнем пак към подрастващите. Стартира програма за работа с момичета и момчета, родени през 2007 г. Преди последната забрана за спорт на подрастващите бяха проведени няколко лагера на различни гарнитури от регионите. Какви са амбициите на тази проект?

– Амбициите са да им дадем най-доброто и да искаме най-доброто от тях. Ако могат да го разберат още от сега, че се готвят сериозно, ще има възможности да играят. Треньорите са тези и те трябва да растат заедно с отбора. Затова е хубаво с няколкогодишна работа да свикнат. Предишни години е имало отбор около 40 деца, сега сме събрали малко повече и се надяваме от тях да излезе най-доброто, да има състезания и да се стремят. Защото моята обратна връзка е, че децата, които са поканени, са много вдъхновени от това нещо. Има стимул за тях една такава покана, значи много, както и за треньорите и клубовете. И се надявам да успеем в дългосрочен план да направим нещо, да се върнем към другата група, А дивизия, ако е възможно, въпреки че не е лесно.

– Имаше лагери и за други национални отбори, но като че ли вирусът не даде достатъчно време…

– Ние успяхме доста да направим. За 20-годишните няма рестрикция, така че двата отбора ще си изпълнят плана. Тези, които са под тази възраст, ще ги направим в първия удобен момент.

– Догодина, дай Боже, очакваме всичко да се върне в стандартното русло и европейските първенства за подрастващи да се проведат. Ще има ли по-засилена програма за подготовка в опит да се навакса пропуснатото от месеците без тренировки и мачове?

– Догодина и с първенството ще трябва да се навакса, така че трябва да видим как могат да се случат нещата. Аз не знам дали ще има ваканции, нещата стават малко по-комплицирани за програмиране от наша страна. Но ние ще търсим всяка една възможност между първенствата, които трябва да продължат и да завършат, да намерим време те да се подготвят. Да се надяваме, че условията ще бъдат такива, че да можем да изпълним и двете.

– През 2021 предстоят избори за президент на БФБаскетбол. Вашите прогнози, очаквания…

– Сега ще направим отчета, който е необходим по закон, до март месец. Дано всичко е наред, за да може да се събере Общото събрание на федерацията. И тогава ще решаваме кога, как и кой. Няма да подсказвам нищо, искам да вървим леко, стъпка по стъпка. Сега се борим с пандемията, искаме да оцелеем по най-добрия начин. Финансовите загуби трябва да ги преодолеем, да мислим за подрастващите. Другото е в последния момент.

– Вашето пожелание за 2021 г…

– Първо, искам да благодаря на всички, които през тази година заедно успяхме да преодолеем първата криза от коронавируса, най-тежкия и изненадващия, успяхме да го преминем. Успяхме да проведем първенствата, треньорите имаха възможност да работят с децата през лятото къде индивидуално, къде после заедно с отборите. И сега имаха възможност, до преди две седмици, също да го правят. Тази година ще завърши по този начин, с тази рестрикция.

Искам да си пожелаем догодина нещата да тръгнат в друга посока, тази пандемия да отмине, да отмине страхът и да можем да програмираме нещата по-сериозно заедно с всички треньори, да работим заедно, за да постигнем някакъв успех през лятото, пък и по-нататък за тези, които работят в по-дългосрочен план. Също да получим, особено за НБЛ, малко глътка въздух, защото в условията на пандемия икономическите показатели са съвсем различни за тях и им е трудно, както и на всички останали. И ми се иска това да се случи. Пожелавам им да са здрави, да се пазим взаимно, всеки себе си и останалите и да не забравяме, че COVID-19 е такъв, че вярваме, след като се разболеем. Но преди това трябва да сме стриктни и да пазим себе си и останалите. И да се надяваме да се размине.

Георги Глушков: За професионални отбори е предизвикателство с тази пандемия

Снимки: LAP.BG и БФБ

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани