6.8 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългари в чужбинаСтанислав Хинков пред BBALL.BG: Мечтата ми e да стигна до Евролигата или...

Станислав Хинков пред BBALL.BG: Мечтата ми e да стигна до Евролигата или НБА

В Германия се играе бързо, динамично и треньорите изискват максимално раздаване, разкава още националът до 16 г.

Станислав Хинков е един от играчите, които направиха впечатление на европейското за кадети, Дивизия Б, в София през миналото лято. Гардът в момента се развива в Германия, където трупа опит в школата на Лудвигсбург. 

Пред BBALL.BG 194-сантиметровият баскетболист сподели защо е избрал немския клуб, как се справя с предизвикателствата в чужбина и докъде би искал да стигне. Ето какво каза той:  

– Защо избра да продължиш кариерата си в Германия и как се случи преминаването ти в Лудвигсбург?  

– За мен и семейството ми беше ясно, че следващата стъпка в баскетболното ми развитие е заминаването в чужбина. Целта ми винаги е била да играя на все по-високо ниво и отборът, който ми предостави тази възможност, беше Лудвигсбург. Преминаването се случи както и при повечето баскетболисти на тази възраст. От Лудвигсбург ме наблюдаваха на международните турнири с БУБА Баскетбол и на мачовете с националния отбор. Те проявиха интерес и се свързаха с агента ми. Той организира посещение в Германия за мен и брат ми. От Лудвигсбург ни харесаха и предложиха договор, който впоследствие подписахме.  

– Ти играеш за тима, който се състезава в лига ПРО Б и в Младежката Бундеслига. Какви са твоите впечатления от клуба като организация?  

– Клубът влага много средства в младежката школа, привличат много нови състезатели, като голяма част от тях са и чужденци. Организацията и условията за младите състезатели са много добри и осигуряват всичко необходимо за оптималното ни развитие. 

– Като ниво как определяш двете надпревари, в които играеш? 

– Нивото в Германия със сигурност е по-високо от България, обяснимо заради ресурсите, които влагат в спорта и чуждестранните баскетболисти, които привличат. Мисля, че откъм ниво на индивидуалните спортисти и отбори, младежката Бундеслига е една от най-добрите младежки надпревари в Европа. ПРО Б е професионална лига, там играят изградени професионалисти. Играта там е доста по-физическа, по-бърза и се обръща голямо внимание на защитата. 

– Как те приемат съотборниците ти и как се чувстваш в Лудвигсбург?  

– Промяната, новата държава, новият език и отбор винаги са предизвикателство, но момчетата от тима ми помагат много да свикна и да се чувствам у дома си, въпреки че и в двата отбора съм един от най-малките. 

– Какви са изискванията на треньорите към младите играчи?  

– В цяла Европа изискванията към младите играчи са много. Това, което най-много се различава от България, е защитата и интензитетът на играта. Играе се бързо, динамично и треньорите изискват максимално раздаване в защита във всеки момент от мача или тренировката.  

– Срещали ли сте се с отбора на Лудвигсбург, който участва в Шампионската лига?  

– Всеки ден се засичаме с първия мъжки отбор. Целта на всички от младежката школа е да стигнат дотам. Има някои момчета, които играят както в ПРО Б отбора, така и в първия отбор в Бундеслигата и Шампионската лига. Често ходим заедно с отбора на мачовете им и атмосферата там винаги е страхотна.  

– Какви са твоите амбиции като играч?  

– В краткосрочен план целта ми е да се подобрявам като играч, за да печеля повече минути и в младежката Бундеслига, и в ПРО Б. В по-дългосрочен план се надявам да успея да стигна до първия отбор и да играя баскетбол на най-високо ниво. 

– Има ли спортна агенция, с която се консултира при заминаването ти в Германия и смяташ ли, че работата на агента е важна за твоето развитие?  

– Да, заминаването ми в Германия нямаше да е възможно без агента ми Антонио Илиев от DefenCe Sports. Смятам, че за всеки млад играч е важно да избере правилния човек, на който да се довери да го представлява. Агентът е много важна част, не само защото той е връзката между състезателя и отбора. Хора като Антонио помагат на играчи като мен да навлязат в баскетбола на високо ниво по най-добрия начин. 

– Докъде би искал да стигнеш в кариерата си? 

– Мечтата ми, както и предполагам на всеки баскетболист, е да стигна до Евролигата или НБА. Оттук нататък зависи от мен да се трудя достатъчно, за да я постигна. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани