4.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългарияВаня Дерменджиева стана почетен гражданин на Хасково

Ваня Дерменджиева стана почетен гражданин на Хасково

Това се случи днес по време на тържествено заседание на Общинския съвет в театър „Иван Димов“ в града

Eдна от легендарните фигури в женския баскетбол Ваня Дерменджиева бе удостоена със званието “Почетен гражданин“ на Хасково. Това се случи по-рано днес по време на тържествено заседание на Общинския съвет в театър „Иван Димов“ за празника на града. Самата тя сподели по време на събитието, че Хасково е емблема, за която си заслужава да отдадеш живота си.

Ваня Дерменджиева е родена в Хасково. Започва да се занимава с баскетбол в родния си град на 10-годишна възраст под ръководството на треньора Иван Узунов. През 1975 г., заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и за жени от 1974 до 1989 г. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.

Европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 г., както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 г. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Участва в поредица силни мачове при последното участие на женския отбор на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., където България се нарежда на пето място в крайното класиране.

Ваня Дерменджиева има над 300 мача с националния екип. Преминава през първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефис в родния Хасково през 1996 г.

ПрезGoogle
ИзточникHaskovo.info
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани