19.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоБългарияСофия бе домакин на събитие по проект за приобщаване в баскетбола на...

София бе домакин на събитие по проект за приобщаване в баскетбола на хора с увреждания

Специален гост бе спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев

Първо от поредица събития по проекта BIG (Basketball Inclusive Games) се проведе в София. Мероприятието е по програмата „Еразъм+ Спорт“, като сред партньорите е и Българската федерация по баскетбол.

Главният фокус на BIG е приобщаването в баскетбола на хора с увреждания. Чрез насърчаване на гостоприемна среда за тях проектът се стреми да осигури нови възможности на участниците и да създаде трайно положително въздействие върху европейската спортна общност.

По време на 12-месечния проект ще има едно основно събитие – Европейско състезание по баскетбол на колички, което е планирано за септември в Самоков, като целта е бъде насърчена достъпността чрез обединяване на спортисти в добра физическа форма и спортисти с увреждания. Това приобщаващо събитие ще е подкрепено от съпътстващи такива като съдийски семинари, семинари за треньори и обучение на доброволци.

На срещата в София България бе представена от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който е и член на борда на ФИБА Европа и Техническата комисия на централата, Елеонора Рангелова – мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол и председател на Техническата комисия на ФИБА, президента на БКХУ Левски Офелия Кънева, старши-треньора на тима и мениджър на националния отбор на колички Владимир Искров, както и мениджъра на проекта Красимира Банова. Специален гост бе спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев.

Събитието започна с приветствия от Владимир Искров и Офелия Кънева, след което такива направиха Валтер Пфалер – президент на Международната федерация по баскетбол на колички, Георги Глушков и Коста Илиев. Последва презентация на проекта от Ширин Амин – директор на неправителствената организация Champions Factory Ireland Limited.

На срещата присъстваха още представители на федерациите на Кипър, Хърватия, Гърция, Румъния, Словения, Сърбия и Турция. Участниците подписаха важни документи за сътрудничеството, обсъдиха предстоящите задачи за реализиране, а в края изразиха и задоволство от успешното начало на инициативата.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани