6.8 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългари в чужбинаАлександър Янев: Ако искаш да играеш на високо ниво, всичко започва с...

Александър Янев: Ако искаш да играеш на високо ниво, всичко започва с индивидуалната работа

Аз съм отборен играч, баскетболът не e само точки, казва още крилото

Александър Янев стартира настоящия сезон с Черно море Тича, но в края на ноември премина в редиците на Бърно, където намери своето място. Крилото e с основна заслуга за доброто представяне на тима си в първенството.

Пред медиите в Чехия българският национал говори за впечатленията си от шампионата, за резултатите на Бърно до този момент и за играта си. Ето и какво сподели той:

– Александър, какво знаеше за клуба преди да приемеш офертата от Бърно?

– Бил съм в Чехия три пъти с националния отбор на България. Не знаех почти нищо за Бърно, както за града и за чешката история. Мой много добър приятел беше в Бърно няколко пъти и ми каза, че това е хубаво място за живеене и хората са мили.

– До този момент тимът разполага с 8 победи и 5 загуби, като успя да спечели четири от последните седем срещи. Доволен ли си от тези резултати?

– За да сме доволни от тези резултати, трябва да разполагаме с баланс от 10 успеха и 2 поражения. Играхме добре в две от шестте срещи, които загубихме. Загубихме концентрация в тези два двубоя и позволихме на съперниците да направят обрат и да спечелят. Предстоят ни още много мачове, така че трябва да работим върху нашите грешки.

– Върху какво трябва да работите най-много?

– Имаме нов отбор от началото на сезона, клубът смени собствениците. Един нов тим се нуждае от тренировки, мачове и време. Имаме добри играчи, ако успеем да използваме силните им страни, ще постигнем успехи през този сезон.

– До този момент средната ти статистика сочи, че имаш по 13 точки и 4.3 борби за 27 минути. Върху какво работиш по време на тренировките?

– Не съм от типа играчи, които могат да бележат по 30 точки във всеки мач. Аз съм отборен играч, баскетболът не e само точки. По време на тренировка се опитвам да покажа най-доброто от себе си и да бъда пример за младите играчи. Когато ги попитам след тренировка как се чувстват, те ми отговарят, че са изморени. Тогава си мисля, че на 30-годишна възраст се чувствам добре. Чудя се как така те на 20 години са изморени?! Ако искаш да играеш на високо ниво, всичко започва с индивидуалната работа.

– Как ти се струва нивото на чешкото първенство? Каква е разликата между чешката и българската лига?

– Двете първенства са приблизително на едно ниво, но има две неща, които ме изненадаха в чешкия шампионат. Първото е, че всичко е добре организирано, не говоря само за отборите, а и за цялото първенство. Второто е, че младите баскетболисти получават шанс да играят в първенството. Нещата в България не стоят по този начин като цяло. Там всеки клуб привлича по 3-4 чужденци, които играят през целия мач, докато младите седят и ги гледат как трупат статистика. След това съответните чужденци отиват да играят на други места. Това не допринася с нищо за развитието на талантите, тъй като през следващия сезон отново ще бъдат привлечени чуждестранни играчи.

– С националния отбор на България имате възможности да играете срещу различни звезди по време на квалификациите. Кой е най-интересният съперник, срещу когото сте играли?

– Преди две години изиграхме два мача срещу тима на Франция, който на практика разполагаше с повечето си звезди. Спомням си, че успяхме да победим французите в като домакини. Играхме и срещу състава на Словения, който бе с играчите, които станаха европейски шампиони през 2017 г. Паднахме с 4 точки от тях в Ботевград. Националният отбор е страхотно училище за всички, имаш възможност да играеш срещу истински звезди, да се усъвършенстваш и да трупаш опит.

– В кой отбор би играл, ако имаше възможност?

– Ако можех да играя отново в Лига Ендеса или в някое друго престижно първенство, бих се радвал. Бих искал отново да играя срещу баскетболни величия.

– Кой е твоят идол в баскетбола?

– Моите идоли бяха Хедо Тюркоглу и Шарунас Ясикевичус. Гледах доста от мачовете им, когато бях тийнейджър и попих доста от тяхната игра.

– Какво ти хареса в Бърно досега. Успя ли да посетиш някои забележителности?

– До този момент посетих центъра два пъти и имах възможността да видя, че Бърно е много хубав град с красиви забележителности. Когато отивам да играя някъде, винаги се опитва да опозная града или страната. Ако имам време, ще се опитам да посетя и други градове в Чехия. Тази страна има много красиви места, които хората от другите държави трябва да видят.

ПрезGoogle
ИзточникSuperbasket.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани