20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияАлександър Камарашки пред BBALL.BG: Нашата амбиция е в Пловдив да се гледа...

Александър Камарашки пред BBALL.BG: Нашата амбиция е в Пловдив да се гледа баскетбол от все повече хора

С екипът, който работи в момента за клуба, успехите са неизбежни, смята директорът на Академик

Александър Камарашки е част от ръководството на Академик в последните две години, като помага с финансирането. Юноша е на баскетболния ЦСКА. Играл е за националния отбор до 16 години, както и на гимназиално ниво в САЩ. 2 поредни години е шампион във вътрешното първенство на Kent State University. Има 1 година опит като треньор – доброволец в Kent High School.

Пред BBALL.BG Александър Камарашки говори за постигнатото от Академик през последния сезон, както и за селекцията и целите му за 2022/2023. Ето и какво сподели той:

– Здравейте, г-н Камарашки, преди да погледнем към новия сезон, каква е оценка Ви за предишния и свършеното като работа в Академик?

– Нека разделим работата на оперативна и стратегическа. В оперативната част клубът оцеля още една година в професионалния баскетбол с 20-30% по-нисък бюджет в сравнение с последния сезон преди пандемията. Това не е за подценяване. Любителите на баскетбола, които следят новините от НБЛ, са наясно за ситуацията в няколко от клубовете, докато ние успяхме да прескочим без особени финансови сътресения. Работата в школата също беше затруднена, заради здравните мерки, но напоследък се нормализират условията и започваме новия сезон с доста оптимизъм.

Стратегически, най-важното за организацията е да си намери дом. От доста години, след прехвърлянето на зала „Академик“ на университета, няма адекватно място, в което да може да се съберат подрастващи с мъже в един тренировъчен център. Това е изключително важно, както за мотивацията, така и за развитието на децата и юношите от школата.

Втората стратегическа цел за организацията е да успее да развие модел за приемственост. Искаме да намерим и обучим следващото поколение, което да се грижи за организирания баскетбол в Пловдив.

– Доволен ли сте от резултатите и на подрастващите през последната година?

– Класирането по държавните първенства при подрастващите не трябва да е особено висок приоритет, в която и да е организация. Резултатите при подрастващите, на които обръщаме внимание, е колко момчета развиват умения, които да прехвърлят на следващото ниво в баскетбола.

Имаме първите два професионални договора, подписани с момчета от школата – Къци Михов и Яни Кикрилис. Това е един атестат за добре свършена работа от треньорите, които работят с подрастващи. Има още двама, които започват подготовка с мъжкия отбор тази година – Пепо Ралчев и Митко Стамов. Надяваме се догодина да има още двама, които да са готови за предизвикателство с мъжкия отбор и се надявам да е така всяка година, в която сме в клуба.

Иска ни се да виждаме повече състезатели на 16-20 години, които да са готови да облекат екипа на професионален отбор, било то Академик Пловдив, или някой от съперниците в НБЛ. Това е кауза за нашия клуб и влагаме доста усилия в тази посока. Примерите са Ники Титков, който получи шанс да бъде основен гард на отбор в НБЛ, израсна в двата сезона при нас, и сега отива в организация с доста по-сериозни финансови възможности. Томи Минков ще бъде доминиращ играч в първенството съвсем скоро, и преди месец подписа нов договор с Академик. Къци Михов е следващото момче, за което ще започне да се говори доста в следващите 1-2 сезона, а ако Яни успее да се развие по начина, по който смятаме, че може няма да оставя здрави мрежички след себе си.

– И през новия сезон мъжкия тим ще бъде воден от Йордан Янков. Какво е мнението ви за начина, по който той се справя и какви цели си поставяте за следващата година?

– Данчо е един от най-добрите треньори в България и това ще започва да си личи още повече със смяната на поколенията в активна състезателна възраст. Със сигурност има много аспекти, в които да се подобрява и върху които се работи, но способността му да се адаптира, да вади най-доброто от състава, да се свързва с по-младите баскетболисти, и да слага фокуса върху играчите, а не върху себе си, е на много високо ниво.

Относно целите, те са същите като предните два сезона – вярваме във възможностите си и всеки мач излизаме за победа, всеки играч да показва най-доброто от себе си във всяка среща, намираме достатъчно минути за всички в тимовия лист във всеки мач Това, за което Данчо е директно отговорен, е да максимизира вероятността всичко изброено по-горе да се случи.

А самите цели са ни такива, защото вярваме, че това ни прави по-привлекателен отбор и за публиката, и за състезатели, които търсят не само висока заплата, а и приятна среда за изява. Ако сме прави, следва и баскетболът да набира популярност в града – това стои над всичко друго изброено.

– Поглеждайки към селекцията на Академик, виждаме, че сте запазили основни фигури в състава, а освен това имате и нови играчи. Да очакваме ли още нови имена в тима?

– Съставът за сезона е сравнително готов. Има сценарии, в които може да се наложи търсенето на допълнителна помощ, но желанието ни е да завършим сезона със състава, с който сме започнали.

– Представихте нов кондиционен треньор в лицето на Димитър Гатев. Как се стигна до негово преминаване в отбора и с какво ще бъде полезен?

– Митко работи индивидуално с Къци Михов от доста време. Харесваме начина, по който Къци се развива физически и предположихме, че е добра идея да го потърсим за отборната подготовка. Митко откликна и ще работи с отбора тази година, а това дали съвместната ни работа е успешна, ще разберем към края на сезона. Много ни харесва подходът му към подготовката, надявам се и състезателите да я оценят добре. Без да навлизаме в детайли, кондиционните треньори са задължителни за всеки един спортен клуб. Всички състезатели са първо атлети и после специалисти в определен спорт.

– Ще видим ли Академик в Балканската лига и през новия сезон?

– Намеренията ни са да участваме и да я спечелим. Последните два сезона се получават доста приятни мачове. В същото време имаме определени бюджетни пречки, които може да попречат на участието ни този сезон с цел да запазим финансовата си дисциплина. Ще знаем окончателно до няколко дни.

– Какви са вашите амбиции за развитието на клуба в близко бъдеще?

– Нашата амбиция е в Пловдив да се гледа баскетбол от все повече хора. Градът доста е пораснал в последните 10-15 години за сметка на по-малките областни градове в България, които пък в годините са били важни центрове за баскетбола в страната. Населението на градове като Димитровград, Видин, Разград се е смалило драстично, а оттам и конкурентността на България в баскетбола. Академик е най-старият и най-големият баскетболен клуб в Пловдив, и ако успеем да откликнем с организация, която да е привлекателна, както за деца с природен талант към спорта, така и за родителите им, то ще сме допринесли за нещо към обществото. Ако сме здрави, ще го постигнем. С екипът, който работи в момента за клуба, успехите са неизбежни.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани