Александър Везенков е Спортист №1 на България за 2022 г.

Страхотно признание за крилото на Олимпиакос и националния ни отбор

671

65-ото издание на най-престижните спортни награди приключи и носителите на статуетките вече са ясни. Първото място в класацията за Спортист на годината с голяма преднина е отредено на Александър Везенков.

206-сантиметровият баскетболист стана шампион и носител на Купата на Гърция с Олимпиакос през миналия сезон, а освен това, попадна в Идеалния отбор на Евролигата и игра Финална четворка в турнира на богатите. В добавка, той стана MVP на гръцкия елит за 2021/2022.

С националния отбор на България през септември Александър Везенков участва на Евробаскет 2022, където се превърна в Най-добър борец и се нареди сред реализаторите. 27-годишният баскетболист на няколко пъти бе избран за MVP на кръга в Евролигата този сезон, а освен това, е и с основна заслуга за успехите на „червено-белите“ в първенството на южната ни съседка до момента.

Преди 12 дни Александър Везенков се включи в Мача на звездите в Гърция, който спечели със своя отбор след 135:112 и се окичи със званието Най-полезен играч в демонстративното събитие, провело се в Солун.

Александър Везенков става вторият състезател, свързан с баскетбола, който достига до подобно признание в историята. През 1958 г. легендата Ваня Войнова е избрана за Спортист №1 на България.

Над 3 400 фена тази година определиха неоспоримия фаворит на публиката. Това отново е Aлександър Везенков.

Призьорите сред родните атлети тази година бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии. Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2022 г.:

Първо място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.

Второ място  – Кирил Милов (борба) – 622 т.

Трето място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.

Четвърто място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.

Пето място – Едмонд Назарян (борба) – 432 т.

Шесто място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.

Седмо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.

Осмо място – Боряна Калейн (художествена гимнастика)  – 195 т.

Девето място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.

Десето място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.

Предишна статияВъзраждат женския баскетбол в Дупница
Следваща статияНационалният отбор в Топ 3 на тимовете у нас за 2022 г.
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."