5.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков за успеха на 3x3 баскетбола: Има за какво да мислим...

Георги Глушков за успеха на 3×3 баскетбола: Има за какво да мислим в бъдеще

Дисциплинирани сме и имаме качества, казва още президентът на федерацията

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков определи като сериозен успех представянето на отбора ни за момичета до 17 г. на Европейското първенство 3х3 в Крит. Тимът ни се пребори за място на шампионата след квалификации, а след това победи някои от най-силните държави в тази възраст, завършвайки на четвърта позиция.

– Каква е оценката Ви за представянето на България на Европейското първенство в Крит и колко голям успех за родния баскетбол е това четвърто място?

– Успехът е сериозен. Бяхме изненада за някои държави, защото не се бяхме появявали до този момент. Бяхме 24-ти в ранкинга, а бихме втория за тази възраст. Играхме равностойно с Испания, Франция и Германия, които са на високо ниво в баскетбола 3х3. Доволен съм от треньора и от момичетата. Треньорът прие с много вдъхновение тази задача и видяхме, че има резултат. Дисциплинирани сме и имаме качества, само сме малко по-нисички. Има за какво да мислим в бъдеще. Организацията беше уникална. Много тежки състезания. Останалите отбори бяха с щабове от над 10 човека. В големите държави се отделя специално внимание на този спорт, който е олимпийски.

– Планирани ли са още участия на български национални отбори на 3х3 турнири?

– През 2011 г. отборът ни за юноши до 18 г. от набор 1993 стана вицешампион на световното първенство в Италия, но след това баскетболът 3х3 стана олимпийски спорт и вече има сериозен календар със сериозно присъствие, не само в Европа, а в целия свят. Затова ще видим какви състезания ще има на 3х3 и как да ги включим. Говорим и за момчетата, на които малко не им достигна да се класират за Европейското първенство. Има много класни отбори. Рейтингът ни обаче се вдига, вече имаме друг рейтинг. Четвърти сме на Европейско първенство при момичетата.

– Ще работи ли федерацията все повече за развитието на баскетбола 3х3, който добива толкова голяма популярност в световен мащаб?

– Да, но трябва да видим как точно можем да го развием. Аз имам някои идеи, трябва да ги обсъдим и ще ги споделя на по-късен етап. Това не е самоцел. Имало е други държави, които започнаха преди нас и то с много големи ресурси, но понякога нещата не се случват точно така, както искаш. Така че ние ще го направим по нашия начин, защото виждаме, че има деца, които се вълнуват и могат в този спорт.

– В Гърция имахте среща с представителите на гръцката и румънската федерация за общо партньорство. Как премина тя?

– Това е продължение на разговор, който водихме преди половин година за една колаборация между близките съседни наши държави. Целта е да имаме повече взаимодействие на ниво подрастващи. Говорихме за провеждането на един турнир около Нова година за момичета и момчета U15. Трябва да се включат и още държави, имаме разговори и с други федерации, които биха проявили интерес. Идеята е да се оформи един регионален център, където може да се играе, да споделяме идеи и треньорски виждания. На тези турнири ще има и треньорски семинари, така че ще бъдат много обогатени.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани