5.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022За 15-ти път: България срещу Турция на европейско

За 15-ти път: България срещу Турция на европейско

Последната победа на "лъвовете" над този съперник е през 1997 г. в Плевен

Днешният двубой на България с Турция ще бъде 15-та среща между представителните тимове на двете страни на Европейско първенство, сочи статистиката. Дали по съседски, или не, България и Турция много често се изправят един срещу друг във финална или полуфинална фаза на шампионата.

За последно „лъвовете“ играха с турците на 8 септември 2009 г. в Литва, като мачът завършва с победа за съперника с 94:66. Настоящият изпълнителен директор на БФБаскетбол и водач на делегацията ни в Тбилиси Филип Виденов е топреализатор за тима ни с 14 точки, а участие в мача взима и помощник-треньорът на тима ни Димитър Ангелов.

Филип Виденов е топреализатор за „трикольорите“ и в предишната среща между двата тима – във финалите на Евробаскет в Подгорица, като вкарва 23 точки. Димитър Ангелов също е в състава, като в селекцията на Росен Барчовски е и другият му помощник – Георги Давидов. България губи този двубой с 89:94 след продължение. В състава на турците блестят имената на настоящия президент на федерацията Хедо Тюркоглу, както и асистентите на Ергин Атаман – Мехмед Окур и Ендер Арслан.

Последната победа на България над Турция е през 1997 г. в Плевен, в мач, който според архивите на ФИБА е от полуфиналната фаза на Евробаскет. Тогава Георги Младенов, Цветан Антов и компания побеждават с 67:54. Хрисимир Димитров нанизва 22 точки, като играе 40 минути. Толкова на терена остава и Спас Натов.

България има 7 победи в срещите си досега с Турция, като повечето са в златните години – 50-те и 60-те.

Днес, в 17.15 ч. България ще излезе за осми успех срещу този съперник. Мачът в „Нова Арена“ в Тбилиси ще бъде предаван пряко по БНТ 3.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани