13.2 C
София
събота, май 4, 2024
НачалоНационални отбориГеорги Младенов: Невероятен колектив са момчетата, държат се един за друг

Георги Младенов: Невероятен колектив са момчетата, държат се един за друг

Сигурен съм, че те ще покажат максимално своите възможности и потенциал на това европейско първенство, заяви селекционерът на младежкия ни национален отбор

Селекционерът на младежкия ни национален отбор Георги Младенов сподели, че присъствието на Емил Стоилов и Константин Костадинов ще бъде от полза на останалите. Специалистът добави, че тимът е добре подготвен и мотивиран преди европейското първенство, Дивизия Б в Грузия, което ще стартира на 15 юли. 

Не смятам, че ние единствени искаме да се класираме в Дивизия А. Нормално е да излезем от групата, но нека не забравяме, че всички отбори ще искат да стигнат напред. Отборът е съвсем друг с Емил Стоилов и Константин Костадинов. Всички останали са съвсем готови, но двамата дават по-голяма сигурност и по-голямо спокойствие на останалите. Всеки един от тях е дал своя максимум по време на подготовката. Смятам, че с мотивацията на отбора и с начина, по който сме се подготвили, ще ни трябва малко късмет и шанс, за да се класираме в горната дивизия. Защо и да не спечелим шампионата“, заяви Георги Младенов по време на днешната пресконференция в Пресклуб България, в София. 

Нормално е да има очаквания върху това поколение. Това води до мотивация, но не само ние искаме да се класираме. Няма да подценяваме нито един тим. Всички имат шанс да се качат в по-горната дивизия. Нямаме притеснение от това, което се иска от нас. Някои казват, че когато нямаш очаквания, нещата се получават. Много пъти съм казвал – направи каквото трябва и да става каквото ще. Нека спечелим мачовете, които ни трябват. Ако победим в пет поредни срещи, ще ни бъде по-лесно на финала“, добави треньорът на 20-годишните национали. 

Не можахме да намерим видео на отбора на Латвия, защото латвийците се скриха, както и ние. Имаме само статистика, те изиграха пет контроли. Две от тях са с Литва, още две с Финландия и една с Естония. Загубиха като домакини последния мач срещу естонците, както и на свой терен от финландците, но това в никакъв случай не ме прави по-спокоен или уверен, че ние можем да победим латвийците, защото допуснахме поражения в две проверки. Да, тогава бяхме без Стоилов и Костадинов. Загубихме от Северна Македония там, както и срещу Грузия в България. С тях отборът е съвсем друг. Не ме разбирайте погрешно, всички останали абсолютно заслужено са в състава, но двамата дават по-голяма сигурност на останалите. Не смятам, че трябва да ги разделяме. Двамата имаха ангажименти с мъжкия национален отбор, но подготовката им е на ниво, каза още Георги Младенов. 

Победителят от нашата група играе срещу втория от групата на Сърбия на четвъртфиналите. Там най-вероятно ще бъдат сърбите или Финландия, ако не се получат някакви изненади. В следващата фаза отиваме на групата, в която са домакините от Грузия и Северна Македония. Познаваме грузинците и северномакедонците, имаме ги записани. Оттам нататък от нас си зависи какво ще направим. Момчетата са достатъчно мотивирани да оставят на следващото поколение да играе в Дивизия А. Имаме много добри играчи„, допълни една от легендите на българския баскетбол. 

Всички имат добри отбори. Ако си спомняте преди години, финландците спечелиха своята група на европейското първенство за мъже, а в нея бяха тимове като Сърбия и Турция. Тогава излязоха без загуба от групата, така че нито един отбор не трябва да бъде подценяван. Когато имаш зад гърба си целия този отбор и момчета, които са много силно поколение, оттам нататък всеки един от тях знае за какво става въпрос и ще даде своя максимум„, коментира Георги Младенов. 

С присъствието на Стоилов и Костадинов нашият тим става много по-силен под коша, а останалите момчета са доста по-агресивни в защита. Имат зад гърба си 213-сантиметров център, както и 206-сантиметрово крило, което може много да помага. И двамата играха в испанското първенство. Да не се заблуждаваме, че нашето първенство е нещо повече от това в Испания. Нивото там е съвсем друго. Това дава сигурност и на останалите 10 момчета. В първата контрола срещу Румъния се показа, че наистина с двамата отборът ни става много сериозен претендент. Превръщаме се в много силни в защита и борбата. Имаме и Васил Попов, и Берк Мехмед, и Лъчезар Тошков и Дамян Минков, които с тяхната помощ могат да развият своя потенциал. Емо и Коцето са достатъчно интелигентни, трябваха им само 2 дни във Вършец, в които да разберат какво играем. Те веднага се ориентираха, все пак всичко това се играе в цяла Европа. Не смятам, че имаме някакъв проблем. Невероятен колектив са момчетата, държат се един за друг. Няма как да кажат в прав текст защо не играят. Има играчи, които се недоволни и правят физиономии. Няма такъв тук. Не смятам, че от тази гледна точка ще имаме проблеми. Останалите момчета имат нужда от Стоилов и Костадинов. Двамата са само плюс, защото опитът им ще бъде от полза на нашия тим“, смята наставникът. 

Съжалявам, че Константин Тошков не успя да участва на европейското. На една от тренировките получи болки в гърба, оказа се, че проблемът е много по-сериозен. Това не е от тренировъчния процес, просто преди две години е получил доста сериозни проблеми. Имахме проблеми с Виктор Гергов, който се възстанови за два дни. Вчера се появи лека болежка на Константин Костадинов, който стъпи накриво, но това не са проблеми, които могат да ни спънат в движение. Той игра доста малко в последната проверка срещу румънците. Нямаме проблеми, всички са здрави, надявам се така да бъде и до края на първенството. Всеки един от тях е нужен, всяка помощ от съответните 12 човека ще бъде необходима. Няма как един шампионат да се изиграе с 5-6 или 7 човека. Годините, в които играеха по 5 човека, вече отминаха“, е мнението на Георги Младенов. 

Шансът да се класираме е много голям. Ако влезете в моята глава, ще разберете, че вече се чувствам шампион. Тези момчета го заслужават. Защо следващото поколение да не играе в Дивизия А?! Това ще бъде един перфектен завършек на това поколение при младежите. Трябва ни малко шанс и късмет, защото ние направихме много добра подготовка и момчетата са много мотивирани. Не съм виждал такава мотивация и такова желание. Трябва някой да ни побутне, има един отгоре, който показва кой къде трябва да върви. Когато си гониш целите и наистина желаеш нещо, понякога това е достатъчно, за да можеш да успееш. Тези момчета ще направят всичко възможно да паднат прави, ако ще падат. Сигурен съм, че ще покажат максимално своите възможности и потенциал на това европейско първенство“, завърши Георги Младенов. 

Обявиха състава на младежите за европейското в Грузия

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани