4.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоНБАПълничкото момче от Сомбор, което покори НБА (видео)

Пълничкото момче от Сомбор, което покори НБА (видео)

Никола Йокич - плеймейкърът в тяло на център

Голям си толкова, колкото си големи мечтите ти. Това в пълна степен важи за едно момче, което през 1995 г. се ражда в 50-хилядното сръбско градче Сомбор, а към днешна дата е една от звездите в НБА.

Да, познахте! Неговото име е Никола Йокич.

През последните няколко дни 25-годишният баскетболист е абсолютна сензация в най-силното първенство в света. Центърът на Денвър радва всички с майсторските си отигравания в прочутия “балон” в Орландо.

Воден от Никола Йокич, Денвър изхвърли от битката за златото в НБА един от фаворитите Лос Анджелис Клипърс след 4-3 победи в серията от полуфиналите на Запад. Преди два дни сърбинът се разписа с 34 точки, 14 борби и 7 асистенции, а Нъгетс изравниха серията след 111:98.

Никола Йокич и компания довършиха съперника преди броени часове след 104:89, а гордостта на баскетболна Сърбия приключи мач №7 с 16 точки, 22 борби и 13 асистенции. Така звезди като Кауай Ленърд, извел Торонто до титлата в НБА през 2019 г., и Пол Джордж, присъединил се към Клипърс през миналото лято с идеята най-после да стане шампион, ще трябва да понесат критиките за отпадането на тима си, който водеше с 3-1, слушайки как всички хвалят пълничкото момче от Сомбор.

Но да се върнем на Йокич…

Всъщност, който би помислил, че той ще се превърнe в такава звезда. Самият Никола едва ли си е представял нещо подобно като дете. Израснал в семейство, в което братята му се отдават на играта, бъдещият лидер на Денвър по-скоро поема по този път, заради желанието на баща си, макар че няма физически данни на спортист.

Тогава бях по-нисък и по-пълен, но баща ми беше фен на баскетбола и трябваше да започна да тренирам. Тъй като не бях висок, ме поставиха на позицията на плеймейкъра. Това допринесе за качеството на моите подавания”, разказва Никола.

Конете са голямата страст на Йокич

Никола е страстен любител на конете. Той има обор в родния си град, а любимецът му е Ловецът на сънища.

Когато бях на 12 или 13 години, баща ми ме заведе на състезание и ми хареса. Влюбих се в конете и с удоволствие прекарвам времето си с тях. Те са невероятни същества”, разкрива Йокич.

Първи стъпки

Никола стартира развитието си във Войводина, където се превръща в доминираща фигура и привлича интереса на по-големите отбори в Сърбия. През 2012 г. вече е част от редиците на Мега Баскет, с който участва в младежката Евролигата и достига до място в Идеалната петица на турнира.

Година по-късно Никола дебютира в сръбското първенство, където записва 13 мача, а освен това, се изявява и в 25 двубоя в Адриатическата лига.

През 2014/2015 Йокич завладява напълно Адриатика, като реализира средно по 22 точки на мач, а в общо 24 срещи в турнира овладява 222 борби, за да прибере награда за MVP.

Мечтата НБА

Благодарение на страхотното си представяне в Адриатическата лига, центърът е забелязан от скаутите и анализаторите отвъд океана. През 2014 г. Никола е избран от Денвър във втория кръг на драфта в НБА под №41.

Този момент обаче Йокич проспива… в буквалния смисъл на думата.

Новината му съобщава по-големият му брат Неманя с думите – “Избрали са те в драфта на НБА, как можеш да спиш?!”.

Само за пет години в най-силното първенство в света Никола Йокич се превръща в суперзвезда от незначителен герой, появил се от някаква си Сърбия. Най-добрият център в лигата, с невероятен поглед върху играта и страхотна стрелба. Плеймейкър в тялото на център. Играч, който се ражда само веднъж.

За пет години в лигата Никола намира място в Топ 10 за всички времена по брой трипъл-дабъли в своите мачове. Той е в Топ 5 на най-добрите, участва в Мача на звездите отвъд океана и всеки ден прескача нови и нови граници.

Сърбинът е единственият в историята, който след само 28 двубоя в плейофите има повече от 600 точки, 300 борби и 150 асистенции. С подобно постижение не могат да се похвалят дори великите Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд и Леброн Джеймс.

Никола е специален, той вижда играта като обикновен мач с приятели. Може би за някой, който има договор за почти 150 млн. евро, това е прекалено несериозно, но Никола е такъв. Той просто се наслаждава на работата, която върши, максимално и това носи резултати.

Шегите за теглото му

Преди да порасна, бях дебел плеймейкър”, казва веднъж Йокич.

Никола израства в гимназията и малко по малко се премества на по-високите позиции. Закачките за физиката му обаче не спират да го преследват, дори и след като отива в САЩ, за да стане част от НБА. Въпреки че прави страхотни неща на паркета, той често е обект на шеги в социалните мрежи, заради теглото си.

По време на паузата заради коронавируса Йокич взема нещата в свои ръце и сваля излишните килограми, като впечатлява всички с промяната си. Мнозина обаче изразяват съмнение, че Никола няма да се справи със силните физически центрове в лигата. Типично в свой стил, той ги опровергава напълно след рестарта на сезона.

Националният отбор на Сърбия

През юли 2016 г. Никола Йокич е част от националния отбор на Сърбия, с който печели олимпийската квалификация в Белград. Става и MVP на турнира, реализирайки средно по 17.8 точки, 7.5 борби и 2.8 асистенции. Месец по-късно центърът играе финал на Олимпиадата в Рио, загубен от САЩ с 66:96 и трябва да се примири със сребро.

За последно Никола Йокич носи екипа на Сърбия през 2019 г., на световното първенство в Китай, където тимът от западната ни съседка финишира на пето място. Там той е вторият най-добър за своя състав след Богдан Богданович, оставяйки срещу името си средни показатели по 11.5 точки, 7.5 борби и 4.8 асистенции в общо 8 срещи.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани