23.6 C
София
неделя, август 7, 2022
Начало България Спартак с позиция преди Общото събрание на НБЛ

Спартак с позиция преди Общото събрание на НБЛ

Тя касае броя на българските играчи, които ще имат право да участват в дадена среща от новия сезон

Спартак Плевен излезе с позиция на официалната си страница във Фейсбук преди предстоящото Общо събрание на НБЛ, което ще се проведе на 10 август. Тя касае броя на българските играчи, които ще имат право да участват в дадена среща от новия сезон.

Ето какво гласи позицията на Спартак Плевен: 

Спартак Плевен никога не е крил или премълчавал истината. За съжаление, за пореден път, задкулисно и антибългарско решение предстои да бъде предложено на предстоящото Общо Събрание на Национална Баскетболна Лига. 

Няколко клуба ще предложат намаляването на задължително играещите, от всеки отбор, по двама български баскетболисти през цялото време на мачовете в НБЛ. Най-хубавата новина е, че отборите в Лигата се увеличават, но това е гарнирано с най-лошата – намаляването на бройката на нашите играчи. 

Спартак Плевен, година след година, дава нарочен пример – всеки БЪЛГАРСКИ отбор е редно да дава шанс на максилен брой БЪЛГАРСКИ играчи. Защото живеем в България. Защото нашите деца трябват да имат максимален брой български примери за подражание. Да вярват, че за българските баскетболисти има бъдеще в родината им. 

Без чужденци в съвременните, колективни спортове не може. Но целевото ограничаване на местния продукт е пагубно за спорта в национален мащаб. Българин е първият играч от Източна Европа в НБА. Днес българин е един от най-добрите играчи в Европа. България има своето място в баскетболната история. И ще е много жалко, ако сами налагаме ограничения и лишаваме от шанс родните спортисти. 

През следващите дни Спартак Плевен ще инициира разговори по темата с баскетболната федерация, ще потърсим контакт и с новия министър на спорта. 

България, на първо място, трябва да се бори за интересите на българите, а след това на всички останали. 

Според Раздел 6, чл 74., т.2, която е в сила от септември 2018 г., от Правилата за провеждане държавно първенство мъже: По време на игра, на терена трябва да има минимум 2 състезатели във всеки отбор (общо 4), които имат българско гражданство като в посочения брой не се включват придобили българско гражданство при условията на чл.16 от Закона за българското гражданство. Счита се, че състезател е на терена по време на игра, когато са налице условия за пуснат часовник за игра съобразно текста на чл. 49.2. на Официалните баскетболни правила на ФИБА. 

Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Популярно

Еван Фурние изведе Франция до победа в първия си мач като капитан (видео)

Франция започна с победа серията си от подготвителни мачове преди световните квалификации и Евробаскет 2022. Селекцията на Венсан Коле надигра Нидерландия с категоричното 89:65...

Юношите заеха 16-то място на европейското в Румъния (видео)

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Националният ни отбор за юноши остана на 16-то място на европейското първенство, Дивизия Б в Румъния. В северната ни съседка отборът...

Португалия даде паспорт на американец (видео)

Един от съперниците на България в предквалификациите за европейското първенство през 2025 г. Португалия се сдоби с натурализиран играч. За "мореплавателите" в бъдеще ще...

Бивш юношески национал смени Италия с Германия

Още един българин избра да продължи кариерата си в Германия. През новия сезон Александър Витанов ще носи екипа на немския Гревенброх, който участва в...

Последно коментирани