13.2 C
София
събота, май 4, 2024
НачалоБългарияФИБА постави Георги Глушков в юбилейно издание

ФИБА постави Георги Глушков в юбилейно издание

С него международната централа отбеляза 90-годишнината от основаването си

ФИБА включи Георги Глушков в луксозното си юбилейното издание „90 емблематични момента, 1932 – 2022“. С него международната централа отбеляза 90-годишнината от основаването си.

Под №43 в книгата е изборът на Георги Глушков и преминаването му във Финикс в НБА – „Георги Глушков блести като първият европеец в НБА“.

ФИБА представя единствения засега българин, играл в НБА, така:

„Има 109 международни играчи от 39 срани на старта на сезон 2021/2022 в НБА – 37 години след като пионерът Георги Глушков става първият Източно-европейски играч в състезанието. “Забивачът от Балканите“ е в заглавията на американските медии през 1985 г., когато изиграва първия си мач за Финикс Сънс. Българското крило проправя пътя на много европейци, които го последват. Той се появява в баскетболните радари за пръв път на ЕвроБаскет през 1979 г. и става запазена марка за баскетбол в родината си и отвъд нея. На ЕвроБаскет 1985 го забелязват скаутите на Финикс Сънс и го канят на подготвителен камп. След това му предлагат договор, като не е лесно за играчи от комунистически страни да заиграят в чужбина. Той се нуждае от специално разрешение от правителството и военните, за да отиде в НБА. След един сезон със Сънс, той се връща в Европа, за да играе за Казерта в Италия, заедно с легендарния Оскар Шмидт. От 2010 г. Глушков е президент на БФБаскетбол.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани