Отиде си шампионка от КЕШ със Славия

Дора Дамянова-Кузова е напуснала този свят на 91 години

719

На 91 години почина легендарната баскетболистка на Славия Дора Дамянова-Кузова, съобщиха „белите“. Тя е част от великия отбор от 50-те и 60-те години на 20-ти век, заедно с Ваня Войнова, Дора Василева, Таня Тодорова, Райна Рангелова и др.

В своята славна кариера Дора Дамянова-Кузова достига до вицешампионското място в света, както и до европейска титла по баскетбол. В добавка към това тя е двукратна европейска клубна шампионка с тима на Славия, носителка на 10 шампионски титли и 3 национални купи.

Дора Дамянова-Кузова играе в националния отбор 14 години и става европейски шампион през 1958 г. На следващата година тя е част от легендарния тим на Славия, който печели КЕШ с невероятната Ваня Войнова в състава си.

През същата година нашите националки стигат до финал на световно първенство, но губят от бившия Съветски съюз. През 1963 г. Дора Дамянова-Кузова отново е част от отбора на Славия, който става носител на КЕШ.

Екипът на BBALL.BG изказва съболезнования на семейството и близките на Дора Дамянова-Кузова!

ЧРЕЗGoogle
ИЗТОЧНИКв-к "24 часа"
Предишна статияНационалките до 16 г. се събират на лагер в началото на юли
Следваща статияАнадолу Ефес представи следващия си треньор
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."