Преди 11 години: България побеждава Грузия на европейско

Ще успее ли и днес, разберете от 20.00 ч., когато "лъвовете" ще излязат в четвъртия си мач на шампионата на Стария континент

453

България ще се изправи срещу четвъртия си противник на Евробаскет 2022 – Грузия, днес, в 20:00 ч. българско време. Двубоя можете да гледате по БНТ 3.

Преди ден се навършиха точно 11 години от последната победа на тима ни на подобен форум – именно над Грузия. На 5 септември 2011 г., в мач от груповата фаза на финалите на първенството на Стария континент в Литва, тогавашната селекция на Росен Барчовски побеждава сегашния домакин на шампионата със 79:69.

В отбора ни тогава са настоящият капитан на „лъвовете“ Чавдар Костов и Александър Янев. Екипът с №8 на терена пък носи водачът на делегацията ни в Тбилиси и изпълнителен директор на федерацията Филип Виденов.

В състава на грузинците пък са играещите и на това първенство Гиорги Шермадини и Георге Цинцадзе, както и контузеният Торнике Шенгелия. В състава им е игралият 7 сезона в НБА и шампион в лигата Заза Пачулия.

Двата тима се срещат и в квалификациите за ЕвроБаскет 2001, като си разменят по една победа. В мача в Грузия домакините печелят с 91:75, но през август 2001 г. България взима реванш с 85:66. Двата тима играят и през 2010 г., като грузинците печелят и двата мача.

ЧРЕЗGoogle
ИЗТОЧНИКБФБ
Предишна статияЕВРОБАСКЕТ 2022: Сърбия се бетонира за втората фаза (ВИДЕО)
Следваща статияТони Гуджино: Трябва винаги да играеш за първо място
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."