7.9 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоНационални отбориКой, по дяволите, е този Люндберг? (видео)

Кой, по дяволите, е този Люндберг? (видео)

Националът на Дания избухна с общо 66 точки срещу Литва и Чехия

Дания е абсолютната сензация на европейските квалификации в този игрови прозорец. Селекцията на Ерес Битман направи на пух и прах два от участниците на световното в Китай през 2019 г. Литва и Чехия през миналия уикенд.

В своята група C датчаните нокаутираха литовците с 80:76, което бе определено от медиите в Литва като “абсолютен срам”. Преди ден пък “червено-белите” подчиниха Чехия с 91:90. С баланс от 2-2 шампионът от европейското за малки държави от 2010 г. е на успех от първото си класиране на първенство на Стария континент от 1955 г. насам.

Заслугата за всичко това е на Габриел Люндберг, който е смятан за Играч №1 на Дания в момента. Висок е 193 см. и играе на позиция 2. Кариерата му започва през 2014 г., когато дебютира за родния Копенхаген, с който става шампион на страната си две години по-късно. През 2017 г. качествата му са забелязани от испанския Манреса, където има два сезона. През 2019/2020 е част от състава на друг тим от тази държава – Гран Канария. Преди няколко месеца 25-годишният баскетболист облича екипа на Зельона гора, с който участва и в силната ВТБ Лига.

Габриел Люндберг играе и за националния отбор на Дания, като не прояви милост нито към Литва, нито към Чехия. Срещу литовците гардът навъртя 28 точки, които допълни със 7 борби и 4 асистенции, като бе 9/9 от линията за изпълнение на наказателни удари. Срещу чехите лидерът на Зельона гора избухна с 38 точки, от които 7 тройки, както и 13/14 от фаул линията.

Приятно е да спечелиш, но за нас успехът над Литва не бе някаква изненада. В последните 16 международни мача имаме едва 4 загуби. Понякога имате нужда и от малко късмет и нещата се получават”, смята Габриел Люндберг.

Нямаме какво да губим. Ние сме аутсайдери в тази група, а останалите тимове са от Топ 10 в Европа. За нас беше от полза, че нямаше фенове, защото Литва щеше да разполага с 11 000 зрители и това щеше да им помогне”, допълва националът на Дания.

Изявите на Габриел Люндберг в европейските квалификации намериха сериозен отзвук дори отвъд океана. Самият той споделя, че мечтае да играе в НБА един ден.

Не е тайна за хората, които ме познават, че искам да стана първият датчанин в НБА. Надявам се, че това ще се случи, но не е нещо, за което мисля всеки ден. Не ме притеснява ролята на лидер. Излизам на терена и правя каквото мога, за да печели отбора. Уверен съм, защото получавам огромна подкрепа от моите съотборници. Мечтата ни е да играем на европейско. За нея работим и живеем всеки ден”, завършва Габриел Люндберг.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани