9.9 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориАлександър Гавалюгов: Сигурен съм, че някой ден ще спечеля титла с националния...

Александър Гавалюгов: Сигурен съм, че някой ден ще спечеля титла с националния отбор на България

Мисля, че американският стил на игра ми пасва страхотно, казва още гардът

По-малко от две седмици преди старта на европейското първенство, Дивизия Б, за юноши до 18 г. в Португалия Александър Гавалюгов е готов да се бори за златото на турнира. Това сподели самият той пред Еurobasket.com.

Ето и какво разказа още за себе си и целите си юношеският ни национал: 

– Здравейте, Александър, можете ли да ни разкажете как започнахте да играете баскетбол? Кой е допринесъл най-много, за да направите първите си стъпки в играта? Спортувал ли сте друг спорт? 

– Буквално се родих с баскетболна топка в ръце. Баща ми беше човекът, който ме научи на основите. Той е първият ми треньор и прекарваше много часове с мен в залата. Тренирал съм тенис, когато бях на 10 години.

– Миналата година с отбора на България бяхте сред най-добрите на европейското първенство, Дивизия Б при 16-годишните. На какво отдавате успешното си представяне?

– Манталитетът ми, преминавайки през този турнир, беше да спечеля всичко. Не ме интересуват индивидуалните награди, които спечелих. За мен това не означава нищо, след като не победихме на турнира или поне да достигнем до Дивизия А. Но това е урок за бъдещето и съм сигурен, че някой ден ще спечеля титла с националния отбор на България!

– Можете ли да ни разкажете за вашия опит, представяйки отбора на Adidas Next Generation в два различни етапа (Задар, Хърватия и Каунас, Литва) този сезон? Кои бяха ценните неща, които бихте извадили от това събитие, за да станете по-добър на терена и извън него занапред?

– Бях много горд, че бях избран за отбора в Задар. Беше сбъдната мечта да играя в най-добрия U18 турнир в Европа. Това беше наистина добро изживяване за мен, защото имах шанс да играя срещу най-големите таланти и отбори в Европа. Ценните неща, които бих извадил за себе си, са да работя повече във фитнеса и повече върху защитата си.

– Благодарение на изключителното ви представяне през целия сезон, вие спечелихте покана за проби от NBA Global Academy преди няколко седмици. След успешно представяне там подписахте с академията. Какво означава за вас да станете първият българин – представител на толкова уважавана академия?

– Наистина съм щастлив, че се записах в такава страхотна академия! Отивам там, за да представям българския баскетбол, както направих в ANGT.

– Какво мислите, че можете да покажете там и какъв стил на игра мислите, че ви подхожда най-много?

– Колежанският баскетбол е различен от европейския баскетбол. Трябва да отида там и да съм готов да играя веднага. Ето защо избрах NBA Academy. В колежанския баскетбол ще внеса нещо различно като по-фундаментална игра, висок коефициент на интелигентност и повече използване на ума, така че да мога да победя атлетичните американци един на един или да мога да ги пазя. Мисля, че американският стил на игра (NCAA и НБА) ми пасва страхотно, защото съм човек, който обича да създава ситуации за себе си и за другите, както и да има свобода на терена.

– Като се има предвид, че сте тренирал с много бивши играчи от колежите в Балкан през последните няколко години, какви са уроците, които един колежан може да научи, докато е сред такива играчи?

– Наистина съм близък с Амад Рори и Дерик Маркс, и говорим много често. Те също смятат, че американският стил ще ми подхожда страхотно. Един от уроците, които научих от тях, когато играхме един на един, бяха да бъда много, много твърд или иначе американците ще ме изядат жив там. Те са като мои ментори и винаги се опитват да ми помогнат да стана по-добър и да изпълня мечтата си да стигна до НБА. Играх с големия български гард Станимир Маринов. От него научих много как да използвам главата си в играта и да вземам бързи, правилни решения на паркета. Никос Дипларос, който е играл в Панатинайкос, също ми помогна много, защото е много креативен в нападение и много агресивен в защита.

– Какви са вашите очаквания и цели за предстоящото лято? Кой аспект/и от вашата игра ще се стремите да подобрите най-много?

– Моята цел №1 за това лято е да спечеля европейското първенство, Дивизия Б за юноши с ​​националния отбор на България. След това ще работя повече за тялото си, за да стане по-силно и по-атлетично.

– Какви са вашите дългосрочни цели? Къде си представяте да играете след 5 години?

– Да бъда избран и да имам роля в отбор от НБА.

– Има ли играчи в Европа и в НБА, които обичате да изучавате/гледате и защо?

– Уча се от всеки играч на позиции 1 и 2 в Евролигата и НБА, защото се опитвам да взема по нещо от всеки, който играе на най-високо ниво на моята позиция. В Европа гледам повече Шейн Ларкин и Лоренцо Браун, защото и двамата са страхотни реализатори и подавачи. В НБА гледам Стеф Къри, защото се опитвам да имам неговата игра, и Трей Йънг, защото той е малък и не е атлетичен, но все пак може да достигне до невероятни статистики в лигата.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани