15.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков за Везенков в НБА: Върви нагоре

Георги Глушков за Везенков в НБА: Върви нагоре

Той постигна много и заслужава да бъде избран за Спортист на годината, заяви президентът на БФБ

Александър Везенков заслужава да стане Спортист на годината в България за 2023 г. Това категорично мнение изрази президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Aлександър Везенков бе избран за №1 и преди година, но с представянето си през последните 12 месеца отново даде сериозна заявка за приза. Той бе в основата на успехите на бившия си вече тим Олимпиакос, като доминираше в Евролигата.

„Везенков стана най-полезен играч в редовния сезон в Евролигата, като остана на секунди от това и да спечели турнира, след което отиде в НБА. Не знам повече от това какво можеше да се случи в рамките на тази една година и какво повече може да направи един европеец на клубно ниво. Той постигна много и заслужава да бъде избран за Спортист на годината в България“, заяви Георги Глушков.

Президентът на БФБ обясни и колко голям успех е българин да е MVP на сезона в Евролигата.

Това е много ценно постижение в Европа, защото Евролигата е наистина сериозно състезание с много силни клубове. В световен мащаб бих казал, че е след НБА като ниво. За да станеш MVP, трябва да си много добър, постоянен и твоят отбор да побеждава. Това са три неща, без които никой не може да го постигне. Тези, които са го правили, винаги са били силни играчи и са играли в силни отбори, а после отиват към НБА.

Освен че взе наградата MVP в Евролигата и спечели сребро с клубния си тим Олимпиакос, Александър Везенков стана и водещ реализатор в турнира. Той триумфира също с Купата и титлата в Гърция, като бе избран и за Най-полезен играч в местното първенство. С преминането си в състава на Сакраменто Кингс, крилото стана едва вторият българин в Националната баскетболна асоциация след Георги Глушков.

„НБА е съвсем друго нещо – трябва и късмет, и търпение, защото ти вече си доказал, че си добър. Да се наложиш се оказа, че също е трудно. Американците все още не възприемат европейските играчи като равни на тях и това е съвсем нормално. Трудно е да стигнеш дотам и да получиш договори, които са значими и в които има гаранция, че имаш шанс за няколко години. Там шансът е твой и късметът също трябва да е на твоя страна. Това е най-трудното – за времето, което ти дават, да покажеш най-доброто от себе си“, смята Глушков.

Той коментира и представянето на Александър Везенков с екипа на Сакраменто до момента.

„Аз съм го предвидил – за мен горе-долу е нормално, върви по план. Смятам, че с търпение и това, което може, ще си извоюва мястото още тази година, въпреки че те са силен отбор и имат амбиции. Вече започва да напредва и с минути, и с резултати, което е добре. Върви нагоре, завърши президентът на БФБаскетбол.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани