5.6 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългарияКакво му трябва на един отбор, освен един Бозов

Какво му трябва на един отбор, освен един Бозов

Имаха го преди 2 години в Ботевград, имат го и сега

Повече от шест месеца изминаха от началото на сезона в българския мъжки баскетбол и точно четири от началото на турнира за Купата на България. Той официално приключи за този сезон, след като снощи във Велико Търново Рилски спортист победи Левски Лукойл с 89:80 във финала в ДКС “Васил Левски” и вдигна втората си купа за последните три сезона.

Двубоят си имаше всички предпоставки да бъде интересен и наистина бе такъв. Напрежение преди това, пълна зала, навръх Националния празник на България, 3 март и два отбора, които дадоха най-доброто от себе си. Наистина достоен завършек на една изпълнена с вълнения и емоции надпревара, но кои бяха малките неща, които наклониха везните в полза на Рилски. Може да не са много, но наистина са важни. Ето и кои са те:

Сработката

В доста моменти от двубоя си личеше, че Рилски спортист е доста комплектован и играчите наистина се познават много добре. Докато в лагера на Левски Лукойл определено им трябва повече време, за да направят колектива, който желаят. Този път Христо Николов и Станимир Маринов не стигнаха. Неманя Милошевич се включи добре в срещата, отбелязвайки 18 точки при дебюта си за столичани, но с тренировки за седмица, трудно се печели трофей. Трябва повече търпение и работа. След като не успяха да постигнат едната си цел, на столичани им остана да преследват другата – шампионската титла, а имат и Балканска лига.

Под коша

Триото на Рилецо Шелдън Джетър, Травис Тейлър и Еван Раванел успя да се справи с високите играчи на Левски – Кийт Клентън и Джъстин Нокс. Изпълнена задача, с която не много могат да се похвалят този сезон. Последните двама финишираха с общо 14 точки, докато съперниците им приключиха с общо 33 точки.

Най-добрият подавач в лигата

За треньора на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров е истинско щастие да разполага с най-добрия подавач в България. Дерек Райт е №1 по асистенции в НБЛ, а освен това е трети по този показател в Балканската лига. Във финала за купата направи цели 8 завършващи подавания или повече от всеки друг на терена. Американецът приключва участието си в турнира с общо 30 асистенции.

Йордан Бозов

Гледайки Йордан Бозов в съботната вечер във Велико Търново си спомних за играчите, заради които като малка нямах търпение да вляза в залата. На 39 години, с частично разкъсан менискус капитанът на Рилецо изнесе показно за истинските ценители на баскетбола. Гардът на самоковския клуб за пореден път доказа, че в спорта няма млади и стари, а има можещи и неможещи. Пример не само за младите, но и за всички нас като поведение на и извън терена. След края на двубоя той отдаде заслуженото не само на своя отбор, но и на съперника. Нещо, което напоследък май сме забравили как се прави. Преди около 10 дни той призна, че иска да стане шампион с Рилски. Желанието му да зарадва Самоков с трофей вече е изпълнено, а за другото, времето ще покаже.

Истината обаче е една – играчи като Йордан Бозов, като Филип Виденов, като Станислав Говедаров са пример за непримиримост, лидерство и воля да се бориш, докато часовникът покаже “0”, както казва големият Пол Пиърс. Дано техният пример зарази и тези около тях, защото българският баскетбол им нужда от повече такива като тях.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани