5.3 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоНБАПОСЛЕДНАТА ТИТЛА на Лейкърс: Преди 10 години Коби е големият герой (видео)

ПОСЛЕДНАТА ТИТЛА на Лейкърс: Преди 10 години Коби е големият герой (видео)

Към днешна дата Черната мамба вече не е на този свят, но "езерняците" ще опитат да продължат наследството му

Лос Анджелис Лейкърс ще се изправят срещу Маями в битката за титлата в НБА през 2019/2020, който продължи по-дълго от очакваното заради пандемията от коронавирус. За първи път шампионът в лигата ще бъде излъчен без публика, в “балона” на лигата в Орландо.

“Езерняците”, водени от Леброн Джеймс и Антъни Дейвис, отстраниха Портланд с 4-1 победи в първия кръг на елиминациите. На полуфиналите на Запад със същия резултат тимът от Ел Ей прати във ваканция и Хюстън. Последен се предаде Денвър след 4-1, а това донесе на Лейкърс място в дуелите за златото за рекорден 32-ри път в историята. В 16 от тези случаи Лейкърс печелят титлата, а съвсем скоро могат да се изравнят с Бостън, който прави това 17 пъти.

Преди да се отдадем на играта на Лейкърс и Маями, връщаме лентата назад, за да си припомним последната титла на “езерняците” от 2010 г.

Ростер

Преди 10 години Лейкърс окупират върха в НБА, водени от легендата Фил Джаксън. В съблекалнята си той събира играчи като Коби Брайънт, Пау Гасол, Дерек Фишър, Ламар Одъм, Мета Уърлд Пийс, Андрю Байнъм, Шенън Браун, Джордан Фармър, Саша Вуячич, Люк Уолтън и Джош Пауъл. Те достигат до финалите в лигата, отстранявайки Оклахома с 4-2, Юта с 4-0 и Финикс с 4-2 победи в плейофите.

Съперникът

Бостън е съперник на Лейкърс в последния им финал в НБА. В редиците на “келтите” са имена като Пол Пиърс, Кевин Гарнет, Рейджон Рондо, Кендрик Пъркинс, Рей Алън, Глен Дейвис, Майкъл Финли, Нейт Робинсън, Рашийд Уолъс и Брайън Скалабрини. Наставленията на пейката на Селтикс са поверени на Док Ривърс. По пътя към финала преди 10 години Бостън елиминират последователно Маями с 4-1, Кливланд с 4-2 и Орландо с 4-2 победи.

Финалът

Сблъсъците между Бостън и Лейкърс във финалите в НБА през 2010 г. са една от най-оспорваните серии за златото през последните две десетилетия. “Езерняците” повеждат с 2-1, но Селтикс правят обрат в серията за 3-2 победи. Водени от Пау Гасол, овладял 13 борби и направил 9 асистенции, и от Коби Брайънт, реализирал 26 точки, Лейкърс взимат мач №6 с 89:67 за 3-3.

Решителният последен двубой маркира първият успех на Лейкърс в мач №7 срещу Бостън в историята на финалите в НБА. Триумфът за отбора от Ел Ей идва след 83:79, а героят за него е Коби Брайънт, който приключва с 23 точки в добавка към 15 борби. С 3 повече има Пау Гасол, а Лейкърс доминират под коша с общо 53 борби. Макар че стрелбата му от игра е 6/24, Черната мамба отчайва съперника с 10 точки през последната четвърт. Така той става MVP на финалите за втора поредна година.

10 години по-късно Коби вече не е на този свят, след като си отиде през януари след катастрофа с хеликоптер, заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана и още седем души. В Лейкърс обаче не са забравили съветите и наследството на своя 5-кратен шампион и ще опитат да спечелят титлата в НБА, за да продължат завета му.

Вижте сами: 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани