5.6 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългарияОтиде си сребърен медалист от европейското през 1957 г.

Отиде си сребърен медалист от европейското през 1957 г.

Атанас Пейчински си отиде от този свят на 85-годишна възраст

Днес, на 85-годишна възраст, ни напусна една от легендите на мъжкия баскетбол Атанас Пейчински.

Роден е в Плевен през 1935 г. Играе баскетбол от 1951 до 1975 г. в Динамо и Спартак Плевен, в Левски и Пощенец в София. В националния отбор е от 1956 до 1975 г.

Носител е на сребърен медал от европейското първенство през 1957 г. и на бронзов от шампионата на Стария континент през 1961 г. Атанас Пейчински е част от отбора, завоювал пето място на Олимпийските игри в Мелбърн и седмо място на световния шампионат в Чили през 1959 г. В Чили е избран в Идеалния отбор на турнира.

Ето как го описва Надежда Богданова в книгата си „Големите за баскетбола“:

Въплъщение на радостта от играта. Веднъж да го видиш как се вихри по терена, и ще ти се прииска сам да хукнеш след топката, толкова лесен изглеждаше баскетболът в изпълнение на Атанас Пейчински. Никакви усилия, никакъв хъс, никакво напъване. Просто забава. Така зрителят възприема най-силните съчетания на висилката или успоредката, изпипани от гимнастици – виртуози.

Дон Кихот на тема физкултурно дружество Левски. След като отборът му бе прекръстен, Наско понечи да вкара в елитната група нов Левски, състеван само от пощенци. До четирийсетата си година гони химерата, мяташе копие срещу вятърни мелници. Не успя. В своето време не успя. Пред такава вярност обаче – шапки долу!

На световния шампионат в Чили го избраха в символичния отбор на планетата.

След него се влачеха тълпи от запалянковци, за да му кажат своето „Браво, Наско!“. Или да му искат автограф.

В същото време той най-добросъвестно вършеше работата си на специалист по телетайпите, без дори да ползва правото си на скъсен работен ден. Отсъстваше само когато е на състезание или на подготвителен лагер. До днес верен.“

Екипът на BBALL.BG изказва съболезнования нa семейството на Атанас Пейчински!

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани