18.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългари в чужбинаБългарин ще помага на щаба на участника в немската Бундеслига Тюбинген

Българин ще помага на щаба на участника в немската Бундеслига Тюбинген

Силно мотивиран съм да помогна на клуба да постигне своите цели, признава Сергей Цветков, който ще работи с подрастващите формации и с тима в регионалната лига

Сергей Цветков е новият треньор в немския Тюбинген. 35-годишният наставник ще води подрастващи формации и тима в Регионалната лига. Той работи за отбора на Виха Пантерс, където е пълноценен треньор от 2019 г. От 2013 до 2019 г., самият Цветков играе за отбора от Филинген-Швенинген в регионалната лига и в ПРО Б.  

Новият треньор на Тюбинген притежава лиценз „B“, като ще помага понякога и на треньорския щаб на тима в немската Бундеслига. Самият той споделя пред официалния сайт на клуба своето минало, философията си и какво мисли за новото предизвикателство. 

 – Сергей, кой беше последният ти треньорски пост и колко време бе в Швенинген? 

– От 2019 г. до края на май тази година, бях в Швенинген като координатор на младежите. Задачите ми включваха развитие на играчите, наблюдение на таланти, планиране и координиране на тренировки, интегриране и насърчаване на младите играчи в по-големите възрастови групи. Грижих се за общо четири отбора – U14, U16, два мъжки и женски, както и работна група от училище. 

– Как се случи контактът с Тюбинген и как се стигна до споразумение? 

– Спортният директор Ерик Детлев установи контакт с мен. Познаваме се отдавна. Често общувахме по време на обучение на треньори за подрастващи и говорихме дали мога да си представя да работя като треньор в Тюбинген. Клубът предлага много добри спортни перспективи и възможности за моето развитие като треньор, работа на по-високо равнище. Мога да се идентифицирам със стила на Тюбинген и да намеря положителна среда за моето спортно развитие. Това е ново предизвикателство и възможност за подобрение и продължаване на развитието ми. Силно мотивиран съм да помогна на клуба да постигне своите цели. 

– Каква е твоята баскетболната философия? 

– Отношението към защитата е важен аспект. Ние разчитаме на агресивна защита с натиск върху топката, за да реализираме „лесни“ точки в нападение. В нападение искаме да търсим свободния играч и да правим високопроцентови хвърляния. Важно е да подчертаем, че успешната баскетболна философия трябва да бъде насочена към нуждите и целите на клуба. Трябва да повлияе положително на отбора и играчите, и да доведе до сътрудничество и ефективна игра. 

– Какви са целите с JBBL и Регионалната лига? 

– Развитието на играчите и отборната игра са в центъра на вниманието. Акцентът е върху колективното сътрудничество и желанието за постоянно подобряване. Всеки играч трябва да допринесе за постигането на целите на отбора. В JBBL искаме да играем в плейофите, а в Регионалната лига целта е да се запазим в нея. 

– Каква е разликата между работата на треньор в младежкия и активния баскетбол? 

– Работата като треньор в младежкия и активния баскетбол се различава, поради различните етапи на развитие, нужди и предизвикателства на играчите. Има някои ключови разлики тук. 

Нивото на развитие на играчите: В младежкия баскетбол работим с млади играчи, които често още развиват основните си умения и тактическо разбиране. Тук акцентът е върху развитие на основи, удоволствие от играта и създаване на положителна среда за подобрение на играчите. 

В активния баскетбол фокусът е повече върху конкуренцията и натискът да бъдем успешни. Резултатите и представянето играят много по-голяма роля. Това са важни разлики, въпреки че невинаги се прилагат в абсолютен смисъл. Определено може да има пресечни точки, особено когато става дума за работа с талантливи млади баскетболисти.  

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани