17.9 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоБългарияКръгли годишнини за две от легендите на родните баскетбол

Кръгли годишнини за две от легендите на родните баскетбол

Людмил Нейков и Любен Борисов са рожденици днес

Една от личностите с огромен принос за развитието на българския баскетбол през годините Людмил Нейков навършва днес 90 години, съобщават от БФБаскетбол.

Той е роден на 16 юли 1933 година. Започва да тренира още в гимназията. Играе за юношите на Червено знаме, а след това и за състава на Софийския университет в А група. След ранен край на състезателната си кариера остава в баскетбола като съдия. На международно ниво свири мачове и на Европейски първенства, а след навършване на 50 години става и международен комисар.

В продължение на 20 години е председател на Дисциплинарната комисия към БФБаскетбол, а е бил и председател на Арбитражната комисия към баскетболната централа. През 2017 г. получи най-високата награда, връчвана от БФБаскетбол, Приз за изключителни заслуги към българския баскетбол.

Едно от големите имена на българското баскетболно треньорство и личност със статут на легенда за пернишкия баскетбол Любен Борисов пък навършва днес 80 години.

Роден на 16 юли 1943 година в Перник, той е гард на отборите на Миньор, Армеец и Септември. През 1973 г. започва треньорската си кариера в мъжкия Металург в родния си град. След това наследява Георги Чомаков в женския Миньор Перник. Бил е треньор и на ЦСКА, Славия, Септември, Локомотив, Левски Тотел, ДЗУ Стара Загора, Видин. Бил е начело на женския национален отбор, юношеския национален отбор, представителните отбори на България за девойки и кадетки.

Шампион на България за жени през 1981 г.; за юноши – през 1987 г.; бронзов медалист при мъжете през 1980 г. и при жените през 1982, 1984, 1986 г. Носител на Купата на България за жени през 1981 г. Финалист в турнира за Купата на европейските шампионки с Миньор Перник през 1982 г.

Екипът на BBALL.BG им желае най-вече здраве и всичко най-добро!

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани