15.7 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияЕфрем Ефремов за Везенков: България вече спечели много от преминаването му в...

Ефрем Ефремов за Везенков: България вече спечели много от преминаването му в НБА

Очаквам бум на интереса към баскетбола сред децата, казва професорът, който е дългогодишен медиен представител на НБА в България

Еуфорията около преминаването на Александър Везенков в НБА продължава да е водеща тема не само в спорта, при това – съвсем заслужено. А във водопада от новини и мнения безспорно има фигура, която може да говори от позицията на безспорен авторитет. Освен обичан от студентите в Софийския университет и уважаван в академичните среди, професор Ефрем Ефремов е дългогодишен медиен представител на НБА в България, а точната формулировка е повече от любопитна – „NBA Man in Bulgaria“ (Човекът на НБА за България, б.а.). Във визитката си може да се похвали с посетени 17 Мача на звездите в САЩ, като е имал възможност да интервюира и да се докосне лично до най-големите баскетболни колоси на планетата.

Както сам признава – от събота, когато трансферът на Везенков бе обявен официално, телефонът му не спира да звъни. Всеки иска да черпи информация от безспорен авторитет и да научи интересни факти „от извора“. Специално за Dir.bg професор Ефремов се съгласи да разкаже изключително любопитни детайли за Александър Везенков, предизвикателствата, силните му страни, ситуацията в Сакраменто, фалшивите очаквания, както и куп малко известни факти. Например – защо прякорът на тима е „лъвовете“, колко страници е договорът на Везенков и какви клаузи включва, кой ще му е опора в съблекалнята, защо трябва да качва мускулна маса, както и полезни съвети за всички, които планират да посетят на живо мач на българската баскетболна звезда:

– Професор Ефремов, трансферът на Александър Везенков вече близо седмица е водеща тема не само в спортните новини. Очаквате ли бум на интереса към НБА?

– Успехът е изключителен, това е безспорно. Най-вече във вътрешен план, защото служи като послание към всяко българско дете, че ако работи здраво, един ден може да стигне там, където са най-големите. Защото трябва да признаем, че Евролигата, където игра досега Везенков, отстъпва сериозно като качество на НБА. Затова и интересът в България към преминаването в НБА е огромен, но наред с това се създават и едни нереални очаквания. Мнозина смятат, че Саша ще отиде в НБА и още в първия сезон ще се представя така, както в Олимпиакос.

Това няма да стане, колкото и да ми се иска. Просто исторически е доказано, че няма европеец, който да блесне още в първия сезон. Първата година е най-трудна за аклиматизация, предизвикателствата са огромни. Всичко е различно – тренировките, играта, държавата, системата, обществото, абсолютно всичко. Дори феноменални играчи като Йокич или Дончич в първия сезон просто се стараеха да се аклиматизират, а вече след това си разкриват качествата. Това е и целта през Везенков, това е пътят.

Има и още нещо – той със сигурност ще трябва да промени физиката си. Нещо, в което американците са изключително добри. Ще му се налага да работи допълнително за мускулна маса. Защото колкото и да е добър, срещу себе си той ще има гиганти по 140-150 килограма чисти мускули. Които просто те смазват и те отнасят чисто физически.

Но това няма да е изключение, по същия модел бяха например Кукоч или вече споменатият Лука Дончич, които след трансформациите успяха да разкрият пълния си потенциал и да се утвърдят в НБА. И затова казах, че в Америка знаят как да го направят това – хем баскетболистите качват мускулна маса, хем запазват структурата и гъвкавостта на тялото. Просто са невероятни професионалисти в това отношение.

– Казахте, че предизвикателствата са сериозни. Но какви са „оръжията“ на Везенков, които биха му позволили да се утвърди в НБА?

– Утвърди е точната дума. Той трябва да разчита на своите козове, които никак не са за подценяване. Първо – баскетболната му интелигентност. Везенков умее да чете играта перфектно, а това е изключително важно. Второ – вече има опит. Игра 5-6 години в Евролигата на максимално високо ниво, свикнал е да е под напрежение. Трето – инат. Познавам го и знам, че е адски амбициран да успее, напук на трудностите. И четвърто, което според мен е най-важно – невероятна работна етика.

Ако на него му кажат да тренира по 12 часа на ден, той ще тренира по 12 часа на ден, без да се пазари и без да протестира. Той е отдаден на баскетбола, живее за играта. Няма дискотеки, нощен живот, стои далеч от това. Затова мисля, че налице са всички шансове да успее, стига да се опази от контузи.

Има и още нещо – един от лидерите на тима е Домантас Сабонис. Баща му – литовската легенда Арвидас Сабонис, беше приятел с бащата на Везенков. И се надявам, че ще му бъде опора и подкрепа, защото е много важно да имаш на кого да разчиташ в съблекалнята.

– Какви са реалните цели пред Везенков? И може ли някой ден да го видим като част от Мача на звездите, колкото и невероятно да звучи?

– Целта да се задържи няколко години в НБА е сложна, но има много примери от Балканите, които са доста близки до ситуацията на Сашо. Ето – сърбинът Богдан Богданович и хърватинът Боян Богданович. Вече 7-8 години са в НБА. Сменят отбори, но са в НБА. И са част от системата. Това е и голямата цел пред Везенков. Да остане в Лигата, независимо дали в Сакраменто или в друг отбор. Защото дори и един мач да изиграе, той вече е с печат „Играч от НБА“. А това го изстрелва в съвсем друга орбита. И ако му се наложи да се върне в Европа, всички врати за него ще са отворени.

Надеждата ми е, при добро стечение на обстоятелствата, Везенков да бъде избран за шоумача на новобранците, догодина ще е в Индианаполис. Там се гласува от феновете на същия принцип както за Мача на звездите, но попадат единствено баскетболисти, за които това им е първи сезон в НБА.

– Казахте, че очакванията към него в България са нереално високи. Очаквате ли той да получава достатъчно шансове за игра?

– Вижте, при 82 мача на сезон – Везенков със сигурност ще има роля в отбора. Той не е привлечен, само за да пълни бройка. В НБА няма случайни баскетболисти, държа да го подчертая. Всеки един е наблюдаван изключително детайлно, преди да получи предложение за договор. Миналия сезон имаше 120 чужденци и е изключителен престиж, че сред тях вече се нареди и българин. А и има още нещо – той е привлечен единствено и само заради личните си качества. Защото чувам, че, едва ли не, Сакраменто го купили, за да се утвърди НБА на българския пазар. Истината е, че България е микроскопичен пазар и едва ли някой изобщо допуска, че като вземат Саша Везенков и ще си повишат приходите от нашата страна. Единствените, които се ползват от допълнителен подобен бонус, са Китай и Индия, които са огромни пазари и там, освен личните качества на баскетболистите, се отчита и финансовият момент.

Защото в крайна сметка НБА е организация, която се базира на финансите. Да, важно е да има шоу, да е гледаемо за телевизиите, но всичко това е свързано с финансите. Давам само един пример – при лични срещи с ръководители на НБА съм предлагал да се отвори официален магазин в София. Те ми показват официални данни какви са приходите им от българския пазар и разговорът приключва дотам. Питат ме много и дали НБА ще организира някакво събитие в България, след като Везенков вече е там. Шансът обаче, за съжаление, е нулев, защото чисто социалните инициативи на НБА, които не са свързани с финанси, към момента са изцяло насочени към Африка.

– Познавате отлично системата на НБА и спецификата на всеки един от отборите там. Подходящ ли е Сакраменти Кингс за стила на игра на Везенков?

– Абсолютно. Сакраменто е великолепен град, публиката е много вярна, обича си отбора, каквито и несполуки да има. При все, че Калифорния е единственият щат с 4 отбора в НБА – двата от Лос Анджелис – Клипърс и Лейкърс, плюс Голдън Стейт Уориърс. Сакраменто винаги е бил със самочувствието на столица на щата, но е разбираемо, че остава в сянката на Лос Анджелис. Ако щете – дори като население. Но си обичат отбора и всеки мач залата е пълна. От миналия сезон тимът върви във възходяща линия и целта е да се надгражда. Исторически в отбора са играли много балканци и това е добре, гледа се с друго око. Спомням си един от звездните тимове на Сакраменто, в титулярната петица имаше трима балканци – Владе Дивац, Педжа Стоякович и Хедо Тюркоглу.

Собствениците са амбициозни, целите са високи, а тимът има изградено ядро. И се работи правилно – когато стартира този проект преди 2 години, първо беше назначен генерален мениджър. Човек с изключителен опит, който започна да изгражда структурите надолу – треньор, баскетболисти и т.н. Това е интересното на модела НБА – започва се отгоре надолу. Винаги е бил в отбори, които стават шампиони. И има рецептата за успех.

– Какво трябва да знаят българските фенове, които планират да посетят Сакраменто, за да наблюдават на живо Везенков? Има ли нещо специфично?

– Действително – очаквам да има бум на интереса и най-запалените фенове да пътуват за негови мачове, защото наистина си заслужава – не всеки ден може да се гледа българин в НБА. Но трябва да са подготвени, че това е доста скъпо начинание. Най-евтините билети стартират от 70-80 долара, а за най-хубавите места цените са космически. Но си заслужава – в САЩ тимът исторически винаги е имал славата на един от най-атрактивните като стил на игра, с най-резултатни мачове.

Неслучайно в НБА средите битуваше една популярна максима – „Ако някой иска да види какво наистина е НБА, го заведи в Сакраменто“. Защото там е шоуто, емоциите, любовта на феновете, красотата на баскетбола.

И още един любопитен факт, който е малко известен – прякорът на Сакраменто не е „кралете“. Това е официалното наименование, но сред баскетболната общност са известни като „лъвовете“. Неслучайно и в една от емблемите им има изображение на лъв, който адски много прилича на лъва от българския герб. Или с други думи – Везенков отива от едни лъвове при други, образно казано.

– Вие сте човек, който познава в детайли системата на НБА, като черпите информация от максимално високо ниво. Какво представлява един стандартен договор на баскетболист от НБА и какви са клаузите в него?

– Договорът на Везенков, както и на всеки един от НБА, е железен. Имал съм възможността да видя с очите си типов договор на играч от НБА – 130 страници е. От които 110 са раздел „Задължения“. Всичко е регламентирано – медийни контакти, облекло, държание, участия в благотворителни инициативи, поведение на тренировка, отношение към съотборници. И глобите са жестоки. Неслучайно в НБА няма Дисциплинарна комисия, защото всички договори са пределно ясни и точни, а при всяко нарушение има ясно разписана санкция, която не може да се обжалва. И не се правят изключения, независимо за кого става въпрос.

Само един пример ще дам – Шакийл О’Нийл не се яви на пресконференция преди един от Мачовете на звездите, въпреки че беше длъжен по договор. Решението на НБА излезе 3 часа след това – 50 000 долара глоба и назначаване на нова пресконференция, при която той трябва да плати наема за залата. Така функционира системата на НБА – има ясни правила и важат за всички, нито един баскетболист не може да се поставя над нея.

– И за финал – отиването на Везенков в НБА му отваря вратата към баскетболния Еверест, но пък изглежда, че му затваря тази към националния отбор. Ще може ли скоро да видим отново Саша с екипа на България?

– С една дума – не. С отиването му в НБА България го губи за националния отбор. Просто няма да го пускат. Единствено изключение се прави за олимпийски игри или световно първенство, но за целта първо трябва да се класираме, разбира се. А без него ще е още по-трудно. Но пак казвам – България вече спечели много от преминаването му в НБА. Както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Защото очаквам бум на интереса към баскетбола сред децата.

Така, както беше към шахмата заради успехите на Веселин Топалов, към тениса заради Григор Димитров, към бокса заради Кубрат Пулев и така нататък. А това е истински ценното – превръщането на един спортист в достоен модел за подражание. Това е основен принцип в НБА и спокойно може да се каже, че Везенков вече е победител.

ПрезGoogle
ИзточникDir.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани