12.1 C
София
събота, май 4, 2024
НачалоБългари в чужбинаЛюбо Минчев пред BBALL.BG: Конкуренцията в Косово е изключително висока

Любо Минчев пред BBALL.BG: Конкуренцията в Косово е изключително висока

Повечето отбори тук са близки до нивото и финансовите възможности на Рилски и Балкан, казва още специалистът

За втори пореден сезон Любо Минчев води отбора на косовския Трепча. През миналия неговият тим триумфира в турнира за Купата на страната, а освен това, игра още два финала. Макар и в началото на 2022/2023, специалистът вече завоюва един трофей – Суперкупата на лига Уника, в която участват топ отборите на Косово и Албания за предишния сезон.

Пред BBALL.BG Любо Минчев споделя защо е останал в Косово, за селекцията на Трепча и за нивото в местния шампионат. Ето и какво разказа той:

– За втора поредна година водите Трепча. Защо избрахте да останете в Косово и през този сезон?  

– Защото от ръководството ме искаха. Те говориха с мен още преди да завърши миналия шампионат. Тогава реших да изчакам всичко да свърши, а след като приключи проведохме нов разговор. Аз имам добри отношения с тях, добро разбирателство. Виждам тяхното отношение към мен. По тази причина останах. Аз не съм бил на място, на което не ме искат.

– Миналият сезон спечелихте Купата и изиграхте още два финала – за Суперкупата и в шампионата. Какви са целите пред отбора за този сезон?  

– Когато започнахме миналата година, целите бяха съвсем различни. Когато отидох на първия разговор през лятото, целта беше да влезем и да играем плейофи. В хода на шампионата, след като бихме всички фаворити отново имахме разговор с ръководството на клуба и те ме попитаха какво трябва да направим, за да станем шампиони. Те направиха едно от двете неща, които бях предложил. Това ни даде възможност да подобрим отбора, да бъдем един от водещите тимове в Косово и да стигнем до финалите.

В хода на шампионата успяхме да подобрим качеството на състава, но не бяхме само ние. След Нова година абсолютно всички отбори вдигнаха изключително много нивото и от 8 тима само един бе много по-слаб от останалите. За мен финалът в шампионата носи изключително удовлетворение, защото конкуренцията беше много силна.

– Като селекция доволен ли сте от играчите, които привлякохте за този сезон? 

– Като селекция тази година направихме това, което им бях казал още миналата. Много е важно, защото правилата са близки до тези в България, макар че тази година претърпяха малко промени. Взехме двама местни, които на мен ми допадат като характеристики, като начин на игра, като отношение, което ни дава една възможност за по-добра ротация на местните състезатели. Това беше проблем в началото на миналия сезон. От тази гледна точка смятам, че направихме нещо добро.

– Вече спечелихте един трофей за 2022/2023. Разкажете малко повече за тази надпревара, в която участваха и албански отбори, а Трепча достигна до златото за първи път…

– Това е един турнир, да кажем на национално равнище, защото в Косово по националност голяма част от населението е албанско. Това е надпревара, в която се включват четирите най-добри косовски и четирите най-добри албански тима. Това е Суперкупа. До този момент Трепча не бе участвал, тъй като преди това не е имал добро финансиране, добра организация и не е имал добро класиране. На базата на това, че миналия сезон бяхме сред първите четири, ни дава право да се включим. Казва се Суперкупа на лига Уника. 

Миналата година бях приятно изненадан от играта на албанския отбор, който беше на финал на лига Уника. Имах възможност да ги гледам на живо. Сега те не бяха започнали първенство, а освен това, имаха проблеми със селекцията. Единият отбор не дойде, заради болни и контузени, другият не беше в най-доброто си състояние. Това личи и по резултата, но няма значение, трофеят си е трофей. На полуфинала играхме срещу шампионите на Косово от миналата година.

– Колко силна е конкуренцията в косовското първенство? 

– Конкуренцията е изключително висока. Този сезон няма големи разлики, 8-те състава са много близки. Не се знае кой кого ще победи. Така, че всеки отбор в различен етап от годината, спрямо негови лични проблеми, може да бъде по-добър или по-слаб.

По принцип след Нова година повечето отбори се засилват много, защото това им позволяват правилата. Сменят се чужденци, миналият сезон имаше отбори с по 12-14 чужденци, имаше промени постоянно. Такива бяха правилата, нямаше лимит. Тази година федерацията промени някои неща, което за мен е позитивно – да няма тази непрекъсната ротация на чужденци. Така отбор не се прави. От началото на 2022/2023 всички тимове са с много добри селекции. Доста конкурентна е лигата. Не съм очаквал, че ще бъде такава миналия сезон, след Нова година, или както сега от самото начало.

– Трепча бе домакин на квалификация в турнира ФИБА Къп. Как ви се стори надпреварата? 

– Клубът направи изключително добра организация, заради което беше похвален от ФИБА. Като качество на отбори, мога да кажа, че надали можеше да ни се падне по-лош жребий, поне от тези, които бяха в Митровица. Смятам, че ако бяхме в другия поток, сигурно щяхме да стигнем до финала. След това дори и да бяхме загубили, на базата на “щастливия губещ”, можеше и да ни прати в евротурнирите, но такъв ни е бил късметът. Играхме с Гьотинген, Спортинг Лисабон също е добър отбор. Имахме възможност да се видим с Иван Костурков. Казах и след първия ден, че победителят от нашия поток ще бъде победител от този квалификационен турнир.

– Следите ли българското първенство? 

– От време на време следя българското първенство. Когато мога, защото когато се играят мачовете, сме или на видео, или на тренировка. Като статистика и резултати следя, но по телевизията рядко. Гледах част от Рилски – Балкан и Ямбол и Берое, но следих и мачове от местния шампионат. Трудно е така. Мога да кажа, че горе-долу повечето отбори от Косово са близки до нивото и финансовите възможности на Рилски и Балкан, които този сезон изпъкват. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани