10.5 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориВасил Христов: Постоянство, старание, енергия, желание, концентрация - нещата, които трябва да...

Васил Христов: Постоянство, старание, енергия, желание, концентрация – нещата, които трябва да присъстват във всеки мач

Няма лесна група на Европейско първенство, но това е така за всеки един отбор, допълва селекционерът на 20-годишните национали

„Когато се стараеш повече от съперника, тогава можеш да компенсираш почти всичко. Момчетата започнаха лагера в добро състояние и определено си личеше, че са се погрижили да поддържат формата си след края на сезона с клубните отбори. Стараят се и изпълняват съвестно нещата, които изискваме от тях“, заяви пред БТА старши-треньорът на националния отбор на България по баскетбол за младежи до 20 години Васил Христов в началото на подготовката за предстоящото през юли Европейско първенство в дивизия Б.

– Изиграхте две контроли в Унгария. Какви са впечатленията ти и върху какво трябва да работите най-вече? Кога очакваш да се съберете в пълен състав?

– Константин Костадинов ще се присъедини към отбора след края на сезона на неговия клубен отбор. Контролите в Унгария бяха много полезни. Дадоха ни насока върху какво да акцентираме работата си. Хубавото е, че дори да отстъпваме в даден елемент, момчетата успяват да компенсират с много старание и енергия.

– Какво ви предстои като подготовка/контролни мачове до Европейския шампионат?

– Предстоят ни още два турнира в Ботевград преди Европейското първенство. В първия ще играем срещу отборите на Австрия и Грузия, а на втория ще срещнем тимовете на Португалия и Холандия

– Как оценяваш съперниците на България в групата на първенството в Скопие – домакините от Северна Македония, Словакия, Чехия и Ирландия?

– Няма лесна група на Европейско първенство, но това е така за всеки един отбор. Северна Македония е домакин, Чехия идва от А дивизия, а Словакия и Ирландия винаги играят физически здраво и твърдо. Но всеки отбор има своите слабости. Постарали сме се да намерим информация за всеки съперник

– Какъв ще бъде най-важният фактор за представянето на отбора на Еврошампионата и как оценяваш шансовете на България на първенството?

– Постоянство, старание, енергия, желание, концентрация. Това са нещата, които трябва да присъстват във всеки един двубой. Не винаги баскетболно ще се получава всичко, но когато се стараеш повече от съперника, тогава можеш да компенсираш почти всичко.

– На какво ниво са според теб българските младежи в сравнение с връстниците си в Европа като физически данни и възможности за изява, които получават?

– Това е много широка тема. Всичко започва от подбора. Ние имаме качествени деца, но са малко и нямат конкурентна среда, в която да израстват. Състезателите трябва да разбират, че за да се подобряваш е необходимо да не се задоволяваш с моментно състояние, а да не спираш да тренираш. Треньорите и ръководителите на клубове да успеем да селектираме по-голям брой деца, подходящи за баскетбол и да им предоставим добри условия за развитие.

– Могат ли повече момчета да потърсят реализация в чужбина? Това ли е правилният път за тях?

– Не винаги чужбина е правилният път. Ако мястото е подходящо – да. Но ако е на всяка цена просто да е чужбина – не. Имаме примери и в двете посоки.

– Какво е твоето мнение по дискусията за броя на българите/чужденците, които могат да са на терена в мачовете от Националната баскетболна лига?

– Харесваше ми правилото за двама българи на терена, защото смятам, че това е стимул за младите българи. Но разбирам ръководствата на клубовете. Тук пак опираме до конкуренцията сред българските играчи. Ако успеем да създадем повече играчи сред подрастващите, които да се развиват добре, аз съм сигурен че те ще намерят мястото си в мъжките отбори.

– И в края, какво лято предстои за теб – ангажименти с националните отбори, но имаш ли и други професионални планове?

– За момента съм се концентрирал върху младежкия национален отбор. Също така подготвям и част от задачите, които имам с мъжкия национален тим. Относно работата ми в клубен отбор за следващия сезон мога да кажа, че има интересни опции, но ще ги запазя за себе си.

Aвтор: Кремена Младенова/БТА

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани