16.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоБългарияЯсни са първите 1/4-финалисти за Купата на ББЛ

Ясни са първите 1/4-финалисти за Купата на ББЛ

Миньор 2015, Пловдив Мамбас, Хебър и Спортист Своге продължават напред

Миньор 2015, Пловдив Мамбас, Хебър и Спортист Своге са първите 1/4-финалисти в турнира за Купата на ББЛ през този сезон.

Трофеят ще има нов притежател, след като на старта на 1/8-финалите Миньор 2015 отстрани миналогодишния победител Балкан -2 с 86:70 в зала „Дружба“ в Хасково.

Двубоят започна с ниска резултатност и от двете страни. Въпреки че баскетболистите на Георги Младенов вкараха само една тройка за първата част, съперникът им така и не се разписа в подкошието и след 10 минути те водеха със 17:11. Проблемите за „зелените“ се задълбочиха, тъй като още в началото на втория период Михаил Гавазов седна на пейката с четири лични нарушения. Преднината на Миньор 2015 стана и двуцифрена, а на почивката той бе напред с 37:29, въпреки че на няколко пъти ботевградският тим бе близо до обрата. След паузата отборът от Перник взе инициативата и започна да увеличава преднината си, като преди заключителната четвърт водеше с 65:49. До края баскетболистите на Мирослав Ралчев се доближиха на 9 точки, но не успяха да застрашат по-сериозно водачеството на съперника. Те имаха проблеми и с фауловете през голяма част от срещата, като Михаил Гавазов и Иво Корестилов не завършиха мача, заради натрупани лични нарушения.

Георги Дамянов бе най-резултатен за победителите с 28 точки (5 тройки). Кристиян Ставрев реализира 15 с 9 борби, Мартин Мандалски се отчете с 12 точки. За Балкан -2 Александър Гавалюгов завърши с 20 точки. 16 вкара Иво Корестилов. С 13 точки и 9 борби остана Стефан Михайлов.

Съперник на Миньор 2015 на 1/4-финалите ще бъде Пловдив Мамбас, който в изключително драматичен мач победи състезаващия се в ББЛ Б група Йънг бойс София със 109:105 след продължение.

Столичният тим имаше леко предимство в началните минути, след което обаче съперникът му взе инициативата и поведе с 27:23. През втория период двата тима многократно си разменяха водачеството. Пловдив Мамбас обаче така и не успя да се разпише от тройката за цялото първо полувреме и на почивката вече изоставаше с 44:50. След паузата преднината на Йънг Бойс достигна 12 точки, но преди заключителната четвърт от нея останаха само 6 – 74:68. Ситуацията се повтори и в последната част. От двуцифрено изоставане отборът от Пловдив отново се върна, но този път стигна и до пълен обрат, повеждайки с 96:94 при оставащи 33 секунди след втора поредна тройка на Дилян Барбов. Последваха пропуски и от двете страни, но в самия край Павел Теофилов изравни и прати мача в продължение. Разликата в него така и не надхвърли 4 точки, но все пак Пловдив Мамбас водеше през повечето време и измъкна успеха.

Златомир Дончев завърши с 36 точки и 13 борби за Пловдив Мамбас. Хайдар Баракат го последва с 35 и 14 борби. Дилян Барбов записа 29 точки и 9 борби. За Йънг Бойс с 29 точки, 7 борби и 8 асистенции се отчете Виктор Германов. Павел Теофилов има 24 и 8 борби. Веселин Трайков приключи с 16 точки.

Хебър обърна в края Енигма Фойерверк, след като изоставаше с 14 точки, но надделя с 86:78 и чака победителя от неделния мач между Чавдар Троян и Спартак Сандански.

Двубоят стартира изключително равностойно и с продължителна размяна на кошове, но в края на първата част Енигма избухна със серия от 11-0 и след 10 минути игра поведе с 26:18. Голяма част от втора четвърт премина с преимущество за столичния тим, стигащо до 12 точки в един момент. В края на полувремето обаче Хебър вкара три тройки, за да върне интригата на почивката – 40:45. Разликата обаче отново скочи, този път до 14 точки след паузата. Съставът от Пазарджик остави противника с един кош от игра за повече от 6 минути и така стопи изоставането си до едва 3 точки. Две тройки на Методи Илиев в края на третата част доведоха нещата до 64:66 и едва 2 точки дистанция между отборите преди последния период. Всичко започна отначало във финалната част, а Христо Бъчков с 6 поредни точки за Хебър направи пълен обрат със седем минути на часовника. Драмата бе пълна до края и мина през равенство и смени на водачеството, но в последната минута Хебър влезе с аванс от 3 точки. Точни наказателни удари на Юлий Арабаджийски в заключителните секунди увеличиха преднината на тима му и това се оказа решаващо. Той и Любен Пасков обаче не доиграха последната половин минута на мача, след като получиха директни дисквалификации след спречкване. Заради пет лични нарушения играещият треньор на Енигма Кирил Райков също не завърши двубоя в последните минути.

Христо Бъчков се отчете с 26 точки и 10 борби за Хебър. Николай Нинов отбеляза 17 точки. Дабъл-дабъл – 13 и 19 борби оформи Станислав Ваклинов. За Енигма над всички бе Васил Попов с 22 точки и 10 борби. Любен Пасков реализира 18 точки. Кирил Райков вкара 14 плюс 9 борби. Христо Николов завърши с 13 точки и 8 борби.

Място на 1/4-финалите си осигури и Спортист Своге, който в последния двубой за деня победи Чардафон с 86:74 и в следващия етап ще срещне победителя от срещата между Правец и Хасково.

След размяна на кошове на старта, баскетболистите на Емил Горанов взеха инициативата и в края на първия период водеха с 22:14. Те имаха предимство в подкошието, правеха по-малко грешки и след като за кратко се откъснаха и с 18 точки, на почивката се оттеглиха при 46:32 в своя полза. Разликата скочи и до 20 след паузата, но последва подем в играта на Чардафон, който намали само на 5, а преди последната част изоставаше с 57:64. В началото на заключителната четвърт обаче Спортист Своге отново направи преднината си двуцифрена и въпреки че играта продължи сравнително равностойно, тимът нямаше проблем да задържи водачеството си и да спечели.

Победителите бяха без един от лидерите си Борис Матраков. Дамян Стоянов бе над всички за Спортист Своге с 28 точки и 9 борби. Герасим Николов записа 15. Дабъл-дабъл имаше Иван Ценов – 12 точки и 11 борби. За отбора от Габрово Ростислав Тончев вкара 20 точки. Борислав Алексиев отбеляза 19. Манол Тончев остана с 14 точки.

Останалите срещи от 1/8-финалите ще са в неделя (12 февруари), отново в Хасково.

Ето и програмата за тях:

12:00 ч. – Олимпия Ямбол – Ахил
14:00 ч. – Видабаскет – Микс
16:00 ч. – Спартак Сандански – Чавдар Троян
18:00 ч. – Правец – Хасково

ПрезGoogle
ИзточникББЛ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани