8.8 C
София
неделя, май 5, 2024
НачалоНБАПолина Цекова за Виктор Уембаняма: Има голяма зрялост в него, макар че...

Полина Цекова за Виктор Уембаняма: Има голяма зрялост в него, макар че е на 19 години

Убедена съм, че той ще има по-добра кариера от Руди Гобер в НБА, казва още българката, която от години се занимава с треньорство във Франция

От години Полина Цекова живее във Франция, където се е отдала на треньорството. Единствената българка със злато от женската НБА следи и израстването на Виктор Уембаняма, който бе избран под №1 в драфта отвъд океана миналата нощ от Сан Антонио.

Ето какво сподели пред BBALL.BG Полина Цекова за Виктор Уембаняма: 

„За първи път гледах това момче, когато бе на 16 години. Тогава едно лято стоях пред телевизора и наблюдавах европейските първенства на всички подрастващи. Той тогава бе с 16-годишните. Този отбор беше невероятен, на финала те обаче загубиха от Испания. Средният ръст на този тим бе по-висок от този на мъжкия тим на Франция с 2 см.  

Още тогава Виктор Уембаняма показа, че се справя технически много добре за ръста си. Виждаше се как се движи, че може да вкарва отдалече, че може да стреля с отскок. В Лион не беше доволен, защото може би нямаше толкова време за игра, докато в Париж Венсан Коле му е дал възможността да прави каквото си поиска. Той може да играе и като крило, и като център. Гледам го, понякога води и топката.  

Миналата година, през ноември, националният отбор на Франция бе в По за мач срещу Босна и Херцеговина. Тогава не гледах срещата, гледах само него. Гледах как се движи, той има такава игра с краката си. Движи се постоянно. В момента, в който вземе топката, той взима информация от всеки един ъгъл на паркета. Има такова виждане за играта, че направо се изумих. Това на неговата възраст е невероятно. Едно подаване да подаде, с такава елегантност го прави, макар че е толкова висок. Харесвам го повече от Руди Гобер, те са на една височина. Гобер не може да отиграва по този начин с гръб към коша, както Уембаняма го прави. Убедена съм, че той ще има по-добра кариера от Руди Гобер в НБА.  

Това нещо, което може би му липсва, са 15 кг. мускули. По-добре за него е да е в Сан Антонио. Тони Паркър е там редовно. Хубавото е, че всеки обича това момче. Той е толкова скромен. Има много голяма зрялост в него, макар че е на 19 години. Знае, че е в центъра на вниманието, обаче се опитва да си държи главата на рамената, както казват французите. Не лети в облаците. Майка му е била професионална баскетболистка, а баща му е бил лекоатлет. Добре го възпитават в това отношение.“

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани